Vaccinium macrocarpon

Vaccinium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vaccinium macrocarpon, ook bekend als de veenbes, is een kleine struik die tot ongeveer 20 centimeter hoog kan worden. De plant heeft smalle, groenblijvende bladeren en produceert kleine roze bloemen in de lente. In de herfst groeien er helderrode, zure bessen aan de plant die voornamelijk worden gebruikt voor het maken van veenbessensap en sauzen. De plant groeit het beste in vochtige, zure grond en heeft een voorkeur voor zonnige tot halfschaduwrijke plekken. Veenbessen bevatten veel vitamine C en antioxidanten en worden vaak gebruikt vanwege hun gezondheidsvoordelen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. In de winter verliest hij zijn blad.

  De winterhardheid van deze plant is ongeveer tot -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij lagere temperaturen, zoals met een laag mulch. Vorst kan schade aan de plant veroorzaken, dus het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens koude periodes.

  Deze plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig te bemesten. Snoei indien nodig in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  De Vaccinium macrocarpon heeft ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en genoeg licht en lucht te krijgen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en de vorm te behouden.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk om voldoende zonlicht te krijgen voor een goede groei en vruchtzetting. In de volle schaduw kan de plant minder goed gedijen en minder vruchten produceren.

  Vaccinium macrocarpon heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. Over het algemeen wordt aangeraden om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt zowel vlinders als bijen aan vanwege de bloemen die rijk zijn aan nectar. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, Vaccinium macrocarpon ondersteunt de biodiversiteit door bijen aan te trekken met zijn bloemen en vogels met zijn bessen. Het zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren in de tuin. Het vergroot de diversiteit en de gezondheid van het ecosysteem rondom de plant.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen. Zorg er ook voor dat de grond goed vochtig blijft.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak verwerkt tot cranberrysap of gebruikt in diverse recepten. Het is belangrijk om de vruchten goed te wassen voordat je ze consumeert. Eet met mate, want ze kunnen bij overmatige consumptie maagklachten veroorzaken.

  Ja, de bladeren en takken van deze plant kunnen geluid absorberen en helpen zo geluid te dempen in de omgeving. Het is echter niet de meest effectieve plant voor geluidsdemping. Andere planten, zoals bamboe of coniferen, kunnen een beter resultaat bieden.

 • Vaccinium macrocarpon heeft weinig snoei nodig, maar kan na de oogst licht teruggesnoeid worden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om luchtcirculatie te bevorderen. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of na de oogst in het najaar.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te langdurig nat blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in zure potgrond met een goede drainage. Het is aan te raden om speciale potgrond te gebruiken voor zuurminnende planten. Deze potgrond helpt bij het behouden van een gezonde groei en bloei van de plant.

  Vaccinium macrocarpon gedijt het beste in zure grond met een goede drainage en voldoende organisch materiaal. De bodemkwaliteit moet vochtig zijn, maar geen stilstaand water hebben. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen.

  De plant gedijt het beste in vochtige, zure grond met een hoge zuurgraad. Kies een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.

  In de winter kan het goed zijn om de plant te beschermen tegen vorst door een laag mulch aan te brengen rond de wortels. Het is ook belangrijk om de plant in een beschutte plek te planten en te vermijden dat de grond uitdroogt. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei oude takken na de oogst om de groei te bevorderen. Geef de plant regelmatig meststoffen voor een goede groei en vruchtvorming.

  Voor deze plant is het belangrijk om organische mest te gebruiken in het voorjaar. Gebruik een meststof speciaal voor zuurminnende planten en breng deze gelijkmatig aan rond de plant. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid mest die je gebruikt.

  Mulchen is gunstig voor de wortels van deze plant, omdat het vocht vasthoudt en de grond beschermt tegen temperatuurschommelingen. Een laag mulch kan ook onkruid onderdrukken en voedingsstoffen aan de bodem toevoegen. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  Vaccinium macrocarpon gedijt het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en voldoende vocht vasthoudt. Het toevoegen van veenmos kan helpen om de zuurgraad van de bodem op peil te houden.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op insecten zoals bladluizen, spintmijten en rupsen. Deze kunnen schade aan de bladeren en vruchten veroorzaken. Indien nodig kunnen deze plagen bestreden worden met natuurlijke methoden zoals het gebruik van lieveheersbeestjes of het besproeien met een biologisch bestrijdingsmiddel.

 • Omschrijving

  Vaccinium macrocarpon, ook bekend als de veenbes, is een kleine struik die tot ongeveer 20 centimeter hoog kan worden. De plant heeft smalle, groenblijvende bladeren en produceert kleine roze bloemen in de lente. In de herfst groeien er helderrode, zure bessen aan de plant die voornamelijk worden gebruikt voor het maken van veenbessensap en sauzen. De plant groeit het beste in vochtige, zure grond en heeft een voorkeur voor zonnige tot halfschaduwrijke plekken. Veenbessen bevatten veel vitamine C en antioxidanten en worden vaak gebruikt vanwege hun gezondheidsvoordelen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.