Viburnum x hillieri 'Winton'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum x hillieri 'Winton' is een compact groeiende heester met glanzende donkergroene bladeren en witte bloemen die in schermen bloeien in het voorjaar. De bloemen worden gevolgd door felgekleurde bessen die vogels aantrekken. Deze plant is wintergroen en kan goed gebruikt worden als haag of solitair in de tuin. Viburnum x hillieri 'Winton' is makkelijk te onderhouden en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. Deze plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit betekent dat hij ook in de winter zijn bladeren behoudt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius.

  Ja, de Viburnum x hillieri 'Winton' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig specifieke zorg. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig snoeien en het geven van voldoende water en voeding zal de plant gezond houden.

  Viburnum x hillieri 'Winton' heeft ongeveer 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant optimaal kan gedijen in de tuin. Zorg voor een plek waar de plant voldoende zonlicht en luchtcirculatie krijgt.

  De plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook redelijk goed groeien in de schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water. Het kan zijn dat de plant minder bloeit in de schaduw.

  Tuinplanten zoals deze hebben zelden water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar laat de grond tussen de gietbeurten door drogen om wortelrot te voorkomen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is dus een aantrekkelijke keuze voor tuiniers die insecten willen ondersteunen.

  Ja, deze plant is nuttig voor biodiversiteit omdat hij bloemen produceert die bijen en andere bestuivende insecten aantrekken. Daarnaast kunnen vogels profiteren van de bessen die de plant produceert. Ook biedt de plant beschutting en voedsel voor verschillende dieren.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloei duurt meestal zo'n 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft, vooral tijdens warme periodes. Overmatige hitte kan de plant echter beschadigen, dus zorg voor voldoende water en bescherming indien nodig.

  Nee, de Viburnum x hillieri 'Winton' is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk gewaardeerd wordt om zijn decoratieve bloemen en bladeren. Eetbare planten en vruchten worden meestal specifiek geteeld voor consumptie.

  Ja, deze plant heeft een dicht bladerdek en kan helpen bij het dempen van geluid.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip terug naar gezonde zijscheuten. Snoei indien nodig ook in het najaar om de plant compact te houden.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Het is belangrijk om te controleren of de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes.

  Viburnum x hillieri 'Winton' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Vermijd zware kleigrond en zorg voor regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Het gebruik van een speciale potgrond voor tuinplanten kan gunstig zijn voor de groei en bloei van de plant.

  De Tuinplanten vereisen een goed doorlatende bodem van gemiddelde kwaliteit. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar niet te nat, om de optimale groei en bloei te bevorderen. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond om wateroverlast te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om de plant winterbescherming te bieden, is het aan te raden om deze tijdens koude periodes te bedekken met een dikke laag mulch of bladeren. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om een beschermende doek of fleece over de plant te plaatsen om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind en extreme kou.

  De plant vereist weinig onderhoud en gedijt goed in vochtige grond met voldoende zonlicht. Regelmatig snoeien om de vorm en grootte te behouden is aanbevolen. Af en toe bemesten kan de groei en bloei bevorderen.

  Tuinplanten kunnen in het voorjaar bemest worden met organische meststoffen of speciale meststoffen voor bloeiende planten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering op de verpakking te volgen om overbemesting te voorkomen. Bemest de plant niet te dicht bij de stam om schade aan de wortels te voorkomen.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze plant te bedekken met een laag mulch. Dit zal helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, compost of boomschors als mulch.

  Deze plant gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH (5,5-7). Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Zuurdere bodems kunnen worden verbeterd met kalk.

  De plant kan last hebben van verschillende soorten ongedierte zoals bladluizen, spintmijten en schildluizen. Om deze plagen te bestrijden kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen worden ingezet. Een regelmatige controle en het verwijderen van aangetaste bladeren kan ook helpen bij het voorkomen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Viburnum x hillieri 'Winton' is een compact groeiende heester met glanzende donkergroene bladeren en witte bloemen die in schermen bloeien in het voorjaar. De bloemen worden gevolgd door felgekleurde bessen die vogels aantrekken. Deze plant is wintergroen en kan goed gebruikt worden als haag of solitair in de tuin. Viburnum x hillieri 'Winton' is makkelijk te onderhouden en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. Deze plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.