Viburnum 'Pragense'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum 'Pragense' is een wintergroene struik met glanzende, donkergroene bladeren die ovaal van vorm zijn. In het voorjaar bloeit de plant met geurige, witte bloemen die in grote schermen bij elkaar staan. Na de bloei verschijnen er rode bessen die vogels aantrekken. Deze Viburnum soort is zeer winterhard en kan goed tegen verschillende bodemsoorten en standplaatsen. Het is een mooie en veelzijdige plant die zowel als solitair, haag of borderbeplanting gebruikt kan worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Viburnum 'Pragense' is groenblijvend. Deze tuinplant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Tuinplanten zoals Viburnum 'Pragense' zijn over het algemeen winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld stro of vliesdoek.

  Ja, de planten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen weinig speciale zorg. Ze kunnen goed gedijen in verschillende bodemtypes en hebben weinig last van plagen en ziekten. Met regelmatig water geven en snoeien kunnen ze gezond en mooi blijven groeien in de tuin.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en tot bloei te komen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de wortels om zich te verspreiden en voor de takken om uit te groeien. Houd bij het planten rekening met een minimale afstand tot andere planten of obstakels.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het kan echter iets minder bloeien of groeien dan wanneer het in de volle zon staat. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vocht en voeding voor optimale groei.

  Je kunt deze plant het beste 1 tot 2 keer per week water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voorkom dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid en water te geven indien nodig.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om bestuivende insecten aan te trekken.

  Ja, Viburnum 'Pragense' is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen heeft die bijen en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast kunnen vogels de bessen van de plant eten en biedt het schuilplaatsen voor kleine dieren. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan dus zeker bijdragen aan de biodiversiteit.

  Deze plant bloeit in de maanden maart, april en mei en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  De Viburnum 'Pragense' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ook voor voldoende voedingsstoffen in de grond voor een gezonde groei.

  Nee, de bessen van de Viburnum 'Pragense' zijn niet eetbaar en kunnen zelfs licht giftig zijn als ze worden ingenomen. Het wordt daarom afgeraden om deze bessen te consumeren.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen door de dichte beplanting en het bladerdek. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen en een rustige sfeer te creëren in de tuin. Het is een goede keuze voor het aanplanten langs een drukke weg of voor het creëren van meer privacy.

 • Viburnum 'Pragense' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik indien nodig uit. Snoei altijd tot net boven een knop of zijtak.

  Geef regelmatig water aan deze tuinplant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te drassig. Vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen.

  Voor de Viburnum 'Pragense' is het belangrijk om gebruik te maken van kwalitatieve potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei. Kies bij voorkeur een speciale potgrond voor tuinplanten voor het beste resultaat.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht zuur tot neutraal. Zorg voor een vruchtbare grond met voldoende voedingsstoffen. Vermijd te natte of te droge grond voor optimale groei.

  De plant gedijt goed op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om Viburnum 'Pragense' te beschermen tegen kou tijdens de wintermaanden, is het raadzaam om de plant te mulchen met een laag organisch materiaal, zoals bladeren of stro. Daarnaast kan een beschermende doek of jutezak om de plant worden gewikkeld om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorst begint om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Af en toe snoeien om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen is voldoende. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een gezonde groei.

  Viburnum 'Pragense' heeft behoefte aan een regelmatige bemesting met organische meststoffen. Gebruik in het voorjaar een meststof speciaal voor bloeiende heesters voor een optimale groei en bloei. Let op dat je de juiste hoeveelheid meststof gebruikt volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  Het is aan te raden om een laag mulch rond de basis van deze plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals boomschors, compost of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt aangeharkt om schimmelziekten te voorkomen.

  De Viburnum 'Pragense' groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0 wordt aanbevolen voor een gezonde groei en bloei. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed doorlatend is.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes ingezet worden. Ook kunnen zeepwater of neemolie gebruikt worden om ongedierte te verwijderen. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Viburnum 'Pragense' is een wintergroene struik met glanzende, donkergroene bladeren die ovaal van vorm zijn. In het voorjaar bloeit de plant met geurige, witte bloemen die in grote schermen bij elkaar staan. Na de bloei verschijnen er rode bessen die vogels aantrekken. Deze Viburnum soort is zeer winterhard en kan goed tegen verschillende bodemsoorten en standplaatsen. Het is een mooie en veelzijdige plant die zowel als solitair, haag of borderbeplanting gebruikt kan worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.