Vaccinium angustifolium

Vaccinium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vaccinium angustifolium, ook bekend als de smalle blauwe bes, is een struik die behoort tot de heidefamilie en groeit voornamelijk in Noord-Amerika. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren die een blauwgroene kleur hebben en in de herfst verkleuren naar een prachtige rode tint. In de zomer produceert de plant kleine witte bloemen die later uitgroeien tot zoete en sappige blauwe bessen. Deze bessen zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in gerechten en desserts. Vaccinium angustifolium gedijt het beste in zure, vochtige grond en wordt vaak aangetroffen in bosrijke gebieden en veengebieden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant is bladverliezend en verliest zijn bladeren in de herfst en winter. Het is geen groenblijvende plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -30 °C. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Hij vereist regelmatig water geven en kan goed gedijen in zure grond. Snoeien kan nodig zijn om de plant gezond te houden.

  Vaccinium angustifolium heeft ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte nodig tussen elke plant. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en voldoende licht en lucht krijgt. Voor een goede groei en oogst is het aan te raden om de planten niet te dicht op elkaar te zetten.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en kunnen er minder bessen worden geproduceerd. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, Vaccinium angustifolium trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Dit draagt bij aan de bestuiving en het behoud van biodiversiteit in de tuin. Het is dus een goede keuze voor een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het inheems is en insecten aantrekt met zijn bloemen en bessen. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden juni tot augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige locatie. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is als de plant in de volle zon staat. Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan echter schade aan de bladeren veroorzaken.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in jam, muffins en smoothies. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de vruchten rijp en niet giftig zijn voordat je ze consumeert.

  Ja, deze plant heeft de mogelijkheid om geluid te dempen vanwege de dichte bladeren en takken. Het kan een bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluid.

 • Voor deze plant is het aan te raden om na de oogst periode de oudste en dunste takken weg te snoeien. Zorg ervoor dat je de takken die vruchten hebben gedragen niet volledig weghaalt, omdat de nieuwe scheuten hierop zullen groeien. Snoei de plant in het vroege voorjaar voordat de nieuwe groei begint.

  Deze plant houdt van vochtige, goed doorlatende grond. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om zuurminnende potgrond te gebruiken met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Het is aan te raden om af en toe de potgrond te vervangen om te voorkomen dat de grond te zuur wordt.

  De plant gedijt het beste in zure, vochtige, goed doorlatende en humusrijke grond. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Een laag mulch kan helpen bij het behouden van de juiste bodemkwaliteit.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond zuur is en goed doorlatend, bij voorkeur met wat organisch materiaal. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om vorstschade te voorkomen, kan het nuttig zijn om de plant af te dekken met mulch of een speciale winterhoes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. In strenge winters kan het verstandig zijn om de plant tijdelijk naar binnen te verplaatsen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, zure grond en in de volle zon tot halfschaduw. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om jaarlijks te snoeien en oude takken te verwijderen.

  Voor deze plant is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen zoals compost of koemestkorrels toe te voegen voor een goede groei en bloeiperiode. Vermijd het gebruik van kunstmest met een hoog stikstofgehalte om overmatige groei te voorkomen. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld en niet te dicht bij de stengels wordt aangebracht.

  Mulch is zeer geschikt voor deze plantensoort omdat het de grond vochtig houdt en onkruidgroei onderdrukt. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers en breng een laag van 5-10 cm aan rondom de plant, maar hou de mulch weg van de stam om rotting te voorkomen. Verwijder oud mulchmateriaal jaarlijks en breng nieuwe aan voor een gezonde groei van de plant.

  De plant gedijt het beste in zure grond met een pH tussen 4,5 en 5,5. Een te hoge pH kan problemen veroorzaken, zoals slechte opname van voedingsstoffen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke methoden worden gebruikt zoals het besproeien met een oplossing van water en milde zeep. Het regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van schade en het handmatig verwijderen van ongedierte kan ook helpen. Daarnaast kan het planten van bepaalde kruiden en bloemen die natuurlijke vijanden van ongedierte aantrekken, zoals lavendel of goudsbloem, ook een effectieve manier van bestrijding zijn.

 • Omschrijving

  Vaccinium angustifolium, ook bekend als de smalle blauwe bes, is een struik die behoort tot de heidefamilie en groeit voornamelijk in Noord-Amerika. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren die een blauwgroene kleur hebben en in de herfst verkleuren naar een prachtige rode tint. In de zomer produceert de plant kleine witte bloemen die later uitgroeien tot zoete en sappige blauwe bessen. Deze bessen zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in gerechten en desserts. Vaccinium angustifolium gedijt het beste in zure, vochtige grond en wordt vaak aangetroffen in bosrijke gebieden en veengebieden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.