Viburnum plicatum 'Rosace'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum plicatum 'Rosace' is een aantrekkelijke sierheester met horizontale takken en een opgaande groeiwijze. De plant heeft geurende witte bloemen die in bolvormige trossen verschijnen in het voorjaar. Na de bloei ontwikkelen zich rode bessen die vogels aantrekken. Het blad is groen en verkleurt in de herfst naar rood-paars. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als halfschaduw geplant worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Viburnum plicatum 'Rosace' is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de herfst. Het is een bladverliezende struik die bloeit met mooie witte bloemen in het voorjaar. Het is belangrijk om de plant goed te snoeien om de bloei en gezondheid te bevorderen.

  De Viburnum plicatum 'Rosace' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Planten kunnen bescherming nodig hebben zoals mulch of een winterhoes.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien om de gezondheid en vorm te behouden. Deze plant gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden.

  De Viburnum plicatum 'Rosace' heeft voldoende ruimte nodig om uit te groeien tot zijn volledige lengte en breedte. Een minimale plantafstand van 1,5 tot 2 meter is aan te raden om de plant goed te laten groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt door hem niet te dicht op andere planten te plaatsen.

  De plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw zal de groei beperkter zijn en kan de plant minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te planten waar hij voldoende zonlicht krijgt.

  Viburnum plicatum 'Rosace' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. In droge periodes kan vaker water geven nodig zijn.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door de bloemen die ze produceert. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen.

  Ja, de Viburnum plicatum 'Rosace' is goed voor biodiversiteit vanwege de bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Daarnaast biedt de plant ook schuil- en nestgelegenheid voor kleine dieren. Het draagt zo bij aan een gezonde diversiteit in de tuin.

  Viburnum plicatum 'Rosace' bloeit in mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens warme periodes. Het beste is om de plant 's ochtends water te geven.

  Nee, de Viburnum plicatum 'Rosace' is niet eetbaar. Het is belangrijk om niet zomaar planten uit de tuin te eten, aangezien sommige planten giftig kunnen zijn voor mensen. Het is beter om alleen eetbare planten te consumeren.

  Ja, viburnumplanten hebben dichte bladeren en takken die geluid kunnen dempen in een tuinomgeving. Echter, de mate van geluidsdemping hangt af van de locatie en de dichtheid van de beplanting. Over het algemeen zijn viburnumplanten goede keuzes voor het verminderen van omgevingsgeluid.

 • Snoei de plant het beste direct na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun indien nodig uit voor een goede luchtcirculatie. Vermijd snoeien in de winter om bloemknoppen te behouden voor het volgende seizoen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water bij de wortels en vermijd het nat maken van de bladeren.

  Deze plant groeit het best in vochtige en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur is en rijk aan voedingsstoffen. Vermijd zware kleigrond en zorg voor voldoende drainage om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot vochtige bodemkwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot zure pH heeft. Het is raadzaam om de bodem regelmatig te bemesten om de groei en bloei te stimuleren.

  De Viburnum plicatum 'Rosace' gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en bij voorkeur vochtig blijft. Deze plant is geschikt voor in de tuin.

  Tijdens de winterperiode kan het helpen om een mulchlaag rond de wortels aan te brengen en de plant af te schermen tegen harde wind. Indien nodig kan ook een jute zak of speciale winterbescherming gebruikt worden om de plant te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de plant voldoende vochtig blijft, maar niet te nat.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant jaarlijks organische mest voor een gezonde groei. Verwijder dode of beschadigde takken om de plant sterk en vitaal te houden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om te bemesten in het voorjaar en de zomer om de groei te bevorderen. Gebruik een organische meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende struiken. Volg de aanbevolen dosering op de verpakking voor het beste resultaat.

  Mulchen is gunstig voor de Tuinplanten omdat het helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, het onderdrukt onkruidgroei en het voegt voedingsstoffen toe aan de bodem. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen rondom de plant, maar niet direct tegen de stam om verstikking te voorkomen.

  ​Viburnum plicatum 'Rosace' gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. Een pH tussen 6,0 en 7,5 is ideaal voor deze tuinplant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf.

  De plant kan last hebben van bladluizen, spintmijten en slakken. Een natuurlijke manier om deze plagen te bestrijden is door lieveheersbeestjes aan te trekken of door een afweermiddel op basis van knoflook te gebruiken. Zorg ook voor een goede beluchting en drainage van de grond om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Viburnum plicatum 'Rosace' is een aantrekkelijke sierheester met horizontale takken en een opgaande groeiwijze. De plant heeft geurende witte bloemen die in bolvormige trossen verschijnen in het voorjaar. Na de bloei ontwikkelen zich rode bessen die vogels aantrekken. Het blad is groen en verkleurt in de herfst naar rood-paars. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als halfschaduw geplant worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.