Spiraea x vanhouttei

Spiraea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Spiraea x vanhouttei is een sierlijke struik met overhangende takken en prachtige witte bloemen in trosjes. De bloemen bloeien in de lente en trekken vlinders en bijen aan, wat zorgt voor een levendige tuin. Na de bloei verschijnen kleine bruine zaaddoosjes aan de struik. De bladeren zijn frisgroen en langwerpig van vorm. Deze plant staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende struik die in de lente weer nieuw blad krijgt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20°C. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst extra te beschermen.

  Ja, de Spiraea x vanhouttei is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Snoei eenmaal per jaar na de bloei om de vorm en bloei te behouden.

  Spiraea x vanhouttei heeft ruimte nodig om te kunnen groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten en objecten in de tuin. De plant groeit het beste in een goed doorlatende grond en op een zonnige locatie.

  De Spiraea x vanhouttei groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is dus aan te raden om de plant op een plek te plaatsen waar het voldoende zonlicht krijgt.

  De Spiraea x vanhouttei heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de wortels voldoende kunnen ademen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die het produceert. Het is een populaire keuze onder tuiniers die graag meer biodiversiteit in hun tuin willen aantrekken.

  Ja, de Spiraea x vanhouttei is goed voor biodiversiteit omdat het zorgt voor voedsel en beschutting voor verschillende insecten en vogels. Het trekt bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de bestuiving van andere planten in de tuin. Als tuinplant draagt het dus zeker bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Spiraea x vanhouttei kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij veel zonlicht.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om de plant Spiraea x vanhouttei te consumeren. Het is beter om andere eetbare planten te kiezen uit de categorie Tuinplanten.

  Spiraea x vanhouttei is geen geluidsdempende plant.

 • Snoei deze plant aan het einde van de winter of het vroege voorjaar om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder oude takken helemaal bij de basis om de vorm van de plant te behouden. Knip bloeiende takken na de bloei terug om de bloei te bevorderen.

  De Spiraea x vanhouttei heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant water aan de basis om de wortels goed te bereiken. Zorg ervoor dat de grond niet constant nat is, maar ook niet uitdroogt.

  Gebruik voedzame potgrond met goede drainage voor optimale groei en bloei. Zorg voor voldoende luchtigheid in de grond, zodat de wortels goed kunnen ademen. Voeg indien nodig compost of meststof toe voor extra voeding.

  Spiraea x vanhouttei gedijt het best in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg voor een neutrale tot licht zure bodem met een gemiddelde vochtigheid. Vermijd te zware of te droge grond voor optimale groei en bloei.

  De plant gedijt het best op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen.

  Om de plant te beschermen in de winter, is het aan te raden om een laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant in te pakken met bijvoorbeeld jute of vliesdoek om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Snoei na de bloei om de plant vorm te geven en de groei te stimuleren. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan een regelmatige bemesting in het voorjaar. Gebruik een organische meststof voor bloeiende planten voor optimale groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot minder bloemen en een slechtere gezondheid van de plant.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid rondom deze plant. Het kan worden toegepast in het voorjaar en in het najaar. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers.

  De Spiraea x vanhouttei groeit het best in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de bodem tussen de 6,5 en 7,5 ligt voor optimale groei en bloei. Het is raadzaam om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met kalk.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals Spiraea x vanhouttei, kunnen verschillende methoden worden toegepast zoals het besproeien met een mengsel van water en zeep, het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of het planten van afwerende kruiden zoals basilicum en lavendel in de buurt van de plant. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is ook belangrijk voor een effectieve bestrijding. Het is aan te raden om preventieve maatregelen te nemen, zoals het regelmatig schoonhouden van de omgeving en het verwijderen van dode bladeren en plantenresten.

 • Omschrijving

  De Spiraea x vanhouttei is een sierlijke struik met overhangende takken en prachtige witte bloemen in trosjes. De bloemen bloeien in de lente en trekken vlinders en bijen aan, wat zorgt voor een levendige tuin. Na de bloei verschijnen kleine bruine zaaddoosjes aan de struik. De bladeren zijn frisgroen en langwerpig van vorm. Deze plant staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.