Viburnum plicatum

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum plicatum, ook wel de Japanse sneeuwbal genoemd, is een prachtige en sierlijke struik met horizontaal groeiende takken. Het blad is ovaalvormig en groen van kleur, en in het voorjaar verschijnen er witte bloemen die in platte bloemschermen groeien. Na de bloei vormen zich rode bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze struik kan tot zo'n 3 meter hoog worden en gedijt goed in de zon of halfschaduw. Viburnum plicatum is een populaire plant voor in de tuin vanwege zijn mooie bloei en decoratieve bessen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Viburnum plicatum is niet groenblijvend. Het verliest zijn blad in de herfst en blijft kaal gedurende de winter. Na de winter zal de plant weer nieuw blad krijgen.

  De plant Viburnum plicatum is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus temperaturen tot -15 graden overleven. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorstschade.

  De Viburnum plicatum is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en snoeien om zijn vorm te behouden. Het gedijt goed in de meeste bodemsoorten en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden.

  Viburnum plicatum heeft gemiddeld zo'n 2 tot 3 meter ruimte nodig om optimaal te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten en struiken om concurrentie om water, voedingsstoffen en zonlicht te voorkomen. Voor een goede luchtcirculatie en groei is het aan te raden om de plant niet te dicht op elkaar te planten.

  Ja, Viburnum plicatum gedijt goed in de schaduwrijke omgeving. Het is een schaduwminnende plant die goed groeit in gedeeltelijke of volledige schaduw. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vocht en voedingsstoffen in de grond.

  Tuinplanten zoals Viburnum plicatum hebben gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is verstandig om de grond tussen de gietbeurten lichtjes te laten opdrogen.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Het is een goede keuze als je wilt bijdragen aan de biodiversiteit in je tuin. Je zult genieten van de kleurrijke bezoekers die deze plant aantrekt.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van verschillende insecten en vogels. Daarnaast biedt het ook schuilplekken en voedsel voor diverse dieren in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor een biodiverse tuin.

  Viburnum plicatum bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloei kan ongeveer 3 tot 4 weken duren.

  Viburnum plicatum kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is ook raadzaam om de plant te voorzien van voldoende voedingsstoffen om gezond te blijven.

  Nee, het is niet raadzaam om de bessen of bladeren van deze plant te eten, omdat ze giftig kunnen zijn voor mensen en dieren. Het wordt aanbevolen om alleen planten te consumeren die specifiek als eetbaar zijn bekendstaan.

  Ja, Viburnum plicatum heeft een dicht bladerdek dat geluid kan absorberen. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de omgeving van de plant.

 • Viburnum plicatum kan het beste gesnoeid worden na de bloei in de zomermaanden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de plant om een mooie vorm te behouden. Zorg ervoor dat je voldoende licht en luchttoevoer creëert door te veel takken weg te snoeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  Tuinplanten zoals de Viburnum plicatum gedijen het beste in een goed doorlatende potgrond met een lichtzure pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten met organische meststoffen om de groei en bloei van de plant te stimuleren. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot licht zure pH heeft. Het is belangrijk om regelmatig te mulchen om de bodemvochtigheid te behouden.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en bij voorkeur licht zuur tot neutraal. Beschermd tegen harde wind is ook bevorderlijk voor de groei van deze plant.

  Viburnum plicatum heeft bescherming nodig tegen de kou in de winter. Bedek de plant met een laag mulch of stro om de wortels te beschermen. Bescherm de plant ook tegen harde wind en sneeuw door een windscherm te plaatsen.

  De Viburnum plicatum vraagt weinig onderhoud en heeft geen speciale verzorging nodig. Snoei indien nodig in het voorjaar na de bloei. Geef regelmatig water en mest voor een gezonde groei.

  Voor een optimale groei en bloei is het belangrijk om Viburnum plicatum regelmatig te bemesten. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nogmaals in de zomer voor een gezonde en bloemrijke groei.

  Mulchen rond de basis van de plant is gunstig om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, stro of boomschors als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om schimmelziekten te voorkomen.

  Viburnum plicatum groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Een te hoge of te lage zuurgraad kan leiden tot groeiproblemen en het gebrek aan voedingsstoffen voor de plant. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te testen en indien nodig bij te stellen met kalk of zwavel.

  Gebruik natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals lieveheersbeestjes en natuurlijke vijanden van de plaaginsecten om ongedierte te bestrijden. Verwijder regelmatig dode bladeren en dode plantendelen om plagen te voorkomen. Check regelmatig de plant op tekenen van plagen en grijp indien nodig in.

 • Omschrijving

  Viburnum plicatum, ook wel de Japanse sneeuwbal genoemd, is een prachtige en sierlijke struik met horizontaal groeiende takken. Het blad is ovaalvormig en groen van kleur, en in het voorjaar verschijnen er witte bloemen die in platte bloemschermen groeien. Na de bloei vormen zich rode bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze struik kan tot zo'n 3 meter hoog worden en gedijt goed in de zon of halfschaduw. Viburnum plicatum is een populaire plant voor in de tuin vanwege zijn mooie bloei en decoratieve bessen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.