Syringa josikaea

Syringa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Syringa josikaea, ook wel de Hongaarse sering genoemd, is een bladverliezende struik of kleine boom die meestal tot 5 meter hoog kan groeien. Het heeft donkergroene bladeren die in de herfst verkleuren naar geel tot rood. De bloemen zijn paars tot lichtpaars, geurend en bloeien in trossen in het voorjaar. Deze plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Syringa josikaea is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Hij verliest zijn bladeren in de herfst en krijgt in het voorjaar weer nieuwe bladeren.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25°C. Het is dus goed bestand tegen koude temperaturen. Het is geschikt voor in de tuin als vaste plant.

  Syringa josikaea is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoeien is ook aan te raden om de groei te bevorderen en de vorm te behouden.

  Deze plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 2 tot 3 meter breed en hoog om te kunnen groeien en zich volledig te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en voldoende licht en lucht te krijgen. Houd ook rekening met de omringende begroeiing en eventuele obstakels die de groei kunnen belemmeren.

  De plant groeit het beste in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei. In te veel schaduw kan de plant minder bloeien en groeien.

  De Tuinplanten hebben over het algemeen ongeveer één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om de grond regelmatig te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin. Planten zoals deze kunnen helpen bij het bestuiven van andere gewassen in de tuin.

  Ja, de plant Syringa josikaea is goed voor biodiversiteit, omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn geurige bloemen. Daarnaast biedt het ook beschutting en voedsel voor verschillende insecten en vogels. Het helpt dus bij het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende vocht krijgt bij warme temperaturen. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen de zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is belangrijk om te weten welke planten eetbaar zijn en welke niet, om vergiftiging te voorkomen. Het wordt afgeraden om planten uit de tuin te consumeren tenzij je zeker weet dat ze veilig zijn.

  Ja, de Syringa josikaea plant heeft bladeren en takken die geluid kunnen absorberen en daardoor een zekere geluidsdempende werking hebben. Dit maakt de plant een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Snoei de plant in het voorjaar direct na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik uit om licht en lucht door te laten. Knip bloemstelen na de bloei terug om de vorming van zaden te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water bij de wortels en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Gebruik een potgrond die geschikt is voor tuinplanten en zorg ervoor dat de pot waar de plant in staat voldoende drainagegaten heeft. Het regelmatig controleren van de vochtigheid van de potgrond is ook aan te raden.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur neutraal tot licht alkalisch met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en dat er geen wateroverlast is. Een bodem met een goede structuur en regelmatige bemesting zal de groei en bloei van deze plant bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot licht-beschaduwde standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vochtig blijft. Vermijd te natte grond, vooral in de winter.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch rond de wortels aan te brengen. Bescherm de plant ook tegen harde wind en sneeuw, dit kan schade aanrichten. Het is belangrijk om de plant regelmatig te inspecteren en indien nodig extra bescherming te geven.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei na de bloei om de vorm te behouden en verwijder dode of beschadigde takken. Geef regelmatig water, vooral in droge periodes.

  Voor deze plant is het aan te raden om jaarlijks voorjaarsbemesting te geven met organische meststoffen, zoals compost of mestkorrels. Daarnaast kan er in het groeiseizoen regelmatig vloeibare meststof worden gegeven om de plant van voldoende voedingstoffen te voorzien. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen op de verpakking van de meststoffen te volgen om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is gunstig voor Tuinplanten, het biedt bescherming tegen vorst, helpt vocht vast te houden en voorkomt onkruidgroei. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors. Het wordt aangebracht rond de basis van de plant.

  De plant gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems. Een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5 is ideaal voor een optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u regelmatig controleren op luizen, bladluizen en spint. Gebruik indien nodig een insecticide of neem olie om het ongedierte te bestrijden. Zorg voor een goede luchtcirculatie en voorkom overmatig vocht om schimmel en rot te voorkomen.

 • Omschrijving

  Syringa josikaea, ook wel de Hongaarse sering genoemd, is een bladverliezende struik of kleine boom die meestal tot 5 meter hoog kan groeien. Het heeft donkergroene bladeren die in de herfst verkleuren naar geel tot rood. De bloemen zijn paars tot lichtpaars, geurend en bloeien in trossen in het voorjaar. Deze plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Syringa josikaea is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.