Rhododendron luteum

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron luteum, ook wel bekend als de geelbloeiende azalea, is een struik die tot 2 meter hoog kan worden. Het heeft grote, geurende bloemen in een opvallende gele kleur. De bladeren zijn langwerpig en donkergroen van kleur, wat een mooi contrast vormt met de bloemen. Deze plant bloeit in het voorjaar en trekt veel bijen en vlinders aan. Het is een winterharde en makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in vochtige, zure grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron luteum is een groenblijvende tuinplant. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, wat zorgt voor een mooie uitstraling in de tuin.

  Rhododendron luteum is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed overleven in ons klimaat tijdens de winter. Het is belangrijk om bij strenge vorst de plant te beschermen.

  De Rhododendron luteum is een vrij gemakkelijke plant in onderhoud en gedijt goed in vochtige en zure grond. Regelmatig water geven en snoeien is aan te raden om de plant gezond te houden. De plant heeft weinig last van ziektes en plagen.

  Rhododendron luteum heeft ruimte nodig om te groeien en zich volledig te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om uit te kunnen groeien tot zijn maximale grootte. Houd ook rekening met de ruimte die de plant nodig heeft voor gezonde wortelgroei.

  De Rhododendron luteum groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een goede groei en bloei. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien.

  Rhododendron luteum heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de regenval en de temperatuur. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water staan. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar en kleurrijke bloemblaadjes. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de biodiversiteit die het aantrekt.

  Rhododendron luteum draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bijen en andere bestuivers. Daarnaast biedt de plant een schuilplaats en voedsel voor verschillende insecten en kleine dieren. Door de aanwezigheid van Rhododendron luteum wordt de diversiteit in de tuin vergroot.

  Deze plant bloeit van april tot juni en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  De Rhododendron luteum houdt van halfschaduw tot schaduw en kan niet goed tegen de volle zon. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij beschermd wordt tegen direct zonlicht.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het consumeren van delen van de plant kan leiden tot vergiftiging. Het beste is om deze plant niet in voedsel te verwerken.

  Ja, Rhododendron luteum heeft de eigenschap om geluid te dempen vanwege zijn dichte bladerdek. Dit kan helpen om geluidsoverlast in de tuin te verminderen. Het is echter geen volledige geluidsdemping, maar het kan wel enige verlichting bieden.

 • Het is aan te raden om na de bloei de uitgebloeide bloemen weg te knippen om nieuwe groei te stimuleren. Snoei eventuele dode of beschadigde takken in het voorjaar om de gezondheid en vorm van de plant te behouden. Probeer de vorm van de struik zo min mogelijk te verstoren tijdens het snoeien.

  Het is belangrijk om regelmatig water te geven aan deze tuinplant. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd bladvocht.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor een zure en goed doorlatende potgrond. Het liefst gebruikt men een speciale rhododendrongrond voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de potgrond altijd vochtig blijft, maar niet te nat.

  Rhododendron luteum houdt van zure, vochtige en goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en voedingsstoffen. Een goede bodemkwaliteit zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  De Rhododendron luteum gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en licht zuur. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om de plant te beschermen tegen de winterkou, kan je een dikke laag mulch rond de wortels aanbrengen. Ook kan je de plant afdekken met een speciale winterhoes of jute doek. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft tijdens de winterperiode.

  Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei alleen na de bloei om de plant in vorm te houden en dood hout te verwijderen. Voeg om de paar jaar wat organische mest toe voor een gezonde groei.

  Voor een optimale groei en bloei is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken die speciaal zijn samengesteld voor zuurminnende planten. Gebruik geen kalkhoudende meststoffen, deze kunnen de groei van de plant remmen. Meststoffen met een hoog stikstofgehalte kunnen het best vermeden worden, omdat deze de bloei kunnen verminderen.

  Mulchen helpt om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladmulch of boomschors als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm dik aan rond de plant, maar houd de mulch weg van de stam om rotting te voorkomen.

  De Rhododendron luteum gedijt het beste in zure grond, met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en zo nodig te voorzien van kalk om de pH-waarde op een geschikt niveau te houden voor deze plant. Het is aan te raden om turf of speciale Rhododendron potgrond te gebruiken om de juiste zuurtegraad te behouden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Daarnaast kan je regelmatig inspecteren op plagen en deze handmatig verwijderen. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig te bemesten en te zorgen voor voldoende water en zonlicht.

 • Omschrijving

  De Rhododendron luteum, ook wel bekend als de geelbloeiende azalea, is een struik die tot 2 meter hoog kan worden. Het heeft grote, geurende bloemen in een opvallende gele kleur. De bladeren zijn langwerpig en donkergroen van kleur, wat een mooi contrast vormt met de bloemen. Deze plant bloeit in het voorjaar en trekt veel bijen en vlinders aan. Het is een winterharde en makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in vochtige, zure grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.