Tilia tomentosa

Tilia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Tilia tomentosa, ook bekend als zilverlinde, is een grote loofboom die behoort tot de familie van de lindebomen. De boom heeft een breed uitgespreide kroon en is vooral bekend om zijn zilverachtige onderkant van de bladeren, vandaar de naam zilverlinde. De bladeren zijn hartvormig en hebben een zachte beharing. In de zomer bloeit de boom met geurige, gele bloemen die bijen aantrekken. Tilia tomentosa gedijt goed in vochtige, vruchtbare grond en is een geliefde keuze voor parken en tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en schaduwrijke kwaliteiten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

  • Specialisten
  • Verzorgingstips
  • Omschrijving
  • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een loofboom die in het voorjaar weer nieuwe bladeren krijgt.

    De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is daarom geschikt voor een gematigd klimaat. In strenge winters kan bescherming wenselijk zijn.

    Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm te behouden en de gezondheid van de plant te bevorderen. Verder heeft de plant geen speciale behoeften en gedijt goed in veel verschillende omgevingen.

    Tilia tomentosa heeft voldoende ruimte nodig om uit te kunnen groeien tot een grote boom. Zorg voor een afstand van minimaal 5 tot 7 meter tot andere planten of objecten. Houd er rekening mee dat de wortels zich ook kunnen uitbreiden.

    De plant groeit goed in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt, maar direct zonlicht kan verbranding veroorzaken. Een plek met gefilterd licht is ideaal voor deze plant.

    Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, dus controleer regelmatig of de grond droog is voordat je opnieuw water geeft. Over het algemeen is eens per week water geven voldoende, maar pas dit aan op basis van de specifieke behoeften van de plant.

    Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur en de overvloedige nectar. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken. Plant hem in de buurt van andere bloeiende planten om de biodiversiteit en het ecosysteem in de tuin te stimuleren.

    Tilia tomentosa is goed voor biodiversiteit vanwege de bloemen die insecten aantrekken, wat helpt bij de bestuiving van andere planten. Daarnaast biedt de plant schuilplaats en voedsel voor diverse vogelsoorten. Het bladerdak zorgt voor beschutting en een divers microklimaat.

    De plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei duurt ongeveer twee weken.

    Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen. Zorg er ook voor dat de grond goed vochtig blijft.

    Nee, de bladeren en bloemen van deze plant zijn niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als sierplant in tuinen vanwege zijn mooie bloemen en bladeren. Het consumeren van de bladeren kan maagklachten veroorzaken.

    Ja, de bladeren en takken van deze plant hebben geluidsdempende eigenschappen en kunnen helpen om geluid te absorberen en te verminderen. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

  • Het snoeien van deze plant gebeurt bij voorkeur in de late winter of vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en houd de vorm van de plant in de gaten. Zorg ervoor dat je niet te veel snoeit, anders kan de groei van de plant worden belemmerd.

    De Tilia tomentosa moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

    De Tuinplanten heeft potgrond nodig die goed doorlatend is en rijk aan voedingsstoffen. Kies een potgrond die geschikt is voor tuinplanten en zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft maar niet te nat. Verpot de plant regelmatig om de groei te stimuleren.

    Tilia tomentosa groeit het best in vruchtbare en goed doorlatende grond. De bodem moet vochtig, maar niet te nat zijn. Een neutrale tot lichtzure bodem pH is ideaal voor deze plant.

    Deze plant groeit het best op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie en gedijt goed in vruchtbare, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om hem te beschermen tegen harde wind.

    In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. Wikkel bijvoorbeeld een jute zak of noppenfolie rond de stam, en bedek de wortels met een laag mulch. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de grond bevriest om uitdroging te voorkomen.

    De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed op een zonnige plek met vochtige, goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen is voldoende.

    Voor Tuinplanten is het belangrijk om jaarlijks te bemesten met organische mest of speciale meststof voor bloeiende planten. Dit zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de wortelzone en vermijd overbemesting om wortelverbranding te voorkomen.

    Mulchen kan helpen om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de temperatuur van de grond te reguleren. Het wordt aanbevolen om organische mulchmaterialen zoals bladeren, stro of houtsnippers te gebruiken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en laat ruimte rond de stam vrij.

    De bodem waar de plant het beste groeit en bloeit is neutraal tot licht zuur (pH 6,5-7,5). Het is belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan helpen bij het handhaven van een geschikte zuurgraad.

    Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant kan gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Ook is het belangrijk om regelmatig de plant te controleren op eventuele plagen en deze zo snel mogelijk te bestrijden. Een goede bodemkwaliteit en voldoende ventilatie kunnen helpen om ongedierte te voorkomen.

  • Omschrijving

    Tilia tomentosa, ook bekend als zilverlinde, is een grote loofboom die behoort tot de familie van de lindebomen. De boom heeft een breed uitgespreide kroon en is vooral bekend om zijn zilverachtige onderkant van de bladeren, vandaar de naam zilverlinde. De bladeren zijn hartvormig en hebben een zachte beharing. In de zomer bloeit de boom met geurige, gele bloemen die bijen aantrekken. Tilia tomentosa gedijt goed in vochtige, vruchtbare grond en is een geliefde keuze voor parken en tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en schaduwrijke kwaliteiten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

  • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
  • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
  • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.