Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' is een sierlijke struik met horizontaal groeiende takken en mooie, witte bloemen in platte schermen. De bloemen bloeien in het voorjaar en trekken bijen en vlinders aan. De bladeren van de 'Lanarth' zijn donkergroen en hebben een lichte beharing, wat zorgt voor een zachte uitstraling. Na de bloei ontwikkelen zich rode bessen die vogels aantrekken en de struik een speels effect geven. Deze Viburnum is geschikt voor zowel zon als halfschaduw en kan goed worden toegepast in borders of als solitaire struik in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' is niet groenblijvend, het verliest zijn blad in de herfst en blijft kaal in de winter. Het is een bladverliezende struik die in het voorjaar weer nieuw blad krijgt.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. In de winter kan een goede mulchlaag helpen om de plant te beschermen tegen vorstschade.

  Ja, Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en snoeien om de vorm te behouden. Het kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten en heeft weinig speciale zorg nodig.

  Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Het is aan te raden om de plant in een ruime border of tuin te plaatsen, zodat hij voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat, zodat hij voldoende licht en lucht krijgt.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' groeit het beste in de halfschaduw tot volle zon. Het kan overleven in de schaduw, maar de bloei kan minder uitbundig zijn. Zorg voor voldoende vochtige, goed doorlatende grond voor optimale groei.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Pas de frequentie van het water geven aan op basis van de behoefte van de plant en de vochtigheid van de grond.

  Ja, Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een waardevolle aanvulling op een tuin vanwege zijn aantrekkingskracht op bestuivers. Deze eigenschap draagt ​​bij aan een gezonde en levendige tuin.

  Ja, Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' is goed voor de biodiversiteit, omdat het bloemen en bessen produceert die insecten en vogels aantrekken. Daarnaast kan de plant dienen als schuil- en voedselbron voor verschillende dieren in de tuin. Tot slot draagt het bij aan een gezonde tuinomgeving door bijen en vlinders aan te trekken.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloei kan een periode van ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  De plant Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen. Het regelmatig mulchen van de grond rondom de plant kan helpen om vocht vast te houden.

  Nee, Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt als decoratieve tuinplant vanwege de mooie bloemen en bladstructuur. Het consumeren van delen van de plant kan echter leiden tot maagklachten en irritatie.

  Ja, deze plant heeft een dichte vertakking met bladeren die geluid kunnen absorberen, waardoor het geluid enigszins gedempt kan worden in de directe omgeving. Het kan helpen om geluid te verminderen, vooral in stedelijke omgevingen of langs drukke wegen.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden na de bloei, in mei of juni. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Snoei met scherpe en schone snoeischaar om schade te minimaliseren.

  Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' gedijt het beste in vochthoudende en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond licht zuur tot neutraal is en dat er voldoende voeding beschikbaar is voor een gezonde groei. Het is belangrijk dat de plant regelmatig water krijgt, maar let op dat de wortels niet te lang in natte grond staan om wortelrot te voorkomen.

  Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' groeit het best in vochtige, goed doorlatende, vruchtbare grond. Het wordt aanbevolen om organisch materiaal toe te voegen om de bodemkwaliteit te verbeteren. Zorg ervoor dat de bodem een neutrale tot zure pH heeft voor optimale groei.

  De plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd wateroverlast. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bladeren te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het aan te raden om een mulchlaag aan te brengen rond de plant. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen met een speciale winterhoes of vliesdoek. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien. Zorg voor voldoende water en voeding in het groeiseizoen. Verwijder dode of zieke takken regelmatig voor een gezonde groei.

  Om een gezonde groei te bevorderen, kan bemesting in het voorjaar worden gegeven met een universele meststof voor bloeiende heesters. Vermijd overbemesting, omdat dit kan leiden tot te veel bladgroei en een verminderde bloei. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig wordt verdeeld rond de basis van de plant en water goed na het bemesten.

  Het is gunstig om een laag mulch aan te brengen rond de wortels van deze plant. Mulch helpt vocht vast te houden en voorkomt dat onkruid groeit. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotten te voorkomen.

  Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot zure pH-waarde. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem niet te alkalisch is, aangezien dit de groei van de plant kan belemmeren. Het regelmatig testen van de bodemzuurgraad en eventueel bijsturen met meststoffen kan helpen om de ideale omgeving te creëren voor deze plantensoort.

  . Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kan je ook preventieve maatregelen nemen door de plant regelmatig te controleren op ongedierte en aangetaste bladeren te verwijderen. Chemische bestrijdingsmiddelen worden afgeraden, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere dieren in de tuin.

 • Omschrijving

  De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Lanarth' is een sierlijke struik met horizontaal groeiende takken en mooie, witte bloemen in platte schermen. De bloemen bloeien in het voorjaar en trekken bijen en vlinders aan. De bladeren van de 'Lanarth' zijn donkergroen en hebben een lichte beharing, wat zorgt voor een zachte uitstraling. Na de bloei ontwikkelen zich rode bessen die vogels aantrekken en de struik een speels effect geven. Deze Viburnum is geschikt voor zowel zon als halfschaduw en kan goed worden toegepast in borders of als solitaire struik in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.