Vinca major 'Variegata'

Vinca

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vinca major 'Variegata' is een bodembedekkende plant met opvallende geel- en groenbonte bladeren. Deze plant bloeit in het voorjaar met lichtblauwe bloemen die lijken op kleine klokjes. Vinca major 'Variegata' groeit goed in zowel zon als schaduw en gedijt op vrijwel elke grondsoort. Deze plant is wintergroen en blijft het hele jaar door groen en sierlijk. Vinca major 'Variegata' is een mooie aanvulling voor tuinen, borders en rotstuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit betekent dat de plant zelfs in de winter groen blijft.

  Vinca major 'Variegata' is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  Ja, Vinca major 'Variegata' is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Deze plant is winterhard en gedijt goed in zowel zon als schaduwrijke plekken in de tuin. Snoeien kan in het voorjaar bevorderlijk zijn voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Vinca major 'Variegata' hebben over het algemeen een ruimte nodig van ongeveer 30-40 cm tussen elke plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden en te groeien. Het is belangrijk om de plant niet te dicht op elkaar te planten om luchtcirculatie en zonlicht toe te laten.

  Ja, Vinca major 'Variegata' groeit goed in de schaduw. Deze plant gedijt goed op plekken waar weinig direct zonlicht komt en kan goed gedijen in schaduwrijke plekken in de tuin. Het is een ideale keuze voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar planten die goed groeien in schaduwrijke omgevingen.

  De plant Vinca major 'Variegata' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht opdroogt.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen en nectar die het produceert. Het kan helpen bij het aantrekken van deze nuttige bestuivers naar jouw tuin. Het is een goede keuze voor een biodiverse tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bijen en vlinders aantrekt met zijn bloemen. Daarnaast biedt hij schuilplaatsen voor kleine dieren. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin die bijdraagt aan de diversiteit van planten en dieren.

  De plant bloeit van mei tot en met september en de bloei kan tot wel vier maanden duren.

  Ja, Vinca major 'Variegata' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende vocht voor een optimale groei.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het consumeren van deze plant kan leiden tot vergiftiging omdat het giftige stoffen bevat. Het wordt daarom niet aangeraden om deze plant te eten.

  Ja, sommige tuinplanten zijn van nature geluidsdempend door hun dichte bladeren en het feit dat ze geluidsgolven absorberen. Het kan echter variëren per soort en locatie van de plant. Het is mogelijk dat Vinca major 'Variegata' ook enige vorm van geluidsdemping biedt.

 • Vinca major 'Variegata' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar om de groei en bloei te bevorderen. Verwijder oude, verwelkte bladeren en snoei de takken tot vlak boven de grond. Let op dat de plant niet te diep gesnoeid wordt, omdat dit de groei kan belemmeren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur tot neutraal is voor optimale groei. Het regelmatig bemesten van de plant kan helpen bij een gezonde groei.

  Vinca major 'Variegata' gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige bodems. Een neutrale tot licht zure bodem is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle schaduw of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Deze plant kan goed groeien in borders, onder bomen of langs een muur.

  In de winter kan het raadzaam zijn om een laag mulch rond de plant aan te brengen ter bescherming tegen vorst. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. In strenge winters kan het nodig zijn de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige grond. Regelmatig snoeien bevordert het uitbundige bloeien. Bescherm de plant tegen vorst in de winter.

  Tuinplanten profiteren van een regelmatige bemesting in het groeiseizoen. Gebruik een uitgebalanceerde meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Bemest de plant volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulch houdt de grond vochtig en beschermt de wortels van de plant tegen extreme temperaturen. Het kan worden toegepast rondom de plant in een laag van ongeveer 5 cm dik. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, boomschors of compost.

  Tuinplanten zoals Vinca major 'Variegata' gedijen goed in zowel zure als neutrale bodems. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor de groei en bloei van deze planten. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar ook goed waterdoorlatend om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels van de plant te controleren op tekenen van bladluizen, spintmijten en slakken. Indien nodig kunnen deze worden bestreden met biologische insecticiden of door de plant af te spoelen met water en zeep. Voorkom ook dat de plant te nat staat, dit kan schimmelgroei en ongedierte aantrekken.

 • Omschrijving

  Vinca major 'Variegata' is een bodembedekkende plant met opvallende geel- en groenbonte bladeren. Deze plant bloeit in het voorjaar met lichtblauwe bloemen die lijken op kleine klokjes. Vinca major 'Variegata' groeit goed in zowel zon als schaduw en gedijt op vrijwel elke grondsoort. Deze plant is wintergroen en blijft het hele jaar door groen en sierlijk. Vinca major 'Variegata' is een mooie aanvulling voor tuinen, borders en rotstuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.