Vaccinium vitis-idaea subsp. minus

Vaccinium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vaccinium vitis-idaea subsp. minus, også kendt som den lille røde tyttebær, er en lille stedsegrøn busk, der tilhører lyngfamilien. Planten producerer små røde bær med en lidt sur smag, som ofte bruges til syltetøj og gelé. Bladene på denne plante er mørkegrønne og har en læderagtig tekstur. Vaccinium vitis-idaea subsp. minus trives godt i sur, fugtig jord og findes ofte i nåleskove og lyngområder. Denne plante bruges også ofte som bunddække i haver på grund af dens smukke blade og bær.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, denne plante er stedsegrøn og beholder sine blade hele året rundt. Det er en smuk tilføjelse til haven, især i vintermånederne, hvor de fleste planter mister deres blade. Den stedsegrønne karakter sikrer et vedvarende farverigt udseende i haven.

  Denne plante er hårdfør ned til cirka -20 grader Celsius. Det er en stærk plante, der er godt modstandsdygtig over for kolde temperaturer. Det anbefales at beskytte planten ved ekstrem frost.

  Ja, denne plante er generelt ret let at vedligeholde. Sørg for en veldrænet jord og tilstrækkeligt sollys. Lejlighedsvis beskæring kan hjælpe planten med at forblive sund.

  Det anbefales at have cirka 30-50 centimeter plads mellem hver Vaccinium vitis-idaea subsp. minus-plante. Dette giver dem tilstrækkelig plads til at udvikle sig godt og producere frugt. Det er også vigtigt at give planterne tilstrækkeligt med sollys for en god vækst.

  Denne plante trives godt i en skyggefuld atmosfære og kan endda vokse bedre i delvis skygge. Sørg for en frugtbar, veldrænet jord og tilstrækkelig fugtighed for at fremme væksten. Overeksponering for direkte sollys kan medføre forbrænding af bladene.

  Planten har brug for vand cirka 1-2 gange om ugen, afhængigt af vejrforholdene og jordens fugtighed. Sørg for, at jorden ikke tørrer helt ud mellem vandingerne, men heller ikke bliver for våd. Det er vigtigt at kontrollere jorden regelmæssigt og justere vandingen efter plantens behov.

  Ja, planten tiltrækker sommerfugle og bier på grund af blomsterne og nektaren, de producerer. Det er en værdifuld plante for bestøvere i haven.

  Ja, denne plante bidrager til biodiversitet ved at tiltrække bestøvere som bier og sommerfugle. Derudover tilbyder den mad og ly for forskellige dyrearter. Det skaber et varieret økosystem i haven.

  Denne plante blomstrer normalt i maj og juni måneder, og blomstringsperioden varer cirka 2-3 uger.

  Planten kan generelt godt tåle fuld sol, men det er vigtigt at give tilstrækkeligt med vand i varmt vejr. Det anbefales at placere planten et beskyttet sted, hvis solen bliver for skarp. Bladene kan blive forbrændt ved for meget direkte sollys.

  Frugterne fra denne plante er spiselige og bliver ofte brugt i marmelade, saucer og desserter. Det er sikkert at spise, men bør spises i moderate mængder på grund af den sure smag. Det er ikke giftigt for mennesker.

  Nej, Vaccinium vitis-idaea subsp. minus har ikke egenskaben til at dæmpe lyd. Det er en plante, der primært bruges som haveplante på grund af sine dekorative bær og blade.

 • Denne plante bør bedst beskæres om foråret efter blomstringen. Fjern døde eller beskadigede grene og tynd ud i busken for at fremme luftcirkulation. Beskær også regelmæssigt for at bevare plantens form og størrelse.

  Denne plante kan lide fugtig jord, så sørg for at give regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden ikke bliver alt for vandet, da dette kan forårsage rodrot. Brug helst regnvand eller let lunkent vand.

  Denne plante foretrækker sur jord som tørvemos. Sørg for, at jorden er veldrænet, og undgå overvanding. Det er vigtigt at regelmæssigt kontrollere plantens vandbehov for at opretholde dens sundhed.

  Denne plante trives bedst i sur, fugtig og veldrænet jord. Det er vigtigt at regelmæssigt kontrollere jordens fugtighed og surhedsgrad for at opretholde de passende vækstbetingelser. Tilføjelse af tørv eller kompost kan hjælpe med at forbedre jordkvaliteten for denne plante.

  Denne plante trives bedst i en sur, fugtig jord med en godt drænet struktur. Det foretrækker at stå et sted med halvskygge til fuld sol. Sørg for, at jorden ikke er for våd, da dette kan føre til rodrot.

  For at beskytte planten mod vinteren, er det en god idé at lægge et tykt lag muld rundt om basen. Derudover kan en vinterpose eller en jutesæk bruges til at beskytte planten mod frost. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt med vand, inden frosten begynder.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og trives bedst i fugtig, sur jord. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt sollys og giv regelmæssigt vand under tørre perioder. Fjern regelmæssigt ukrudt og beskær om nødvendigt for at holde planten sund.

  For denne plante er det vigtigt at sørge for sur jord, så brug en gødning specielt til surbundende planter. Gød planten om foråret med en langsomtvirkende gødning og gentag dette om efteråret for en sund vækst og blomstring. Overgødskning kan føre til problemer som forbrænding af rødderne, så vær forsigtig med mængden af gødning, du bruger.

  Mulching med et lag organisk materiale som blade eller kompost hjælper med at holde jorden fugtig og undertrykke ukrudt. Dette kan hjælpe med at bevare en sund vækst og frugtdannelse af planten. Sørg for, at mulchlaget ikke påføres for tæt på plantens stamme for at undgå svampeinfektioner.

  Planten trives i sure til neutrale jordarter. Det er vigtigt, at jorden har en pH-værdi mellem 4,5 og 5,5 for optimal vækst. Tilføjelse af organisk materiale kan hjælpe med at øge jordens surhedsgrad.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante kan der bruges naturlige fjender som marihøns eller snyltehvepse. Derudover kan fysiske barriere såsom net eller afdækningsfolie anvendes til at holde skadedyr væk. Det er vigtigt at regelmæssigt kontrollere planten for tegn på skadedyr for at kunne gribe hurtigt ind.

 • Beskrivelse

  Vaccinium vitis-idaea subsp. minus, også kendt som den lille røde tyttebær, er en lille stedsegrøn busk, der tilhører lyngfamilien. Planten producerer små røde bær med en lidt sur smag, som ofte bruges til syltetøj og gelé. Bladene på denne plante er mørkegrønne og har en læderagtig tekstur. Vaccinium vitis-idaea subsp. minus trives godt i sur, fugtig jord og findes ofte i nåleskove og lyngområder. Denne plante bruges også ofte som bunddække i haver på grund af dens smukke blade og bær.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.