Viburnum x carlcephalum

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum x carlcephalum is een sierlijke heester met grote, geurige bloemen die lijken op sneeuwballen en in de lente bloeien. De bloemen zijn wit tot lichtroze van kleur en trekken vlinders en bijen aan. De bladeren zijn ovaalvormig en donkergroen van kleur. Deze plant kan uitgroeien tot een grote struik en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en in de volle zon tot halfschaduw. Viburnum x carlcephalum is een prachtige toevoeging aan een tuin en zorgt voor een heerlijke geur en een mooie uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Viburnum x carlcephalum is geen groenblijvende plant. Het blad van deze plant zal in de wintermaanden vaak zijn blad verliezen. Het is dus geen plant die het hele jaar door groen blijft.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om hem goed te beschermen bij lagere temperaturen. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Ja, de plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant af en toe te bemesten voor optimale groei. Snoei indien nodig in het voorjaar voor een gezonde en compacte groei.

  Viburnum x carlcephalum heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor voldoende ruimte voor de wortels om zich uit te spreiden en voor de takken om te groeien. Het is aan te raden om de plant minstens 1,5 tot 2 meter van andere planten te planten.

  De plant groeit het beste in de halfschaduw tot volle zon, maar kan ook gedijen in de schaduw. Het is wel belangrijk dat er voldoende licht is om de plant gezond te houden en bloemen te laten bloeien. Het kan zijn dat de bloei minder uitbundig zal zijn in de schaduw.

  De plant heeft wekelijks ongeveer 1 tot 2 keer water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid neerslag en de temperatuur. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet doorweekt. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven dan in de winter.

  Ja, de plant staat bekend om zijn geurige bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Het is een populaire keuze in de tuin vanwege de aantrekkelijke eigenschappen voor bestuivende insecten.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het bijen en andere bestuivende insecten aantrekt met zijn geurige bloemen. Daarnaast biedt het beschutting en voedsel aan vogels en kleine dieren. Het helpt dus om een gevarieerde leefomgeving te creëren in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en zal daar ook goed gedijen. Het is belangrijk om voldoende water te geven tijdens droge periodes en de plant regelmatig te bemesten voor een gezonde groei. De plant kan ook in halfschaduw groeien, maar zal rijker bloeien in de volle zon.

  Nee, de bloemen en bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen als ze worden geconsumeerd. Het wordt daarom niet aanbevolen om delen van deze plant te eten. Het is belangrijk om te voorkomen dat kinderen en huisdieren toegang hebben tot de plant.

  Ja, deze plant heeft dichte bladeren en kan geluidsgolven absorberen, wat voor een zekere mate van geluidsdemping kan zorgen in de omgeving waar de plant staat.

 • Snoei deze plant bij voorkeur direct na de bloei, om de vorm te behouden en de bloei te bevorderen. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei eventueel te lange takken terug tot gewenste lengte. Gebruik scherp en schoon gereedschap om schade aan de plant te minimaliseren.

  Viburnum x carlcephalum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Viburnum x carlcephalum heeft goed doorlatende potgrond nodig. Een mengsel van turf en scherp zand is geschikt voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Deze tuinplant gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een gemiddelde tot zure pH-waarde. Zorg voor een bodem met voldoende voedingsstoffen en organisch materiaal voor een optimale groei en bloei. Vermijd een te natte of te droge bodem, aangezien dit de groei van de plant kan belemmeren.

  Deze tuinplant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om de winterbescherming van deze plant te bevorderen, is het aan te raden om mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Snoei dode of beschadigde takken in het najaar om de plant gezond te houden tijdens de wintermaanden. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorst invalt om uitdroging te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken regelmatig weg om de gezondheid en vorm van de plant te behouden. Geef de plant indien nodig een meststof voor bloeiende planten om de bloei te bevorderen.

  Viburnum x carlcephalum heeft behoefte aan regelmatige bemesting met organische meststoffen in het voorjaar en de zomer. Gebruik een evenwichtige meststof met een lager stikstofgehalte om de bloemknopvorming te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemproductie.

  Mulchen rond de basis van deze plant helpt de grond vochtig te houden en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of bladeren als mulch. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks in het voorjaar voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Deze plant groeit het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft. Een te zure bodem kan leiden tot voedingsproblemen en een slechte groei van de plant.

  Voor de bestrijding van ongedierte op deze tuinplanten kun je preventieve maatregelen nemen, zoals regelmatig controleren op insecten en schimmels. Mocht er toch een plaag optreden, dan kun je natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruiken of de aangetaste bladeren en takken verwijderen. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig water te geven en voldoende voedingsstoffen te geven.

 • Omschrijving

  Viburnum x carlcephalum is een sierlijke heester met grote, geurige bloemen die lijken op sneeuwballen en in de lente bloeien. De bloemen zijn wit tot lichtroze van kleur en trekken vlinders en bijen aan. De bladeren zijn ovaalvormig en donkergroen van kleur. Deze plant kan uitgroeien tot een grote struik en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en in de volle zon tot halfschaduw. Viburnum x carlcephalum is een prachtige toevoeging aan een tuin en zorgt voor een heerlijke geur en een mooie uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.