Viburnum carlesii

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum carlesii, ook bekend als de sneeuwbal, is een struik die bekend staat om zijn geurige bloemen in het voorjaar. De bloemen zijn wit tot lichtroze van kleur en trekken veel vlinders en bijen aan. De struik kan tot zo'n 2 meter hoog worden en gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. In de herfst verkleurt het blad naar rood tot paars, wat zorgt voor extra kleur in de tuin. Viburnum carlesii is een winterharde en gemakkelijk te verzorgen plant die een mooie toevoeging kan zijn aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Viburnum carlesii is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende struik die zijn bladeren verliest in de winter. Het is een populaire tuinplant vanwege de geurige bloemen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is verstandig om de plant bij strenge vorst extra te beschermen. De plant kan goed overleven in ons klimaat.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Het vereist af en toe snoeien en regelmatig water geven. Het gedijt goed in de meeste tuinen.

  Viburnum carlesii heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Houd rekening met de groeisnelheid en de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  De Tuinplanten groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in gedeeltelijke schaduw. Te veel schaduw kan echter de bloei verminderen en de groei vertragen. Kies daarom een locatie met voldoende zonlicht voor optimale resultaten.

  Viburnum carlesii heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten weken. In drogere periodes kan vaker water nodig zijn.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geurige bloemen die ze produceert. Dit maakt het een aantrekkelijke toevoeging aan een vlindertuin of bijentuin.

  Ja, de Viburnum carlesii trekt verschillende insecten aan die zorgen voor bestuiving. Daarnaast biedt de plant schuilplaatsen en voedsel voor vogels en andere dieren. Dit komt de biodiversiteit in de tuin ten goede.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer twee tot drie weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig voor consumptie. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant in te nemen. Het is beter om deze plant alleen voor decoratieve doeleinden te gebruiken.

  Ja, de plant staat bekend om zijn dichte bladeren en takken die geluid kunnen dempen en zorgen voor meer privacy in de tuin. De plant kan helpen om het geluid van bijvoorbeeld verkeer of buren te verminderen. het plant is dus geluidsdempend.

 • Snoei de plant bij voorkeur na de bloei in het voorjaar om de vorm te behouden en oude takken te verwijderen. Verwijder dode of beschadigde takken ook gedurende het jaar. Pas op met snoeien in de zomer, dit kan de bloei in het volgende jaar verminderen.

  De plant houdt van vochtige grond en moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want dit kan leiden tot wortelrot. Het is aan te raden om de plant in de ochtend water te geven, zodat de bladeren gedurende de dag kunnen opdrogen.

  Viburnum carlesii groeit het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg voor een pH-niveau van 6 tot 7 en vermijd zware kleigrond. Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de potgrond niet te drassig wordt.

  Viburnum carlesii gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een neutrale tot zure pH. Een rijke, vruchtbare bodem zal de plant helpen om gezond te groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de bodem voldoende organisch materiaal bevat voor optimale groei.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een standplaats in de zon of halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge bodems. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch aan te brengen rond de wortels. Ook kan het helpen om de plant af te dekken met bijvoorbeeld jute of vliesdoek. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat om de kans op vorstschade te minimaliseren.

  Dit type plant vereist weinig onderhoud en doet het goed in de zon of halfschaduw. Af en toe snoeien en regelmatig water geven is voldoende om de plant gezond te houden. Bescherm de plant tegen strenge vorst in de winter.

  Viburnum carlesii heeft behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven groeien. Het is aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of bemeste tuinaarde. Overbemesting moet worden vermeden om wortelverbranding te voorkomen.

  Het is gunstig om de bodem rondom deze plant te mulchen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Een laag organisch materiaal zoals compost of boomschors kan helpen om de wortels van de plant te beschermen en de bodemstructuur te verbeteren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  Viburnum carlesii heeft een voorkeur voor zure tot neutrale bodems met een pH tussen de 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de pH van de bodem helpen stabiliseren.

  De Viburnum carlesii kan last hebben van bladluizen en spint. Om deze plagen te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten worden ingezet. Ook regelmatig controleren op plagen en indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken kan helpen bij het beschermen van de plant.

 • Omschrijving

  Viburnum carlesii, ook bekend als de sneeuwbal, is een struik die bekend staat om zijn geurige bloemen in het voorjaar. De bloemen zijn wit tot lichtroze van kleur en trekken veel vlinders en bijen aan. De struik kan tot zo'n 2 meter hoog worden en gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. In de herfst verkleurt het blad naar rood tot paars, wat zorgt voor extra kleur in de tuin. Viburnum carlesii is een winterharde en gemakkelijk te verzorgen plant die een mooie toevoeging kan zijn aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.