Rhododendron (Ponticum Grp) 'Blue Peter'

Rhododendron (Ponticum Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Blue Peter' is een compact groeiende heester met glanzende groene bladeren en een opvallende bloei in het voorjaar. De bloemen zijn blauwpaars van kleur en vormen dichte trossen aan het einde van de takken. Deze rhododendron is winterhard en doet het goed in zure, goed doorlatende grond. 'Blue Peter' is een populaire keuze voor tuinen, borders en als solitaire plant. De plant vereist weinig onderhoud, met af en toe snoeien om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Ponticum Grp) 'Blue Peter' is een groenblijvende plant. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, zelfs in de winter. Het is een mooie toevoeging aan je tuin om het hele jaar door kleur te brengen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is daarom belangrijk om bij strenge vorst bescherming te bieden. Het is raadzaam om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren om vorstschade te voorkomen.

  Rhododendrons zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en kunnen goed gedijen in vochtige en lichtzure grond. Ze moeten regelmatig worden bewaterd en bemest, maar verder hebben ze weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de dode bloemen regelmatig te verwijderen om nieuwe bloei te stimuleren.

  De Rhododendron 'Blue Peter' heeft ongeveer 2 meter ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten zodat de Rhododendron genoeg licht en lucht krijgt. Plant de Rhododendron op een plek waar hij kan groeien zonder belemmerd te worden door andere planten.

  De Rhododendron (Ponticum Grp) 'Blue Peter' groeit het beste in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Zo kan de plant optimaal gedijen en gezond blijven. Zorg er wel voor dat de grond goed vochtig blijft.

  De Rhododendron 'Blue Peter' heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. In droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, de bloemen van Rhododendrons zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die ze produceren. Dit maakt ze een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Rhododendrons trekken bijen en vlinders aan en kunnen een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de tuin. De struiken bieden beschutting en voedsel aan verschillende insecten en kleine dieren. Het is belangrijk om een gevarieerde tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  De Rhododendron 'Blue Peter' bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan tot 3 weken duren.

  De Rhododendron (Ponticum Grp) 'Blue Peter' kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Zorg voor wat bescherming tegen felle middagzon in hete zomermaanden.

  Nee, Rhododendrons zijn giftig en niet eetbaar. Eet geen delen van deze plant, aangezien dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het is belangrijk om contact met de plant te vermijden.

  Rhododendrons hebben dichte bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen, waardoor ze enigszins geluidsdempend werken. Echter, het effect is niet zo sterk als bij specifieke geluidsdempende planten. Over het algemeen kunnen tuinplanten een zekere mate van geluidsdemping bieden in een buitenomgeving.

 • Rhododendrons dienen na de bloei gesnoeid te worden door de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Verwijder ook dode takken en dun de struik uit om licht toe te laten in het midden. Snoei niet te diep om de bloemknoppen voor volgend jaar niet te beschadigen.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant om schimmelziektes te voorkomen.

  Rhododendron 'Blue Peter' gedijt het beste in zure, goed doorlatende potgrond. Zorg voor voldoende organisch materiaal in de potgrond om de plant gezond te houden. Vermijd het gebruik van kalkhoudende grond voor deze plant.

  Rhododendrons gedijen het beste in goed doorlatende, zure grond met een lage pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is en vermijd wateroverlast. Het is aan te raden om organisch materiaal toe te voegen aan de bodem om de groei te bevorderen.

  De Rhododendron 'Blue Peter' gedijt het best op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek uit de volle zon en vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Deze plant is ideaal voor in de border of in een bosrijke omgeving.

  In de winter is het belangrijk om de rhododendron te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis van de plant te leggen. Het is ook nuttig om de plant te beschermen tegen harde wind en felle zon. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om overmatig vocht te voorkomen.

  De Rhododendron (Ponticum Grp) 'Blue Peter' dient regelmatig gesnoeid te worden na de bloei. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Geef in droge perioden regelmatig water.

  Voor Tuinplanten, gebruik een speciale meststof voor zuurminnende planten zoals rododendrons. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken.

  Om de plant te beschermen tegen vorst en onkruidgroei, is het aan te raden om te mulchen met organisch materiaal zoals boomschors of compost. Mulch helpt ook de bodem vochtiger te houden en voedingsstoffen vast te houden, waardoor de plant gezond blijft en beter kan groeien. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, ongeveer 5 tot 10 centimeter is voldoende.

  Rhododendrons gedijen het beste in zure tot lichtzure bodems met een pH tussen 4,5 en 6,0. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen. Het toevoegen van compost kan helpen de zuurgraad van de bodem te verhogen.

  Rhododendrons kunnen last hebben van ongedierte zoals spint, bladluizen en taxuskevers. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op symptomen van ongedierte, zoals verkleurde bladeren of plakkerige resten. Om ongedierte te bestrijden, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden worden ingezet.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Blue Peter' is een compact groeiende heester met glanzende groene bladeren en een opvallende bloei in het voorjaar. De bloemen zijn blauwpaars van kleur en vormen dichte trossen aan het einde van de takken. Deze rhododendron is winterhard en doet het goed in zure, goed doorlatende grond. 'Blue Peter' is een populaire keuze voor tuinen, borders en als solitaire plant. De plant vereist weinig onderhoud, met af en toe snoeien om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.