Rhododendron ponticum 'Variegatum'

Rhododendron (Ponticum Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron ponticum 'Variegatum' is een sierlijke, groenblijvende struik met bontgekleurde bladeren. De bladeren zijn donkergroen met crèmekleurige randen, wat zorgt voor een opvallend contrast. In het voorjaar produceert deze plant trossen met kleine, lila bloemen die een heerlijke geur verspreiden. De Rhododendron ponticum 'Variegatum' gedijt goed in vochtige, zure grond en kan een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin, vooral in borders of als solitaire struik.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron ponticum 'Variegatum' is groenblijvend. Het behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Dit maakt het een mooie en kleurrijke toevoeging aan de tuin tijdens alle seizoenen.

  Rhododendrons zijn over het algemeen winterhard tot circa -20 graden Celsius. Het is echter belangrijk om ze goed te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld mulch rond de wortels aan te brengen. Deze plant kan prima in de Nederlandse tuin groeien.

  Ja, de Rhododendron ponticum 'Variegatum' is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Zorg voor voldoende water en lichte schaduw en de plant zal gedijen in uw tuin. Snoei indien nodig in het voorjaar na de bloei.

  Voor een Rhododendron ponticum 'Variegatum' heb je ongeveer 2 tot 3 vierkante meter ruimte nodig. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en te groeien. Zorg ervoor dat er genoeg licht en voeding beschikbaar is voor een optimale groei.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een ideale eigenschap voor tuinplanten die weinig direct zonlicht ontvangen. Het zorgt ervoor dat de plant gezond en weelderig blijft groeien.

  De Rhododendron 'Variegatum' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Water geven 1-2 keer per week is vaak voldoende.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Rhododendron ponticum 'Variegatum' trekt bijen en vlinders aan wat bijdraagt aan de biodiversiteit. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en biedt beschutting voor kleine dieren. De plant kan echter invasief zijn in bepaalde gebieden, dus controle en beheersing zijn belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit.

  De Rhododendron ponticum 'Variegatum' bloeit meestal in mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  "Deze plant kan beter gedijen in de halfschaduw of schaduw en verdraagt geen volle zon. Het beste is om de plant op een plek te zetten waar hij beschut is tegen de felle zonnestralen. Op die manier blijft de plant gezond en zal hij goed groeien en bloeien."

  Nee, de Rhododendron ponticum 'Variegatum' is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom sterk afgeraden om delen van deze plant te eten. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het omgaan met deze plant en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.

  Ja, Rhododendron planten hebben dichte bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen en helpen bij het dempen van geluiden in de omgeving. Het planten van Rhododendron ponticum 'Variegatum' in de tuin kan bijdragen aan het verminderen van geluidshinder.

 • Rhododendrons kunnen het beste na de bloei gesnoeid worden, dit is meestal in de zomer. Verwijder dode of zieke takken en dun de struik uit om lucht en licht door te laten. Vermijd snoeien in de winter, omdat dit ten koste kan gaan van de bloei.

  Geef deze plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Rhododendrons prefereren zure potgrond met een goede drainage. Gebruik een mix van tuinturf en compost bij het planten. Vermijd te veel kalk in de potgrond om de plant gezond te houden.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn, met een licht zure tot zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond voldoende vochthoudend is en rijk aan organisch materiaal zoals compost of bladaarde. Goede drainage is essentieel om wortelrot te voorkomen.

  De Rhododendron ponticum 'Variegatum' gedijt het best op een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind en kies een grond die vochtig maar goed doorlatend is. Vermijd een standplaats in de volle zon om verbranding van het blad te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de wortels te mulchen met compost of bladeren. Daarnaast kan het ook helpen om de plant af te dekken met een vliesdoek of noppenfolie.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken en bloemen na de bloeiperiode voor een gezonde groei. Gebruik een meststof speciaal voor rododendrons om de plant goed te voeden.

  Voor de bemesting van tuinplanten zoals deze is het belangrijk om een speciale meststof voor zuurminnende planten te gebruiken. Deze meststof zorgt voor een optimale groei en bloei. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar, na de bloei, te bemesten.

  Het is belangrijk om de tuinplant te mulchen om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de grondtemperatuur te reguleren. Maak een laag mulch van organisch materiaal zoals boomschors of compost, en zorg ervoor dat deze niet direct tegen de stam van de plant komt. Het mulchen van tuinplanten draagt bij aan een gezonde groei en bloei.

  De Rhododendron ponticum 'Variegatum' gedijt het beste in zure tot neutrale bodems met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld tuinturf of een speciale meststof voor zuurminnende planten. Deze planten hebben een lage tolerantie voor kalkhoudende bodems.

  Deze plant kan last hebben van bladluizen, trips, engerlingen en slakken. Om deze ongedierte te bestrijden, kan gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen of door regelmatig inspectie van de plant uit te voeren. Het is belangrijk om snel in te grijpen bij een plaag om verdere schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron ponticum 'Variegatum' is een sierlijke, groenblijvende struik met bontgekleurde bladeren. De bladeren zijn donkergroen met crèmekleurige randen, wat zorgt voor een opvallend contrast. In het voorjaar produceert deze plant trossen met kleine, lila bloemen die een heerlijke geur verspreiden. De Rhododendron ponticum 'Variegatum' gedijt goed in vochtige, zure grond en kan een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin, vooral in borders of als solitaire struik.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.