Tamarix parviflora

Tamarix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Tamarix parviflora, ook wel bekend als de kleine bloemtamarisk, is een struik die oorspronkelijk uit Zuid-Europa en West-Azië komt. Deze plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 2-5 meter en heeft dunne, flexibele takken met kleine, roze tot lila bloemen. De bladeren zijn naaldachtig en grijs-groen van kleur. Tamarix parviflora gedijt goed in zonnige, droge omgevingen en kan goed tegen zout water, waardoor het een populaire keuze is voor het landschapsontwerp in kustgebieden. Deze plant is ook een goede keuze voor het stabiliseren van de bodem en het bieden van beschutting voor vogels.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een goede keuze voor een tuinplant die het hele jaar door kleur en structuur biedt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om deze plant te beschermen bij strenge vorst. Tuinplanten zoals deze kunnen overleven in ons klimaat.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien om de groei te bevorderen. De plant gedijt goed in zowel zonlicht als halfschaduwrijke omgevingen.

  De plant heeft gemiddeld veel ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten en objecten. Houd rekening met de maximale hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  De plant groeit het beste in de volle zon en heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant in een zonnige locatie te planten.

  Tuinplanten zoals de Tamarix parviflora hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond goed kan drogen tussen de gietbeurten om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant in droge periodes voldoende water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivende insecten.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door insecten en vogels aan te trekken. De plant biedt een schuilplaats en voedselbron voor verschillende dieren in de tuin. Het helpt zo om de diversiteit van het ecosysteem te vergroten.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt gemiddeld 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft behoefte aan een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Over het algemeen gedijt deze plant goed in zonnige omstandigheden.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om de plant te consumeren, aangezien het giftig kan zijn voor mensen en dieren. Het wordt voornamelijk gekweekt als sierplant in de tuin.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap dat hij geluid kan dempen. Dit komt door zijn dichte bladerdek en stengels die geluidsgolven absorberen. Het kan daarom een goede keuze zijn voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • De plant dient jaarlijks in het voorjaar gesnoeid te worden om de vorm en omvang te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de plant terug tot gewenste hoogte. Zorg ervoor dat er altijd voldoende jonge scheuten overblijven voor een gezonde groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Water geven aan de basis van de plant, vermijd bladnatheid om ziektes te voorkomen.

  Tamarix parviflora heeft goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Gebruik een mix van potgrond met zand voor optimale groei. Zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Het is belangrijk om de grond regelmatig te verrijken met compost of organische meststoffen.

  De plant staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is. Deze plant kan goed gedijen in een mediterraan klimaat.

  Om de plant te beschermen tegen vorstschade tijdens de winter, is het aan te raden om de plant te bedekken met een dikke laag organisch materiaal zoals stro, bladeren of dennennaalden. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen tegen harde wind door een beschutting te creëren met bijvoorbeeld een windscherm. Vergeet ook niet om de plant goed water te geven voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in zanderige, droge grond. Snoei dode takken en bloemen regelmatig voor een gezonde groei. Geef de plant regelmatig water tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen.

  Tamarix parviflora heeft weinig bemesting nodig en kan goed gedijen op arme grond. Een organische meststof in het voorjaar kan de groei en bloei stimuleren. Overbemesting kan leiden tot te veel groei en een minder compacte groeiwijze.

  Mulchen is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij deze plant. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers of compost als mulch. Het is aan te raden om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen voor optimale groeiomstandigheden.

  De Tamarix parviflora gedijt het beste in neutrale tot licht alkalische bodems. Het is belangrijk dat de bodem niet te zuur is, aangezien dit de groei en bloei van de plant kan belemmeren. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 is ideaal voor deze tuinplant.

  De plant kan last hebben van luizen, spint en bladluizen. Deze kunnen bestreden worden met insecticiden of door de plant regelmatig af te spoelen met water. Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kan ook helpen bij de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Tamarix parviflora, ook wel bekend als de kleine bloemtamarisk, is een struik die oorspronkelijk uit Zuid-Europa en West-Azië komt. Deze plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 2-5 meter en heeft dunne, flexibele takken met kleine, roze tot lila bloemen. De bladeren zijn naaldachtig en grijs-groen van kleur. Tamarix parviflora gedijt goed in zonnige, droge omgevingen en kan goed tegen zout water, waardoor het een populaire keuze is voor het landschapsontwerp in kustgebieden. Deze plant is ook een goede keuze voor het stabiliseren van de bodem en het bieden van beschutting voor vogels.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.