Viburnum bodnantense 'Charles Lamont'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' is een middelgrote tot grote bladverliezende struik. De struik bloeit van november tot maart met geurige, roze bloemen die uit knoppen openen. Het blad is ovaal en donkergroen van kleur, wat een mooi contrast vormt met de bloemen. Na de bloei verschijnen rode bessen die vogels aantrekken. Het is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zon tot halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' is niet groenblijvend. Het blad van deze plant zal in de herfst verkleuren en uiteindelijk afvallen. Het is een bladverliezende struik.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij strengere vorst. De plant kan het beste op een beschutte plek worden geplant.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Regelmatig snoeien en voldoende water geven in droge periodes is voldoende. Ook doet de plant het goed in zowel zon als halfschaduw.

  Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' heeft ruimte nodig om vrij te kunnen groeien en vertakken. Het is aan te raden om een plek te kiezen waar de plant voldoende ruimte heeft om uit te groeien tot zijn volle formaat. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het aanplanten.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook redelijk goed gedijen in de schaduw. De bloei kan echter minder uitbundig zijn in de schaduwrijke omgeving. Zorg voor voldoende vochtige, goed doorlatende grond voor optimale groei.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid neerslag en de temperatuur. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geurige bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle tuinplant die bijen en andere bestuivers kan helpen. De bloeiende plant zal zeker een kleurrijke toevoeging zijn aan elke tuin.

  Ja, Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen en bessen produceert die insecten en vogels aantrekken. De plant biedt voedsel en schuilgelegenheid voor verschillende diersoorten, wat bijdraagt aan de diversiteit in de tuin of omgeving. Het is een waardevolle toevoeging aan een biodiverse tuin.

  De plant bloeit van november tot maart en de bloei kan tot wel vier maanden duren. De bloemen verschijnen in de winterperiode en zorgen voor kleur in de tuin.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om voldoende water te geven tijdens droge periodes. De plant groeit het beste op een zonnige locatie.

  Nee, de vruchten van de plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn bij consumptie. Het is raadzaam om de vruchten niet te eten en ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden. Het is beter om de plant enkel voor decoratieve doeleinden in de tuin te houden.

  De Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' heeft geen specifieke eigenschappen die wijzen op geluidsdemping. Het is voornamelijk een decoratieve en geurende tuinplant, die in de winter bloeit. Het kan echter wel helpen om het geluid enigszins te absorberen vanwege de dichte groeiwijze van de struik.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en oud hout te verwijderen. Knip dode, beschadigde of kruisende takken weg om de gezondheid van de plant te bevorderen. Vermijd snoeien tijdens de wintermaanden om vorstschade te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om bladrot te voorkomen.

  De Tuinplant Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' heeft een goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te drassig. Gebruik bij het verpotten van de plant een kwalitatieve potgrond geschikt voor tuinplanten.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende bodem die vochtig is, maar niet te nat. Een bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid en een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plantensoort. Zorg voor voldoende organisch materiaal in de bodem om de groei en bloei te bevorderen.

  De plant gedijt het beste in een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Deze plant is ideaal voor in de tuin.

  In strenge winters kan het nuttig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kan een beschermende doek of net over de plant worden geplaatst om te voorkomen dat de bloemen beschadigd raken door bevriezing. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste op een vochtige, goed doorlatende grond. Snoei indien nodig na de bloei om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Geef regelmatig water tijdens droge periodes en voeg organische meststoffen toe in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' heeft behoefte aan een voedzame bodem en een regelmatige bemesting in het voorjaar en de zomer. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende struiken om de groei en bloei te bevorderen. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch kan worden gebruikt rond de basis van deze plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het helpt ook bij het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen. Een laag mulch van ongeveer 5-10 cm wordt aanbevolen voor optimale resultaten.

  De Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' doet het het beste in neutrale tot licht zure grond. Een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.5 is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je overwegen om preventief te werken door regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van ongedierte. Daarnaast kan je natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten gebruiken om eventuele plagen te elimineren. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door de juiste voeding en water te geven, zodat deze beter bestand is tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' is een middelgrote tot grote bladverliezende struik. De struik bloeit van november tot maart met geurige, roze bloemen die uit knoppen openen. Het blad is ovaal en donkergroen van kleur, wat een mooi contrast vormt met de bloemen. Na de bloei verschijnen rode bessen die vogels aantrekken. Het is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zon tot halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.