Vaccinium corymbosum

Vaccinium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vaccinium corymbosum, ook wel bekend als de blauwe bes, is een struik die behoort tot de heidefamilie. Het is een bladverliezende plant die groeit tot een hoogte van ongeveer 1,5 tot 2 meter. De bladeren zijn ovaalvormig, glanzend groen en verkleuren in de herfst naar een mooie roodpaarse tint. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen die uitgroeien tot sappige, zoete blauwe bessen in de zomer. De bessen zijn rijk aan vitamines en antioxidanten en worden veel gebruikt in verschillende culinaire gerechten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend maar verliest zijn bladeren in de herfst.

  Vaccinium corymbosum is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig specifieke zorg. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en te zorgen voor voldoende vochtige grond. Het is geen veeleisende plant wat betreft voeding en kan goed gedijen in de meeste tuinomstandigheden.

  Voor deze plant is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben, idealiter 1 tot 1,5 meter tussen de planten. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen en voldoende licht te ontvangen. Houd ook rekening met de grootte van de plant bij volwassenheid.

  Nee, de Vaccinium corymbosum heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. In de schaduw zal de groei en vruchtontwikkeling van de plant beperkt zijn. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige locatie te planten.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceren. Hierdoor kunnen ze een positieve bijdrage leveren aan de bestuiving in je tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit doordat het bijen en andere insecten aantrekt met zijn bloemen en bessen. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren in de tuin. Het zorgt voor een gevarieerde en natuurlijke omgeving waar verschillende organismen kunnen gedijen.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherm de wortels tegen uitdroging. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon in warme klimaten.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak vers gegeten of verwerkt in jams, smoothies en desserts. De bessen zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Het is belangrijk om alleen bessen te eten die rijp zijn en niet giftig.

  Ja, de Tuinplant Vaccinium corymbosum heeft een geluidsdempende werking door zijn dichte bladerdek en houtige stengels. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te absorberen en te verminderen. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Vaccinium corymbosum kan het beste gesnoeid worden in het vroege voorjaar voordat de bloei begint. Verwijder dood hout en dun de struik uit om lucht en zonlicht door te laten. Knip takken terug tot op een knop of uitloper.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus regelmatig water geven is belangrijk. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, vooral tijdens warme en droge periodes. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmelvorming te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en vermijd te natte grond. Een zure grond is ideaal voor deze plant, je kunt eventueel speciale potgrond voor zuurminnende planten gebruiken. Ververs de potgrond regelmatig om ervoor te zorgen dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt.

  "Vaccinium corymbosum" gedijt het best in een zure, goed doorlatende bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Een bodem met een hoog organisch stofgehalte en voldoende vochtigheid is ideaal voor optimale groei en vruchtzetting. Het is belangrijk om regelmatig de bodem te testen en eventueel bij te mesten met compost of organische meststoffen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, met een voorkeur voor vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen harde wind.

  Voor de winterbescherming is het belangrijk om de plant goed te mulchen met bladeren of stro. Daarnaast kan een beschermende doek of vliesdoek over de plant worden gelegd om vorstschade te voorkomen. Het is ook aan te raden om de plant op een beschutte plek te planten om de koude wind te vermijden.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen en oude takken te verwijderen. Geef de plant een goede mulchlaag om de vochtigheid en voeding te behouden.

  Tuinplanten zoals deze profiteren van regelmatige bemesting met een speciale meststof voor zuurminnende planten. Kies voor een meststof met een hoger zuurgehalte om de groei en vruchtzetting te stimuleren. Breng de meststof aan volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Het is gunstig om mulch rond de plant aan te brengen om de wortels vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals houtsnippers, stro of bladeren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant komt om rotten te voorkomen.

  Vaccinium corymbosum gedijt het best in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld turf of zure meststoffen. Het is aan te raden om de planten te planten op een plek waar de bodem al van nature zuur is.

  Om ongedierte zoals bladluizen of spintmijten te bestrijden bij deze plant, kan je natuurlijke methoden gebruiken zoals het besproeien met een mengsel van water en groene zeep. Het regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van schade en het handmatig verwijderen van ongedierte kan ook helpen bij de bestrijding. Daarnaast kan het planten van goudsbloemen of knoflook in de buurt van de plant ongedierte op afstand houden.

 • Omschrijving

  Vaccinium corymbosum, ook wel bekend als de blauwe bes, is een struik die behoort tot de heidefamilie. Het is een bladverliezende plant die groeit tot een hoogte van ongeveer 1,5 tot 2 meter. De bladeren zijn ovaalvormig, glanzend groen en verkleuren in de herfst naar een mooie roodpaarse tint. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen die uitgroeien tot sappige, zoete blauwe bessen in de zomer. De bessen zijn rijk aan vitamines en antioxidanten en worden veel gebruikt in verschillende culinaire gerechten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.