Rhododendron ferrugineum

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron ferrugineum, ook wel bekend als de Alpenroos, is een groenblijvende struik die behoort tot de heidefamilie. De plant staat bekend om zijn prachtige bloemen die variëren in kleur van roze tot paars en bloeit in de lente en vroege zomer. Rhododendron ferrugineum gedijt goed op een zure bodem en is populair in rotstuinen en als bodembedekker in tuinen en parken. De bladeren van de Alpenroos zijn smal en leerachtig en blijven het hele jaar door aan de plant hangen. Deze plant is winterhard en kan goed tegen koude temperaturen en vorst.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendron ferrugineum is groenblijvend.

  Rhododendron ferrugineum is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Deze plant kan goed gedijen in ons klimaat.

  Rhododendron ferrugineum is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Ze gedijen goed in zure grond en hebben regelmatig water nodig. Snoeien na de bloei zal helpen om de plant gezond te houden.

  Rhododendron ferrugineum heeft gemiddeld een ruimte nodig van 1,5 meter in de breedte en 1,5 meter in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien. Overplanten kan nodig zijn als de plant te weinig ruimte heeft.

  De Rhododendron ferrugineum gedijt goed in de schaduw. Het is een plant die graag in beschutte gebieden groeit en goed gedijt in gedeeltelijke of volledige schaduwrijke omgevingen. Het is aanbevolen om deze plant op een plaats te planten waar de zon niet direct schijnt.

  Rhododendron ferrugineum heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te nat worden. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Rhododendron ferrugineum is een plant die vlinders kan aantrekken en is ook aantrekkelijk voor bijen. Het bloeit met prachtige bloemen die deze bestuivers kunnen lokken. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin om deze nuttige insecten aan te trekken.

  Rhododendron ferrugineum draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor insecten en vogels. De bloemen trekken bijen en andere bestuivers aan, wat het ecosysteem ten goede komt. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in de tuin, wat gunstig is voor de algehele biodiversiteit.

  Rhododendron ferrugineum bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt gemiddeld 2 tot 3 weken.

  Rhododendron ferrugineum kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral bij warm weer. Zorg ook voor voldoende humusrijke grond en bescherm de plant tegen felle wind.

  Nee, de plant Rhododendron ferrugineum is niet eetbaar en kan giftige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid als ze worden geconsumeerd. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, de Rhododendron ferrugineum heeft de eigenschap om geluid te dempen door het absorberen en reflecteren van geluidsgolven met behulp van zijn bladeren en takken. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidshinder in de omgeving van de plant.

 • Rhododendrons kunnen het beste net na de bloei gesnoeid worden om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder uitgebloeide bloemen en dode takken om de plant gezond te houden. Let op dat je niet te diep snoeit, dit kan de groei van de plant belemmeren.

  De Rhododendron ferrugineum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om de plant 's ochtends water te geven om schimmel en ziektes te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in zure potgrond met een lage pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond goed vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Gebruik een potgrond speciaal samengesteld voor zuurminnende planten.

  Rhododendrons doen het goed in goed doorlatende, vochtige zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal zoals compost of turf. Vermijd kalkrijke grond en zorg voor voldoende drainage om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft een voorkeur voor een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond zuur, humusrijk en goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen felle middagzon.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen koude temperaturen en harde wind. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vochtig blijft, maar vermijd te veel water bij vorst.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor voldoende voeding en snoei na de bloei voor een gezonde groei. Bescherm de plant tegen vorst in de winter.

  Voor de bemesting van deze plant is het belangrijk om te kiezen voor een speciale meststof voor zuurminnende planten. Gebruik deze meststof in het voorjaar en de zomer, volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus wees voorzichtig en houd de plant goed in de gaten.

  Mulchen is gunstig voor deze plant omdat het helpt om vocht vast te houden en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, boomschors of compost als mulch. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-7 cm rond de basis van de plant, maar vermijd het direct tegen de stam te plaatsen.

  De Rhododendron ferrugineum heeft voorkeur voor zure grond met een pH tussen 4,5 en 6,0. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te vochtig wordt, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de zuurgraad van de bodem te behouden.

  Ongediertebestrijding bij Tuinplanten kan variëren afhankelijk van het specifieke insect of plaag. Mogelijke methoden zijn de plant regelmatig controleren op parasieten, het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen of het verwijderen van aangetaste bladeren. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de gezondheid van de plant te behouden.

 • Omschrijving

  Rhododendron ferrugineum, ook wel bekend als de Alpenroos, is een groenblijvende struik die behoort tot de heidefamilie. De plant staat bekend om zijn prachtige bloemen die variëren in kleur van roze tot paars en bloeit in de lente en vroege zomer. Rhododendron ferrugineum gedijt goed op een zure bodem en is populair in rotstuinen en als bodembedekker in tuinen en parken. De bladeren van de Alpenroos zijn smal en leerachtig en blijven het hele jaar door aan de plant hangen. Deze plant is winterhard en kan goed tegen koude temperaturen en vorst.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.