Viburnum sargentii 'Onondaga'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum sargentii 'Onondaga' is een struik die bekend staat om zijn opvallende bladkleur en bloemen. De bladeren zijn groen met een paarse gloed en veranderen in de herfst naar rode en paarse tinten. In het voorjaar produceert de plant witte bloemen die een zoete geur verspreiden. Na de bloei verschijnen er rode bessen die vogels aantrekken. Deze viburnumsoort groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Viburnum sargentii 'Onondaga' is niet groenblijvend. Deze tuinplant verliest zijn blad in de winter.

  Tuinplanten zoals ik zijn over het algemeen winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Dit betekent dat ik goed bestand ben tegen gematigde winterse temperaturen. Het is echter belangrijk om mij te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en wat mest in het voorjaar. Snoeien kan nodig zijn om de vorm en grootte onder controle te houden.

  Voor een Viburnum sargentii 'Onondaga' is een ruimte van ongeveer 2 tot 3 meter breed en hoog aan te bevelen. Zorg voor voldoende licht, lucht en water om optimaal te kunnen groeien en bloeien. De plant heeft ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen en mooi te blijven.

  Ja, Viburnum sargentii 'Onondaga' gedijt goed in de schaduwrijke omgeving. Het is een plant die goed groeit in zowel de volle zon als in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om optimale groei te garanderen.

  De Viburnum heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. Controleer regelmatig of de grond nog vochtig is voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de geur en de nectar die de bloemen produceren. Dit maakt de plant een aantrekkelijke keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van bestuivers.

  Ja, Viburnum sargentii 'Onondaga' is goed voor biodiversiteit, omdat het nectar en stuifmeel levert voor bestuivende insecten. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor vogels en kleine dieren. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde ecologische omgeving in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherm de plant bij extreme hitte.

  Nee, Viburnum sargentii 'Onondaga' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren. Het is vooral bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluidsdempend te zijn vanwege de dichte bladeren en takkenstructuur. Het helpt om geluid te absorberen en zorgt voor een rustiger omgeving in de tuin. Het is een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluiden.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en oude, zwakke takken te verwijderen. Knip dode of beschadigde takken te allen tijde weg. Snoei niet te rigoureus, zodat de plant voldoende tijd heeft om te herstellen en weer te bloeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door bijvoorbeeld met je vinger te voelen.

  De Tuinplanten verblijven het liefst in goed doorlatende potgrond om gezond te groeien en bloeien. Zorg voor voldoende voeding en vochtigheid in de grond, maar vermijd dat de wortels constant nat blijven staan. Kies een potgrond die geschikt is voor bloeiende planten en verpot indien nodig om de paar jaar.

  De Viburnum sargentii 'Onondaga' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. De bodem mag zowel neutraal als licht zuur zijn en rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de grond vruchtbaar is en regelmatig wordt bemest.

  De Viburnum sargentii 'Onondaga' gedijt het best op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en humusrijk. Deze plant kan goed groeien in borders of als solitaire struik in de tuin.

  Vergeet niet om de plant goed te mulchen in de herfst om de wortels te beschermen tegen vorst. Bescherm de plant tegen sterke wind en sneeuw door een windbescherming op te zetten. Geef de plant tijdens de wintermaanden extra water om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Regelmatig water geven tijdens droge periodes en jaarlijks snoeien voor vormbehoud zijn aanbevolen.

  Viburnum sargentii 'Onondaga' heeft behoefte aan regelmatige bemesting met een organische meststof voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een meststof met een evenwichtige verhouding van stikstof, fosfor en kalium voor optimale voeding. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel in de zomer voor een goede verzorging.

  Mulchen rond de plant zorgt voor een gelijkmatige bodemvochtigheid en helpt onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch mulchmateriaal zoals houtsnippers of compost. Breng de mulchlaag aan tot een diepte van ongeveer 5-10 cm.

  Viburnum sargentii 'Onondaga' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een goede bodem met de juiste zuurgraad bevordert de gezondheid en groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Ook kan je regelmatig de plant inspecteren op eventuele plagen en deze handmatig verwijderen. Verder kan je preventief te werk gaan door de plant gezond te houden en te zorgen voor een goede luchtcirculatie.

 • Omschrijving

  Viburnum sargentii 'Onondaga' is een struik die bekend staat om zijn opvallende bladkleur en bloemen. De bladeren zijn groen met een paarse gloed en veranderen in de herfst naar rode en paarse tinten. In het voorjaar produceert de plant witte bloemen die een zoete geur verspreiden. Na de bloei verschijnen er rode bessen die vogels aantrekken. Deze viburnumsoort groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.