Viburnum x rhytidophylloides 'Alleghany'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum x rhytidophylloides 'Alleghany' is een bladverliezende heester met een opgaande en compacte groeiwijze. Het heeft glanzende, donkergroene bladeren die sterk gegroefd zijn en in de herfst rood verkleuren. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen in platte schermen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei vormen zich rode bessen die vogels aantrekken. Deze viburnumsoort gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als halfschaduw staan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Viburnum x rhytidophylloides 'Alleghany' is een groenblijvende plant. Deze plant behoudt zijn blad gedurende het hele jaar, wat zorgt voor een mooie en volle uitstraling in de tuin. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege het blijvende blad.

  Deze plant is zeer winterhard. Het kan temperaturen tot -25°C verdragen. Het is dus een goede keuze voor de tuin in koudere klimaten.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien om een gezonde groei te bevorderen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor optimale groei.

  "Viburnum x rhytidophylloides 'Alleghany' heeft ruimte nodig om te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg dat er voldoende ruimte is om de plant vrijuit te laten groeien, zodat hij zijn volledige potentieel kan benutten. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant wanneer je een geschikte plek zoekt."

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een geschikte plant voor de schaduwrijke delen van de tuin. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende bodem.

  Tuinplanten hebben over het algemeen regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, dus vaak water geven is essentieel. Let op de bladeren en wortels om te bepalen wanneer water nodig is.

  Ja, Viburnum x rhytidophylloides 'Alleghany' is vlinder- en bijenlokkend en trekt deze insecten aan met zijn nectarrijke bloemen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, Viburnum-soorten zijn over het algemeen goed voor biodiversiteit omdat ze nectar en bessen leveren voor insecten en vogels. Ze bieden ook schuilplaatsen voor kleine dieren in de tuin. Het is belangrijk om een diversiteit aan planten in de tuin te hebben voor een gezonde biodiversiteit.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni, en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven als het erg warm is. Wellicht is het plaatsen van wat mulch rondom de plant een goed idee om de grond vochtig te houden.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt als sierplant in tuinen. Het consumeren van de bladeren, bessen of andere delen van de plant kan leiden tot vergiftiging. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, door zijn dichte groei en grote bladeren kan deze plant geluid dempen. Het biedt een natuurlijke barrière voor geluidsgolven. Het is echter niet zo effectief als bijvoorbeeld een geluidswal.

 • Deze plant moet na de bloei gesnoeid worden om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip eventueel te lange takken terug. Snoei niet te diep in de struik om de bloei en de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Vermijd echter dat de grond te drassig wordt.

  Deze plant heeft voedzame en goed doorlatende potgrond nodig. Vermijd zware kleigrond en zorg ervoor dat de pot goed waterdoorlatend is. Gebruik speciale potgrond voor tuinplanten voor optimale groei en bloei.

  De Tuinplanten viburnum houdt van een goed doorlatende bodem met voldoende vocht en voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en vermijd wateroverlast. Bemest de plant regelmatig voor een gezonde groei en bloei.

  De Viburnum x rhytidophylloides 'Alleghany' gedijt het beste op een standplaats met halfschaduw tot volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Deze tuinplant kan goed groeien in zowel zure als neutrale grond.

  In de winter kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een mulchlaag aan te brengen rond de wortels. Ook kan het helpen om de plant te beschermen tegen sterke wind door bijvoorbeeld een windbreker te gebruiken. Let erop dat de plant voldoende vocht krijgt, maar vermijd wateroverlast tijdens de koudere maanden.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden. Besproei regelmatig en voeg meststof toe in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten is het goed om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken om de groei te stimuleren. Gebruik een meststof met een hoger fosforgehalte voor een goede bloei. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en niet direct tegen de stam wordt aangebracht.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken rondom de plant. Het helpt ook om de grondtemperatuur te reguleren en voedingsstoffen vast te houden. Kies voor organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost.

  De optimale zuurgraad voor Tuinplanten is neutraal tot licht zuur. Het wordt aanbevolen om de pH-waarde van de bodem tussen 6 en 7 te houden. Een te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren.

  Gebruik insecticiden en fungiciden om plagen te bestrijden bij deze tuinplant. Controleer regelmatig op tekenen van ongedierte en verwijder ze indien nodig. Zorg voor een gezonde bodem en voldoende luchtcirculatie om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Viburnum x rhytidophylloides 'Alleghany' is een bladverliezende heester met een opgaande en compacte groeiwijze. Het heeft glanzende, donkergroene bladeren die sterk gegroefd zijn en in de herfst rood verkleuren. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen in platte schermen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei vormen zich rode bessen die vogels aantrekken. Deze viburnumsoort gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als halfschaduw staan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.