Vaccinium vitis-idaea

Vaccinium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vaccinium vitis-idaea, ook wel bekend als rode bosbes of rode-lingonbes, is een groenblijvende struik die tot ongeveer 30 cm hoog kan worden. De plant heeft ovale, donkergroene bladeren en bloeit in het voorjaar met kleine, witte bloemen. In de zomer produceert de plant rode, eetbare bessen die een lichtzure smaak hebben en rijk zijn aan vitamine C. Vaccinium vitis-idaea groeit het beste op zure, goed doorlatende grond en gedijt goed in bosrijke gebieden. De bessen van deze plant worden vaak gebruikt voor jams, sappen en als toevoeging aan gerechten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de tuin. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin vanwege zijn groenblijvende eigenschappen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -35 graden Celsius en kan dus goed tegen vorst. Het is belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is om de wortels te beschermen tegen vorstschade. Bescherming tegen harde wind kan ook helpen om deze plant gezond te houden in de winter.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de bodem vochtig te houden en regelmatig te bemesten. Snoei indien nodig om de plant gezond en compact te houden.

  De plant heeft ongeveer 50-60 centimeter ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen elke plant om luchtcirculatie mogelijk te maken. Plant ze op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie in goed doorlatende grond.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en zal de plant minder goed gedijen. Kies daarom een zonnige plek voor optimale groei.

  Vaccinium vitis-idaea heeft gemiddeld een keer per week water nodig tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. In de wintermaanden kan de plant met minder water toe.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en de geur van de bloemen die zij produceren. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, de Vaccinium vitis-idaea draagt ​​bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt de plant voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren. Het toevoegen ervan aan tuinen kan helpen om de biodiversiteit te vergroten.

  De plant bloeit meestal in de maanden april en mei. De bloei kan ongeveer 2 tot 4 weken duren, afhankelijk van de omstandigheden.

  De plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij zonnig weer. Zorg voor een goed doorlatende bodem voor optimale groei en bloei.

  Ja, de rode bosbes is eetbaar en wordt vaak gebruikt in gerechten zoals jam, desserts en sauzen. De bes heeft een licht zure smaak en is rijk aan vitamine C en antioxidanten. Het is belangrijk om de bes goed te wassen voordat je deze consumeert.

  Ja, de plant heeft kleine blaadjes die geluid kunnen dempen. Het dichtbegroeide bladerdek en de compacte vorm van de plant helpen geluid absorberen. Het kan dus bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Gebruik scherpe snoeischaar om schade te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens perioden van droogte. Zorg ervoor dat de grond vochtig, maar niet doorweekt is. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant doet het goed in zure, humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed waterdoorlatend is en geef de plant regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Gebruik eventueel een meststof speciaal voor zuurminnende planten om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het best in zure, goed doorlatende grond en houdt van een vochtige bodem. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede bodemkwaliteit met voldoende organisch materiaal. Vermijd kalkrijke grond en zorg voor voldoende luchtigheid in de bodem.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Hij geeft de voorkeur aan een zure bodem en kan goed gedijen in zowel vochtige als drogere omstandigheden. Plaats hem bij voorkeur op een beschutte plek.

  De Winterbescherming voor deze plant is belangrijk, vooral tijdens strenge vorstperiodes. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld een dikke laag bladeren of stro. Ook kan het helpen om de plant dichter bij een muur te plaatsen voor extra beschutting.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt het beste in vochtige, zure grond. Snoei regelmatig om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder regelmatig oude, dode takken voor een gezonde groei.

  Vaccinium vitis-idaea heeft behoefte aan een zure, voedingsrijke grond. Het is aan te raden om jaarlijks te bemesten met organische meststoffen zoals compost of turf. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en een verminderde vruchtproductie.

  Mulch wordt aanbevolen voor deze plant omdat het de bodem vochtig houdt, onkruidgroei onderdrukt en de wortels beschermt tegen temperatuurschommelingen. Gebruik een organische mulch zoals boomschors of compost en breng een laag van 5-10 cm aan rond de plant, maar vermijd de stam zelf te bedekken. Het beste moment om te mulchen is in het voorjaar of de vroege zomer.

  De plant vereist een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Zure bodems helpen bij het absorberen van voedingsstoffen zoals ijzer en magnesium, wat belangrijk is voor de gezondheid van de plant. Een bodemtest kan helpen bij het bepalen van de exacte pH-waarde van de bodem.

  Bij het bestrijden van ongedierte op deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen ingezet worden. Ook kan regelmatig controleren op bladluizen, trips en spint helpen bij het voorkomen van schade. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan een effectieve en milieuvriendelijke methode zijn om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Vaccinium vitis-idaea, ook wel bekend als rode bosbes of rode-lingonbes, is een groenblijvende struik die tot ongeveer 30 cm hoog kan worden. De plant heeft ovale, donkergroene bladeren en bloeit in het voorjaar met kleine, witte bloemen. In de zomer produceert de plant rode, eetbare bessen die een lichtzure smaak hebben en rijk zijn aan vitamine C. Vaccinium vitis-idaea groeit het beste op zure, goed doorlatende grond en gedijt goed in bosrijke gebieden. De bessen van deze plant worden vaak gebruikt voor jams, sappen en als toevoeging aan gerechten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.