Spiraea veitchii

Spiraea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Spiraea veitchii, ook bekend als de blauwe spirea, is een sierheester die van nature voorkomt in China. Deze plant heeft elegante, overhangende takken bedekt met fijne bladeren en kleine witte bloemen die in pluimen bloeien in het voorjaar. De blauwe spirea gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en heeft een gemiddelde tot vochtige bodem nodig. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist en jaarlijks gesnoeid kan worden om de vorm en bloei te bevorderen. Spiraea veitchii is een mooie aanvulling op borders, tuinperken en rotstuinen vanwege zijn aantrekkelijke uitstraling en gemakkelijke verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. De bladeren verkleuren en vallen af in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Spiraea veitchii is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij lagere temperaturen. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Spiraea veitchii is een makkelijk te onderhouden tuinplant. Het vereist weinig verzorging en kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten. Periodiek snoeien kan helpen om de vorm en gezondheid van de plant te behouden.

  Spiraea veitchii heeft graag voldoende ruimte om te groeien en te bloeien. Houd rekening met een oppervlakte van ongeveer 1-2 vierkante meter voor deze plant. Zorg ervoor dat de plant genoeg licht en lucht krijgt.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. Het is niet ideaal om te groeien in de volledige schaduw. Het heeft minstens een paar uur zonlicht per dag nodig voor een gezonde groei.

  Spiraea veitchii heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang nat blijven staan. Over het algemeen heeft de plant ongeveer 1-2 keer per week water nodig.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Ja, de Spiraea veitchii trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor kleine dieren zoals vogels. Met zijn mooie bloemen en bladeren voegt hij ook variatie toe aan de tuin.

  Deze tuinplant bloeit normaal gesproken in de maanden mei en juni. De bloei duurt meestal twee tot drie weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Zorg wel voor voldoende vochtige grond om uitdroging te voorkomen. Het is een sterke tuinplant die goed kan groeien in zonnige omstandigheden.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de plant heeft een dichte en bossige groeiwijze waardoor geluid gedempt kan worden. Planten kunnen geluid absorberen en zorgen voor een rustige omgeving. Het plaatsen van planten in de tuin kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden.

 • Spiraea veitchii moet jaarlijks gesnoeid worden in het voorjaar na de bloei. Verwijder dode takken en snoei de rest van de takken met een derde tot de helft terug, dit zorgt voor een compacte en gezonde groei. Snoei overtollige takken weg om de vorm en dichtheid van de struik te behouden.

  Je kunt de plant regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels in een te natte bodem staan. Het is belangrijk om de plant in de ochtend water te geven, zodat het water de kans krijgt om op te drogen voordat de avond valt.

  Voor deze plant kun je het beste gebruik maken van normale potgrond. Zorg voor goede drainage om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig water en bemest deze in het groeiseizoen voor optimale groei.

  Voorkeur voor humusrijke, goed doorlatende grond. Vermijd te natte of te droge grond. Verrijk de bodem met compost voor optimale groei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en bloeien. Vermijd plaatsen met te veel schaduw of te natte grond.

  Het is raadzaam om Spiraea veitchii te beschermen tegen extreme vorst in de winter. Dit kan gedaan worden door de plant te bedekken met een isolerend materiaal zoals stro of tuinvlies. Zorg er ook voor dat de grond rondom de plant goed vochtig blijft.

  Snoei de struik na de bloei om de vorm te behouden en nieuw groei te stimuleren. Geef regelmatig water tijdens droge periodes en voorzie de plant van voldoende voeding voor een gezonde groei. Controleer regelmatig op plagen en ziektes en behandelen indien nodig.

  Voor Tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische mest of speciale mest voor bloeiende planten te geven. Gebruik geen mest met een te hoog stikstofgehalte, omdat dit de bloei kan verminderen. Overbemesting kan ook leiden tot zwakke planten en gevoeligheid voor ziekten.

  Mulchen is een goede manier om vocht vast te houden en het onkruid te onderdrukken voor deze tuinplant. Een laagje mulch van bijvoorbeeld boomschors of compost rond de plant kan ook helpen bij het behouden van voedingsstoffen in de grond. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik ligt, ongeveer 5-10 cm is voldoende.

  De Spiraea veitchii gedijt het beste in een neutrale tot lichtzure bodem. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar wel goed doorlatend. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te testen en indien nodig aanpassingen te maken.

  De plant kan last hebben van bladluizen, spintmijten en rupsen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op deze plagen en indien nodig te behandelen met biologische of chemische bestrijdingsmiddelen. Zorg voor een goede beluchting en voldoende vochtigheid om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Spiraea veitchii, ook bekend als de blauwe spirea, is een sierheester die van nature voorkomt in China. Deze plant heeft elegante, overhangende takken bedekt met fijne bladeren en kleine witte bloemen die in pluimen bloeien in het voorjaar. De blauwe spirea gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en heeft een gemiddelde tot vochtige bodem nodig. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist en jaarlijks gesnoeid kan worden om de vorm en bloei te bevorderen. Spiraea veitchii is een mooie aanvulling op borders, tuinperken en rotstuinen vanwege zijn aantrekkelijke uitstraling en gemakkelijke verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.