Viburnum x rhytidophylloides 'Holland'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum x rhytidophylloides 'Holland' is een groenblijvende struik met glanzende, ovale bladeren die grijsachtig groen van kleur zijn. In de lente bloeit de plant met kleine witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei vormt de struik rode bessen die vogels aantrekken. 'Holland' is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en zowel in de zon als halfschaduw kan groeien. Deze struik is een mooie aanvulling op de tuin en zorgt voor het hele jaar door interesse met zijn bladkleur, bloemen en bessen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Viburnum x rhytidophylloides 'Holland' is een groenblijvende tuinplant. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en af en toe te bemesten voor optimale groei. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden.

  Viburnum x rhytidophylloides 'Holland' heeft ongeveer 2 tot 3 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en voldoende afstand heeft tot andere planten om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede bodemkwaliteit en voldoende water.

  Ja, de Viburnum x rhytidophylloides 'Holland' gedijt goed in de schaduw en kan zelfs groeien met minimale blootstelling aan direct zonlicht. Deze plant is perfect geschikt voor schaduwrijke plekken in de tuin en zal goed gedijen onder bomen of andere hogere struiken.

  De Viburnum x rhytidophylloides 'Holland' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid en indien nodig water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een populaire keuze in de tuin vanwege de aantrekkingskracht op bestuivende insecten. Het helpt bij het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, Viburnum x rhytidophylloides 'Holland' is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen heeft die insecten aantrekken, zoals bijen en vlinders. Dit draagt bij aan de bestuiving van planten en de voedselketen in de tuin. Bovendien biedt de plant beschutting en voedsel voor kleine dieren zoals vogels.

  De plant bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is echter beter om hem ook op een plek te zetten waar hij wat schaduw kan krijgen. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt bij felle zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is vooral bedoeld als decoratieve tuinplant. Het consumeren van de bladeren of bessen kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Viburnum planten hebben dichte, bladerrijke groei die geluid en wind kan dempen. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast en het creëren van een rustige omgeving in de tuin. Viburnum planten worden vaak gebruikt als natuurlijke geluidsdempers in tuinen en landschappen.

 • De Viburnum x rhytidophylloides 'Holland' kan het beste gesnoeid worden na de bloei, in de periode van juni tot augustus. Verwijder dood hout, dun de plant uit en snoei eventuele ongewenste takken weg. Let erop dat je niet te rigoureus snoeit om de vorm en gezondheid van de plant te behouden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet te drassig. Mulch rondom de plant helpt om vocht vast te houden.

  De Tuinplanten heeft voedzame potgrond nodig voor een gezonde groei en bloei. Zorg voor een goede afwatering in de potgrond en voeg regelmatig plantenvoeding toe tijdens het groeiseizoen. Vermijd te natte of te droge grond om de plant gezond te houden.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg voor een neutrale tot licht zure pH-waarde in de bodem.

  Zorg voor een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd te natte of te droge grond voor een optimale groei en bloei.

  Zorg ervoor dat de plant goed water heeft gekregen voordat de vorst begint. Bescherm de wortels met een laag mulch en de takken met een winterafscherming zoals jute of vliesdoek. Vermijd het gebruik van plastic omdat dit kan leiden tot verstikking van de plant.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode of zieke takken voor een gezonde groei.

  Voor een gezonde groei en bloei van deze plant is het aan te raden om jaarlijks in het voorjaar organische meststof toe te voegen. Kies bij voorkeur een meststof met een hoger gehalte aan stikstof. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij Tuinplanten. Het kan worden gebruikt rond de basis van de plant, maar laat wat ruimte vrij bij de stam om wortelrot te voorkomen. Organische mulch zoals compost of boomschors is een goede keuze voor Tuinplanten.

  De plant verlangt een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig te corrigeren met kalk of zwavel. Een te hoge of te lage zuurgraad kan de groei van de plant belemmeren.

  De plant is gevoelig voor bladluis en slakken. Het is aan te raden preventief te behandelen met milieuvriendelijke middelen. Controleer regelmatig op ongedierte en verwijder ze indien nodig.

 • Omschrijving

  Viburnum x rhytidophylloides 'Holland' is een groenblijvende struik met glanzende, ovale bladeren die grijsachtig groen van kleur zijn. In de lente bloeit de plant met kleine witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei vormt de struik rode bessen die vogels aantrekken. 'Holland' is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en zowel in de zon als halfschaduw kan groeien. Deze struik is een mooie aanvulling op de tuin en zorgt voor het hele jaar door interesse met zijn bladkleur, bloemen en bessen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.