Tilia tomentosa 'Brabant'

Tilia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Tilia tomentosa 'Brabant' er en kultur af sølv-lindetræet, der er kendt for sin smukke, tætte krone og iøjnefaldende grå bark. Denne træ kan vokse op til 20 meter høj og har en kegleformet krone. Om sommeren blomstrer 'Brabant' med duftende blomster, der tiltrækker bier og sommerfugle. Bladene er hjerteformede og mørkegrønne. Dette træ er velegnet til både parker og haver og tiltrækker mange fugle.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten er ikke stedsegrøn og vil miste sine blade om efteråret. Det er en løvfældende haveplante.

  Planten er hårdfør ned til cirka -20 grader Celsius. Det er en stærk haveplante, der er godt beskyttet mod kolde temperaturer. Sørg dog for ly for hård frost.

  Ja, denne plante er nem at pleje og kræver lidt speciel omsorg. Det er en stærk og vinterhårdfør plante, der trives godt i forskellige jordtyper og placeringer. Regelmæssig beskæring hjælper med at holde planten sund.

  Tilia tomentosa 'Brabant' har brug for tilstrækkelig plads til at udvikle sig ordentligt og trives bedst i en rummelig have med tilstrækkeligt åbne områder. Det er vigtigt at give planten tilstrækkelig plads til at vokse optimalt og blomstre. Ved plantning skal der tages hensyn til Tilia tomentosa 'Brabants' endelige størrelse.

  Tilia tomentosa 'Brabant' trives bedst i fuld sol eller halvskygge. I skyggen vil plantens vækst dog være langsommere, og den kan blomstre mindre godt. Det anbefales derfor ikke at placere denne plante i fuld skygge.

  Haveplanter som disse har generelt brug for vand en gang om ugen, men det kan afhænge af omgivelsestemperaturen og jordfugtigheden. Det er vigtigt at holde jorden let fugtig mellem vandingerne. For meget vand kan føre til rodskader.

  Ja, denne plante er kendt for sin tiltrækningskraft på sommerfugle og bier på grund af de nektarrige blomster, den producerer. Det er en værdifuld tilføjelse til en have, der gerne vil tiltrække bier og sommerfugle.

  Ja, du er god for biodiversiteten, fordi du har nektarholdige blomster, der tiltrækker bier og andre bestøvere. Derudover kan fugle skjule sig i dit tætte løv og spise frø. På den måde bidrager du til økosystemet i haven.

  Planten blomstrer i månederne juni og juli, og blomstringen kan vare op til 4 uger.

  Denne plante kan godt lide fuld sol og trives bedst på et solrigt sted i haven. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand i løbet af varme sommerdage. Sørg for en veldrænet jord for at undgå rodrod.

  Nej, bladene og blomsterne på Tilia tomentosa 'Brabant' er ikke spiselige. Den bruges primært som prydblomst i haver på grund af de smukke blomster og blade. Det frarådes at indtage dele af denne plante.

  Ja, Tilia tomentosa 'Brabant' har lyddæmpende egenskaber på grund af de tætte blade og den tykke stam. Det kan hjælpe med at absorbere lyd og skabe en rolig atmosfære. Et godt valg til en grøn have, hvor støjreduktion er vigtig.

 • Beskæring af denne plante skal udføres omkring slutningen af vinteren eller tidlig forår for at bevare formen og størrelsen. Fjern døde, beskadigede eller krydsende grene for at fremme plantens sundhed. Sørg for, at beskæresaksen er skarp for at minimere skader på planten.

  Vand planten regelmæssigt, især i tørkeperioder. Sørg for, at jorden forbliver fugtig, men ikke for våd. Giv vand ved plantens base og undgå at bladene bliver våde for at forhindre skimmelsvamp.

  Tilia tomentosa 'Brabant' trives bedst i veldrænet pottemuld. Sørg for, at pottemulden forbliver fugtig, men ikke for våd. Brug gerne pottemuld, der er specielt sammensat til havplanter.

  Tilia tomentosa 'Brabant' trives bedst i en næringsrig og veldrænet jord. Det er vigtigt, at jorden holder tilstrækkeligt på fugtigheden, men ikke er for våd. Derudover er en neutral til let sur pH-værdi fordelagtig for væksten af denne plante.

  Denne plante trives bedst på en placering i fuld sol til halvskygge. Sørg for, at jorden er veldrænet og ikke bliver for våd. Beskyt planten mod hård vind for at undgå skader.

  Om vinteren har denne plante brug for beskyttelse mod frost og kold vind. Dette kan gøres ved at lægge muld rundt om planten eller dække planten til med fx fiberdug. Sørg for, at plantens rødder ikke fryser.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og er meget vinterhårde. Beskær om nødvendigt om vinteren for at bevare en smuk form. Sørg for en veldrænet jord og tilstrækkeligt med vand i tørre perioder.

  Haveplant som disse har brug for regelmæssig gødning for at forblive sunde. Brug en gødning specielt designet til træer og buske og følg vejledningen på emballagen. Gødning bør foretrækkes om foråret og i begyndelsen af sommeren for optimal vækst og blomstring.

  Mulch er et lag af organisk materiale såsom træflis, barkflis eller kompost, der lægges rundt om planten. Det hjælper med at holde på fugtigheden, undertrykker ukrudtsvækst og tilføjer næringsstoffer til jorden. For haveplanter som disse kan mulch påføres årligt om foråret for de bedste resultater.

  Tilia tomentosa 'Brabant' foretrækker neutral til let sur jord. Det er vigtigt, at jordens pH-værdi er mellem 6,0 og 7,5 for optimal vækst og blomstring af denne plante. At regelmæssigt kontrollere surhedsgraden og eventuelt justere med kalk kan hjælpe med at opretholde en sund omgivelse for planten.

  For at opnå effektiv skadedyrsbekæmpelse på denne plante kan der anvendes biologiske bekæmpelsesmidler såsom rovmider eller mariehøns. Det anbefales også at inspicere planten regelmæssigt for tegn på skadedyr og insekter. Derudover kan naturlige fjender af skadedyrene såsom fugle eller frøer tiltrækkes til haven.

 • Beskrivelse

  Tilia tomentosa 'Brabant' er en kultur af sølv-lindetræet, der er kendt for sin smukke, tætte krone og iøjnefaldende grå bark. Denne træ kan vokse op til 20 meter høj og har en kegleformet krone. Om sommeren blomstrer 'Brabant' med duftende blomster, der tiltrækker bier og sommerfugle. Bladene er hjerteformede og mørkegrønne. Dette træ er velegnet til både parker og haver og tiltrækker mange fugle.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.