Wisteria floribunda 'Alba'

Wisteria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Wisteria floribunda 'Alba' is een prachtige en snelgroeiende klimplant met witte bloemen die lijken op druiventrossen. Deze plant kan wel tot 10 meter hoog worden en is perfect voor het bedekken van muren, schuttingen of pergola's. De bloemen van de 'Alba' variant bloeien in het voorjaar en verspreiden een heerlijke zoete geur. Deze plant is winterhard en houdt van een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om een mooie vorm te behouden en de bloei te bevorderen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Wisteria floribunda 'Alba' is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende klimplant uit de ertswortelfamilie.

  Wisteria floribunda 'Alba' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. Deze plant is geschikt voor de Nederlandse tuin.

  De plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en te zorgen voor voldoende zonlicht en vochtige grond. In de winterperiode kan de plant wat bescherming gebruiken tegen vorst.

  De Wisteria floribunda 'Alba' heeft ruimte nodig om te groeien en zich uit te breiden, vooral omdat het een klimplant is. Het is het beste om de plant te planten tegen een stevige structuur, zoals een pergola of hek, zodat het voldoende ondersteuning heeft. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien zonder andere planten te verstikken.

  De plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. In de schaduw zal de bloei minder uitbundig zijn, maar de plant zal nog steeds groeien en zich ontwikkelen. Zorg voor voldoende licht en ruimte voor een gezonde groei.

  Wisteria floribunda 'Alba' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemgesteldheid en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar let op dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de overvloedige bloemen die nectar produceren. Het is dus een goede keuze voor een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, planten van de Wisteria familie trekken bestuivers aan zoals bijen en vlinders, waardoor ze een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast bieden de bloemen en bladeren van de planten beschutting en voedsel aan verschillende insectensoorten.

  Deze plant bloeit in de lente, meestal tussen april en juni. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om de plant te beschermen tegen te veel vocht.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom sterk afgeraden om delen van de plant te eten. Het is beter om de plant enkel voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, de Wisteria floribunda 'Alba' heeft de eigenschap om geluid te dempen vanwege zijn dichte bladerdek en de klimmende eigenschap. Dit maakt de plant ideaal voor het creëren van een rustige en ontspannen sfeer in de tuin.

 • "Snoei deze plant in de zomer na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder zwakke en dode takken en knip de nieuwe groei terug tot 10-15 cm vanaf de hoofdtak. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen."

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De Wisteria floribunda 'Alba' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft en geef regelmatig water, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen met een algemene meststof voor bloeiende planten.

  Voor deze plant is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende en vruchtbare bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft maar niet te nat wordt. Voeg organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschut staat tegen harde wind en vorst. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en te klimmen.

  Het is belangrijk om de wortels van de plant te beschermen tegen vorst door een dikke laag mulch aan te brengen. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of een jute zak. Zorg er ook voor dat de plant tijdens de wintermaanden voldoende vocht krijgt om uitdroging te voorkomen.

  De plant moet jaarlijks gesnoeid worden voor een gezonde groei en bloei. Zorg voor voldoende ondersteuning, zoals een pergola of klimrek. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze plant hebben baat bij een bemesting met organische meststoffen in het voorjaar. Gebruik een meststof speciaal voor bloeiende planten om de bloei te stimuleren. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor de plant doordat het de bodemvochtigheid reguleert en onkruidgroei onderdrukt. Het kan gedaan worden met organisch materiaal zoals compost, gehakseld hout of bladeren. Het verbetert de algehele gezondheid en groei van de plant.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Het is belangrijk om de juiste zuurgraad te behouden voor een gezonde groei en bloei. Het regelmatig testen en aanpassen van de bodem kan helpen om de optimale omstandigheden te handhaven.

  De plant kan last hebben van bladluizen, spintmijten en rupsen. Om deze plagen te bestrijden, kan je gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen of insecticiden. Regelmatig controleren en eventueel handmatig verwijderen van de plaagdieren kan ook helpen.

 • Omschrijving

  Wisteria floribunda 'Alba' is een prachtige en snelgroeiende klimplant met witte bloemen die lijken op druiventrossen. Deze plant kan wel tot 10 meter hoog worden en is perfect voor het bedekken van muren, schuttingen of pergola's. De bloemen van de 'Alba' variant bloeien in het voorjaar en verspreiden een heerlijke zoete geur. Deze plant is winterhard en houdt van een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om een mooie vorm te behouden en de bloei te bevorderen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.