Viburnum sieboldii 'Seneca'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum sieboldii 'Seneca' is een compacte struik met donkergroene bladeren die in de herfst rood verkleuren. In het voorjaar produceert hij geurige witte bloemen die vlinders en bijen aantrekken. De bloemen worden gevolgd door rode bessen die vogels aantrekken. Deze plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw en groeit goed in vochtige, goed doorlatende grond. 'Seneca' is een veelzijdige plant die zowel als solitaire struik, in een border of als haag gebruikt kan worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Viburnum sieboldii 'Seneca' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en krijgt in de lente weer nieuw blad. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De Viburnum sieboldii 'Seneca' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke en robuuste plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Ja, Viburnum sieboldii 'Seneca' is makkelijk in onderhoud. Deze tuinplant vereist weinig speciale zorg en kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. Regelmatig snoeien kan helpen om de plant gezond te houden.

  Viburnum sieboldii 'Seneca' heeft ongeveer 2 tot 3 meter ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten om overwoekering te voorkomen. Zorg voor een plek met voldoende licht en lucht om de groei te bevorderen.

  Ja, de Viburnum sieboldii 'Seneca' groeit goed in de schaduw. Deze tuinplant gedijt goed in gedeeltelijke schaduw tot volledige schaduw en kan zelfs enige bescherming tegen de zon nodig hebben om optimaal te groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor goede drainage.

  Viburnum sieboldii 'Seneca' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten doorweken. Controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt voor je opnieuw water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar bevatten. Dit maakt het aantrekkelijk voor bestuivers zoals vlinders en bijen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het bevorderen van biodiversiteit.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen en bessen produceert die insecten en vogels aantrekken. Daarnaast kan de plant als schuil- en nestplaats dienen voor dieren in de tuin. Het toevoegen van deze plant kan de diversiteit aan flora en fauna in de tuin verhogen.

  Deze plant bloeit van mei tot juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warmte en droogte. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt niet aangeraden om delen van deze plant in te nemen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle planten eetbaar zijn, dus wees voorzichtig met wat je plukt en consumeert.

  Ja, Viburnum sieboldii 'Seneca' heeft dichte bladeren waardoor het geluid kan dempen. Het kan een bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluid. Het kan daarom worden gebruikt in situaties waar geluidsoverlast een probleem is.

 • Viburnum sieboldii 'Seneca' kan het beste na de bloei in het voorjaar worden gesnoeid. Verwijder dode of zieke takken en dun de plant uit om lucht en licht door te laten. Knip takken tot net boven een naar buiten gericht oog of vertakking.

  Geef de plant voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen en geef water aan de basis van de plant om bladziekten te voorkomen. Geef bij voorkeur 's ochtends water om verdamping te verminderen.

  Voor deze Tuinplant is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Kies bij voorkeur een potgrond die speciaal geschikt is voor bloeiende planten. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Viburnum sieboldii 'Seneca' gedijt het best in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg voor een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Vermijd te natte of te droge grond om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het aan te raden om een mulchlaag aan te brengen rondom de plant om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is ook belangrijk om de plant uit de wind te houden, bijvoorbeeld door een schutting of haag als beschutting te gebruiken. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant af te dekken met vliesdoek of jute.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden om een compacte vorm te behouden. Zorg voor voldoende water en voeding, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig op ziektes en plagen en behandel indien nodig.

  Tuinplanten zoals Viburnum sieboldii 'Seneca' genieten van een regelmatige bemesting met organische meststoffen in het voorjaar en zomer. Gebruik een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium voor een gezonde groei en bloei. Vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen.

  Het is aan te raden om voor deze plant een laag mulch aan te brengen rond de wortelzone. Dit zal helpen om de grond vochtig te houden, onkruid te onderdrukken en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Vermijd echter om de mulch direct tegen de stam van de plant aan te brengen.

  De Tuinplanten thrive in grond met een licht zure tot neutrale pH tussen 5.5 en 7.0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren voordat een plant wordt geplant om ervoor te zorgen dat deze in optimale omstandigheden groeit. Het is aan te raden om de pH van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aanpassingen te maken.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten worden ingezet. Ook kunnen bladluizen met een sterke waterstraal worden verwijderd. Tot slot kunnen planten regelmatig worden gecontroleerd op spintmijten en zo nodig behandeld met biologische insecticiden.

 • Omschrijving

  Viburnum sieboldii 'Seneca' is een compacte struik met donkergroene bladeren die in de herfst rood verkleuren. In het voorjaar produceert hij geurige witte bloemen die vlinders en bijen aantrekken. De bloemen worden gevolgd door rode bessen die vogels aantrekken. Deze plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw en groeit goed in vochtige, goed doorlatende grond. 'Seneca' is een veelzijdige plant die zowel als solitaire struik, in een border of als haag gebruikt kan worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.