Viburnum carlesii 'Aurora'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum carlesii 'Aurora' is een compacte, bladverliezende struik die bekend staat om zijn opvallende geurende bloemen in de lente. De bloemen zijn roze tot wit van kleur en trekken vlinders en bijen aan. De bladeren zijn ovaal en donkergroen van kleur, wat zorgt voor een mooie contrast met de geurende bloemen. In de herfst verkleuren de bladeren naar rood tot paars. Deze plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Viburnum carlesii 'Aurora' is een bladverliezende struik. De bladeren zullen in de herfst van de plant vallen en in de lente weer opnieuw groeien. Het is een populaire tuinplant vanwege de geurige bloemen en aantrekkelijke bladkleur.

  De Viburnum carlesii 'Aurora' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en kan in de winter buiten blijven staan. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en weinig snoei nodig heeft. Regelmatig water geven en bemesten zal de gezondheid en bloei van de plant bevorderen.

  Viburnum carlesii 'Aurora' heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten en eventuele obstakels om de groei niet te belemmeren. Denk aan een ruimte van ongeveer 1 tot 2 meter in diameter.

  Ja, Viburnums groeien goed in de schaduw en kunnen zelfs beter presteren dan in de volle zon. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is om de groei te bevorderen. Een lichte schaduwrijke plek zal ideaal zijn voor deze plant.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar niet te laten doorweken. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege zijn geurige bloemen. Het is een goede keuze voor tuiniers die graag biodiversiteit willen bevorderen. De bloemen bieden nectar en voedsel voor deze nuttige insecten.

  Ja, Viburnum carlesii 'Aurora' is goed voor de biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor vlinders en bijen. De bloemen bieden nectar en pollen als voedselbron voor deze insecten. Daarnaast kan de plant ook dienen als schuil- en nestplaats voor kleinere dieren.

  De plant bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de Viburnum carlesii 'Aurora' kan goed tegen de volle zon. Hij gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme perioden.

  Nee, Viburnum carlesii 'Aurora' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn geurige bloemen en aantrekkelijke uiterlijk. Consumptie van de plant kan leiden tot maagproblemen en vergiftiging.

  Ja, Viburnum carlesii is geluidsdempend vanwege zijn dichte en bladrijke groei. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen en een rustige sfeer te creëren in de tuin of buitenruimte.

 • Snoei na de bloei dode en zieke takken weg. Verwijder ook eventuele kruisende takken. Bevroren takken kunnen het beste in het voorjaar worden weggesnoeid.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan wortelrot veroorzaken. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren.

  Voor deze plant is het belangrijk om potgrond te gebruiken die vocht goed vasthoudt en goed doorlatend is. Zorg voor een voedingsrijke potgrond die geschikt is voor tuinplanten om de plant optimaal te laten groeien en bloeien. Het is ook aan te raden om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig bij te vullen of te vervangen.

  De Tuinplant viburnum carlesii 'Aurora' gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plantensoort. Zorg voor voldoende organisch materiaal in de bodem om de groei en bloei te bevorderen.

  De Viburnum carlesii 'Aurora' gedijt het best op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Het is een winterharde tuinplant die goed gedijt in gematigde klimaten.

  Zorg voor winterbescherming door de plant in te pakken met vliesdoek of een laag droge bladeren. Bescherm de wortels met een dikke laag mulch. Plaats de plant op een beschutte plek uit de harde wind.

  De plant dient regelmatig gesnoeid te worden om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij een meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Het is aan te raden om in het voorjaar en in de zomer te bemesten, maar niet in de herfst of winter. Zorg ervoor dat de meststof voldoende stikstof, fosfor en kalium bevat voor een gezonde groei.

  Mulch rond de plant helpt vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het beschermt de wortels in de winter tegen kou en in de zomer tegen hitte. Gebruik organische mulch zoals compost of boomschors voor het beste resultaat.

  De Viburnum carlesii 'Aurora' gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een optimale zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Voor Tuinplanten zoals Viburnum carlesii 'Aurora' kunnen preventieve maatregelen zoals regelmatig schoonmaken en inspecteren van bladeren helpen om ongedierte te voorkomen. Bij een plaag kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals insecticidale zeep worden gebruikt. Het is ook mogelijk om natuurlijke vijanden van het ongedierte te introduceren, zoals lieveheersbeestjes.

 • Omschrijving

  Viburnum carlesii 'Aurora' is een compacte, bladverliezende struik die bekend staat om zijn opvallende geurende bloemen in de lente. De bloemen zijn roze tot wit van kleur en trekken vlinders en bijen aan. De bladeren zijn ovaal en donkergroen van kleur, wat zorgt voor een mooie contrast met de geurende bloemen. In de herfst verkleuren de bladeren naar rood tot paars. Deze plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.