Tamarix tetrandra

Tamarix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Tamarix tetrandra is een struik die tot 3 meter hoog kan worden en bekend staat om zijn dunne, gebogen takken en kleine, zilverachtige bladeren. In de zomer produceert de plant kleine, roze tot paarse bloemen die in lange, pluimvormige trossen langs de takken groeien. Het is een winterharde plant die goed gedijt in droge en zanderige bodems en het liefst in de volle zon staat. Tamarix tetrandra wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn opvallende bloemen en bladeren. De plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan een biodiversiteitstuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit maakt de plant ideaal voor een continue groene uitstraling in de tuin.

  De plant is winterhard tot zo'n -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. In de zomer gedijt de plant het beste in een zonnige en droge omgeving.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water en bemesting nodig en is bestand tegen droge en zanderige omgevingen. Snoeien is ook niet vaak nodig.

  Tamarix tetrandra heeft ruimte nodig om zijn volledige hoogte en breedte te bereiken, meestal tussen de 3 en 5 meter. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en te vertakken in open ruimtes in de tuin. Het is belangrijk om te controleren of de plant voldoende licht en luchtstroom ontvangt om gezond te blijven.

  Tamarix tetrandra groeit het beste op een zonnige plek, maar kan ook goed groeien in gedeeltelijke schaduw. In de schaduw zal de groei echter langzamer zijn dan op een zonnige locatie. Het is aan te raden om te zorgen voor voldoende licht voor een goede groei.

  De plant heeft weinig water nodig en kan goed tegen droogte. Geef de plant ongeveer één keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed kan opdrogen tussen de gietbeurten.

  Ja, Tamarix tetrandra is een vlinder- en bijenlokkende plant. De bloemen trekken deze insecten aan vanwege hun nectarrijke bloemen. Het is dus een goede toevoeging aan de tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, Tamarix tetrandra is goed voor biodiversiteit, omdat het een goede schuilplaats en voedselbron kan bieden voor verschillende soorten insecten en vogels in de tuin. Het creëert ook een gevarieerde en natuurlijke omgeving die de biodiversiteit kan bevorderen.

  Tamarix tetrandra bloeit van mei tot juli en de bloei kan ongeveer 4-6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Met zijn lichtgroene bladeren is dit een goede keuze voor een zonnige tuin.

  Nee, de plant Tamarix tetrandra is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet gebruikt als voedselbron. Het consumeren van deze plant kan potentieel schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door middel van zijn bladeren en takken. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen in de omgeving waar de plant groeit. Het is dus een goede keuze als je op zoek bent naar een geluidsdempende plant voor in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste plaatsvinden in het voorjaar. Verwijder dode of beschadigde takken en knip lange scheuten terug om de vorm en grootte van de plant te behouden. Overmatig snoeien kan leiden tot verminderde bloei.

  De Tamarix tetrandra heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de plant aan de basis en vermijd het blad nat te maken om ziektes te voorkomen.

  Zorg voor goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Kies bij voorkeur een potgrond speciaal ontwikkeld voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft, aangezien de plant niet van natte voeten houdt.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond, maar kan ook overleven in drogere en zanderige bodem. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Een licht zure tot neutrale bodem is ideaal voor deze plantensoort.

  De Tamarix tetrandra gedijt het beste op een zonnige standplaats. De plant kan goed tegen droge en zanderige grond en is geschikt voor tuinen met een mediterraan klimaat. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte en goede afwatering heeft.

  Om Tamarix tetrandra te beschermen tegen winterse omstandigheden, kunt u de plant beschermen met een dikke laag mulch rond de wortels. Daarnaast kunt u de plant beschermen tegen koude wind door deze in te pakken met bijvoorbeeld jute. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vochtig blijft tijdens de wintermaanden.

  Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en dood hout te verwijderen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. De plant heeft geen speciale bemesting nodig, maar een organische meststof kan helpen bij de groei.

  Voor tuinplanten zoals deze plant is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een speciale langzaam werkende meststof voor bloeiende planten. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting moet vermeden worden om wortelverbranding te voorkomen.

  Mulchen van Tuinplanten helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren rond de planten, maar vermijd het mulchen te dicht bij de stam om schimmelvorming te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag regelmatig om de planten gezond en gelukkig te houden.

  Tuinplanten zoals Tamarix tetrandra geven de voorkeur aan een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 8,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met kalk of een ander bodemverbeterend middel.

  De plant is over het algemeen vrij resistent tegen ongedierte. Af en toe kunnen bladluizen voorkomen, maar deze kunnen vaak worden bestreden door ze af te spoelen met water of met milieuvriendelijke insecticiden. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is aan te raden.

 • Omschrijving

  Tamarix tetrandra is een struik die tot 3 meter hoog kan worden en bekend staat om zijn dunne, gebogen takken en kleine, zilverachtige bladeren. In de zomer produceert de plant kleine, roze tot paarse bloemen die in lange, pluimvormige trossen langs de takken groeien. Het is een winterharde plant die goed gedijt in droge en zanderige bodems en het liefst in de volle zon staat. Tamarix tetrandra wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn opvallende bloemen en bladeren. De plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan een biodiversiteitstuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.