Viburnum x bodnantense 'Deben'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Viburnum x bodnantense 'Deben' is een bladverliezende struik die bekend staat om zijn rijke bloei in de wintermaanden. De bloemen zijn roze en geuren heerlijk, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor tuinen die wat kleur en geur kunnen gebruiken tijdens de koudere maanden. De struik kan een hoogte bereiken van 2-3 meter en gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw. Na de bloei verschijnen er ovale rode bessen die vogels aantrekken. De Viburnum x bodnantense 'Deben' is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die een mooie toevoeging kan zijn aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Viburnum x bodnantense 'Deben' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en krijgt in het voorjaar weer nieuwe bladeren. Het is een bladverliezende struik.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus redelijk lage temperaturen verdragen tijdens de winter. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  De Viburnum x bodnantense 'Deben' is een gemakkelijk te onderhouden plant, die weinig speciale verzorging nodig heeft. Hij gedijt goed in de meeste bodemsoorten en heeft weinig last van ziektes of plagen. Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en bloei.

  Viburnum x bodnantense 'Deben' heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen formaat, zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten. De plant kan een breedte en hoogte bereiken van ongeveer 2 tot 3 meter, houd hier rekening mee bij het plaatsen in de tuin. Zorg voor een open plek met voldoende zonlicht en goede luchtcirculatie voor een gezonde groei.

  De Viburnum x bodnantense 'Deben' groeit het beste in de volle zon tot lichte schaduw. In dieper gelegen schaduwrijke gebieden kan de groei en bloei van de plant verminderen. Het is daarom aanbevolen om de plant op een locatie te planten waar hij ten minste enkele uren direct zonlicht per dag ontvangt.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven tijdens warme periodes.

  Ja, Viburnum x bodnantense 'Deben' is een plant die vlinders en bijen aantrekt vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van deze insectenpopulaties. Het plaatsen van deze plant in de tuin kan helpen om de biodiversiteit te bevorderen.

  Ja, de Viburnum x bodnantense 'Deben' is goed voor biodiversiteit omdat het een voedselbron en schuilplaats biedt voor insecten, vogels en andere dieren. De bloemen trekken bijen en vlinders aan, waardoor de plant bijdraagt aan de diversiteit in de tuin en de omgeving. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in het ecosysteem en bevordert het de natuurlijke balans.

  De plant bloeit van november tot maart en de bloei kan tot wel drie maanden duren. Het is een winterbloeiende plant die kleur geeft aan de tuin tijdens de koude maanden.

  Ja, Viburnum x bodnantense 'Deben' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Het is een sterke en veerkrachtige tuinplant die goed kan groeien in de volle zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt over het algemeen alleen gebruikt als sierplant in de tuin. Het consumeren van de bessen kan leiden tot misselijkheid en andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om enkel planten te eten die specifiek gekweekt zijn voor consumptie.

  Ja, Viburnum x bodnantense 'Deben' heeft dichte takken en bladeren die geluid kunnen dempen. Het kan helpen om geluiden in de tuin te verminderen. Het is echter geen specifiek geluidsdempende plant.

 • Snoei de plant na de bloei in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en dun de struik uit om lucht en licht door te laten. Vermijd het snoeien tijdens de herfst en winter om de bloei niet te verstoren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de wortelzone en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Viburnum x bodnantense 'Deben' gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat en licht zuur is. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de potgrond niet uitdroogt.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een goed doorlatende grond die vochtig is, maar niet te nat. Vermijd zware kleigrond en zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat. Het is belangrijk om regelmatig de bodem te controleren en indien nodig bij te mesten.

  De Viburnum x bodnantense 'Deben' gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Deze plant kan goed groeien in een border of als solitair.

  In de winter kan het helpen om de plant te beschermen met een laag mulch of bladeren rond de basis. Als het echt koud wordt, kan een speciale winterhoes of jute doek worden gebruikt om de plant te beschermen tegen vorst. Het is ook goed om de plant in het voorjaar te snoeien om de groei te bevorderen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien. Zorg voor een beetje compost in het voorjaar en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder dode of beschadigde takken om de plant gezond te houden.

  Het is belangrijk om Tuinplanten zoals Viburnum x bodnantense 'Deben' regelmatig te bemesten. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende struiken om een gezonde groei en bloei te stimuleren. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor optimale resultaten.

  Mulchen is het aanbrengen van een laag organisch materiaal rond de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Dit kan gedaan worden met compost, bladeren, houtsnippers of stro. Het is belangrijk om de mulchlaag niet tegen de stam van de plant aan te brengen om rotting te voorkomen.

  De bodem voor deze plant moet licht zuur tot neutraal zijn, met een pH tussen 5,5 en 7,0. Een te zure of te basische bodem kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals aaltjes of roofmijt. Ook kan je de plant regelmatig controleren en eventueel handmatig ongedierte verwijderen. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door voldoende water en voeding te geven.

 • Omschrijving

  De Viburnum x bodnantense 'Deben' is een bladverliezende struik die bekend staat om zijn rijke bloei in de wintermaanden. De bloemen zijn roze en geuren heerlijk, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor tuinen die wat kleur en geur kunnen gebruiken tijdens de koudere maanden. De struik kan een hoogte bereiken van 2-3 meter en gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw. Na de bloei verschijnen er ovale rode bessen die vogels aantrekken. De Viburnum x bodnantense 'Deben' is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die een mooie toevoeging kan zijn aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.