Viburnum rhytidophyllum 'Roseum'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren die een gerimpelde textuur hebben. In het voorjaar produceert de plant kleine, witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei ontwikkelen zich rode bessen die vogels aantrekken. Deze viburnumsoort groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw gedijen. 'Roseum' is een veelzijdige en aantrekkelijke toevoeging aan een tuin of landschap.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' is groenblijvend. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Deze eigenschap maakt het een populaire keuze als tuinplant.

  Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' wordt beschouwd als winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen vorstschade. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te planten om deze te helpen overleven in koude temperaturen.

  Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig zorg nodig heeft. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien indien nodig. Plaats de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vruchtbare, goed doorlatende grond.

  Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' heeft ongeveer 2 tot 3 meter ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de takken om zich uit te kunnen spreiden en voor de wortels om zich te kunnen nestelen in de grond. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende zonlicht kan ontvangen voor een optimale groei.

  De Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' gedijt het beste op een plek met volle zon of halfschaduw, maar kan ook groeien in de schaduw. De plant kan echter minder bloemen en minder weelderige groei vertonen op een plek met te weinig zonlicht. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water.

  Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' heeft matig water nodig, dus eens per week is voldoende. Het is belangrijk dat de grond niet constant vochtig blijft, dus laat de grond tussen waterbeurten door licht opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en nectar die ze produceren. Het is een goede keuze voor het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte en een geschikte locatie is voor deze plant om optimaal te kunnen groeien.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen en bessen produceert die insecten en vogels aantrekken. Het biedt ook beschutting en voedsel voor verschillende dieren in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Tuinplanten zoals Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Overmatige blootstelling aan de zon kan echter leiden tot verbranding van de bladeren.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig bij consumptie. Het is daarom niet veilig om ze te eten. Het wordt aanbevolen om de bessen niet in te nemen en uit de buurt van kinderen en huisdieren te houden.

  Ja, de Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' heeft dikke, leerachtige bladeren die geluid kunnen absorberen en dempen. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen in de nabijheid van de plant.

 • Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' kan het beste gesnoeid worden na de bloei in het voorjaar. Verwijder dode of zieke takken en snoei eventueel de vorm bij. Het is belangrijk om niet te diep te snoeien om de gezondheid van de plant te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' groeit het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Een mix van potgrond voor tuinplanten en wat scherp zand kan ook geschikt zijn voor deze plant.

  De Tuinplant Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' gedijt het beste in een bodem die goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat. Het is belangrijk dat de grond licht zuur tot neutraal is en voldoende vocht vasthoudt. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan de bodemkwaliteit verbeteren en de plant helpen goed te groeien.

  De plant gedijt het beste op een standplaats met halfschaduw tot zon. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Bescherm tegen harde wind en vorst.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant te mulchen met bladeren of stro. Daarnaast is het verstandig om de plant af te dekken met een tuinvlies of speciale winterhoes. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond en halfschaduw. Af en toe snoeien is voldoende om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Het is belangrijk regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' heeft behoefte aan een regelmatige bemesting in het voorjaar met een universele meststof. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor bladverliezende heesters om de plant gezond en goed gevoed te houden. Bemest de plant niet in de herfst om vorstschade te voorkomen.

  Mulchen van planten zoals deze kan helpen bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch, en breng een laag van ongeveer 5-7 cm aan rond de planten, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam wordt aangebracht.

  Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' groeit het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat om de groei en bloei te bevorderen.

  Er zijn verschillende natuurlijke methoden om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, zoals het gebruik van lieveheersbeestjes om bladluizen te bestrijden of het planten van knoflook naast kwetsbare planten om insecten af te weren. Daarnaast kan het regelmatig inspecteren van de plant en het verwijderen van aangetast blad helpen om plagen te voorkomen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden vanwege de schadelijke impact op het milieu.

 • Omschrijving

  De Viburnum rhytidophyllum 'Roseum' is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren die een gerimpelde textuur hebben. In het voorjaar produceert de plant kleine, witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei ontwikkelen zich rode bessen die vogels aantrekken. Deze viburnumsoort groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw gedijen. 'Roseum' is een veelzijdige en aantrekkelijke toevoeging aan een tuin of landschap.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.