Syringa vulgaris

Syringa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Syringa vulgaris, ook wel bekend als de gewone sering, is een struik die bekend staat om zijn geurige en kleurrijke bloemen. De bloemen van deze plant variëren in kleur van wit tot paars en bloeien in de lente. De bladeren zijn ovaalvormig en groen van kleur. De struik kan uitgroeien tot een hoogte van 3 tot 7 meter en gedijt het beste in een zonnige positie in vochtige, goed doorlatende grond. De Syringa vulgaris wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn prachtige bloemen en aangename geur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Syringa vulgaris is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tijdens de wintermaanden. Het is een bladverliezende struik.

  Syringa vulgaris is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor tuinen met strenge winters. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme vorst.

  De plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en jaarlijks te snoeien voor optimale bloei. Het is een sterke en winterharde tuinplant.

  Lilacs hebben veel ruimte nodig om te groeien en zich volledig te ontwikkelen. Zorg voor minimaal 2-3 meter ruimte rondom de plant om te voorkomen dat deze gaat overlappen met andere planten. Zoek een locatie waar de plant voldoende zonlicht krijgt en waar de wortels zich goed kunnen verspreiden.

  Syringa vulgaris, ook wel bekend als sering, groeit het beste in de volle zon. In de schaduw kan de groei en bloei van de plant worden belemmerd. Het is aan te raden om deze tuinplant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Tuinplanten heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen is één keer per week voldoende, maar controleer altijd de grond voordat u water geeft. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar vermijd te veel water geven om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkelijkheid voor vlinders en bijen vanwege de geur en nectar van de bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn aantrekkingskracht op deze bestuivers.

  Ja, Syringa vulgaris trekt bijen en andere bestuivers aan en draagt bij aan de diversiteit van bloemen in de tuin. Het helpt om de biodiversiteit te bevorderen door een voedselbron en nestgelegenheid te bieden voor verschillende insecten. Het creëert een gezonde omgeving voor kleinere dieren en insecten om te gedijen.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven op warme dagen. Het is een sterke en robuuste tuinplant.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn giftig als ze worden gegeten. Het is dus niet veilig om deze plant als voedsel te consumeren. Het wordt aanbevolen om de plant niet in de buurt van kinderen of huisdieren te laten groeien.

  Deze plant heeft geen specifieke geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die geurige bloemen produceert. Het plant kan echter wel bijdragen aan de algehele biodiversiteit in uw tuin.

 • Snoei de plant na de bloei voor een compacte vorm en om de groei te stimuleren. Verwijder dood hout en dun de struik uit voor een gezonde groei. Snoei niet te rigoureus om de bloei niet te belemmeren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels te nat worden. Geef bij voorkeur water bij de wortel en vermijd bladnat.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed doorlatend is en rijk aan voedingsstoffen. zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de plant geen voeding tijdens de rustperiode in de winter.

  Syringa vulgaris gedijt het best in goed doorlatende en vruchtbare grond. De bodem moet een neutrale PH-waarde hebben en niet te zanderig zijn. Een regelmatige bemesting met organische meststoffen wordt aanbevolen.

  Syringa vulgaris, ofwel de sering, kan het beste geplant worden op een zonnige locatie in goed doorlatende grond. De planten verdragen geen wateroverlast, dus zorg voor een plek waar het water goed weg kan lopen. Seringen zijn geschikt voor in de tuin, op balkons en terrassen.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door mulch of stro rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kan een beschermende doek worden gebruikt om de plant te beschermen tegen harde wind en sneeuw. Controleer regelmatig de plant en verwijder eventuele beschadigde of dode takken om de gezondheid te bevorderen.

  De plant moet jaarlijks gesnoeid worden na de bloei. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water. Bemest de plant in het voorjaar met organische mest.

  Voor deze plant is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of koemest. Gebruik een meststof met een evenwichtige NPK-verhouding voor een goede groei en bloei. Wees voorzichtig met het gebruik van stikstofhoudende meststoffen, omdat te veel stikstof kan leiden tot veel bladgroei en weinig bloei.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij deze tuinplant. Het kan worden aangebracht rond de basis van de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam ligt om rotting te voorkomen. Verwijder elk jaar oude mulch en vervang het met nieuwe voor optimale groei.

  De bodem waar deze plant gedijt, heeft het liefst een neutrale tot licht zure pH, tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is, zodat overtollig water snel kan worden afgevoerd. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke methoden zoals het regelmatig afspoelen van bladeren met water of het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie worden toegepast. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van ongedierte en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Het is raadzaam om de plant gezond en sterk te houden door deze op de juiste manier te bemesten en voldoende water te geven, zodat deze beter bestand is tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  De Syringa vulgaris, ook wel bekend als de gewone sering, is een struik die bekend staat om zijn geurige en kleurrijke bloemen. De bloemen van deze plant variëren in kleur van wit tot paars en bloeien in de lente. De bladeren zijn ovaalvormig en groen van kleur. De struik kan uitgroeien tot een hoogte van 3 tot 7 meter en gedijt het beste in een zonnige positie in vochtige, goed doorlatende grond. De Syringa vulgaris wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn prachtige bloemen en aangename geur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.