Rhododendron (Arboreum Grp) 'Britannia'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Britannia' is een prachtige en populaire groenblijvende struik met grote, opvallende bloemen in een heldere roze kleur. Deze soort behoort tot de Arboreum Groep en kan uitgroeien tot een middelgrote tot grote struik met een dichte en bossige groeiwijze. De bloemen bloeien in het voorjaar en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. De Rhododendron 'Britannia' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en een deels beschutte standplaats met lichte schaduw. Deze plant is een eyecatcher in elke tuin en trekt vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendron (Arboreum Grp) 'Britannia' is groenblijvend. Deze plant behoort tot de tuinplanten en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  De Rhododendron (Arboreum Grp) 'Britannia' is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen om schade aan de bloemen en bladeren te voorkomen. Deze tuinplant gedijt het beste in een gematigd klimaat en beschutte omgeving.

  De Rhododendron (Arboreum Grp) 'Britannia' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende voedingsstoffen in de grond. Het snoeien van de plant kan helpen om de vorm en grootte te behouden.

  Rhododendrons hebben over het algemeen veel ruimte nodig voor hun wortels om zich goed te kunnen ontwikkelen. Een afstand van ongeveer 1,5 tot 2 meter tussen elke plant is aan te raden. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is.

  Ja, de Rhododendron groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in halfschaduw tot schaduwrijke omstandigheden. Zorg voor voldoende vochtige grond en bescherm de plant tegen felle zon.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. In de zomer kan het nodig zijn om de plant meerdere keren per week water te geven. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt.

  Ja, Rhododendrons zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke bloemen. Deze plant trekt deze bestuivers vaak aan vanwege hun opvallende kleuren en geur. Het is een goede keuze voor tuinen die vlinders en bijen willen aantrekken.

  Rhododendrons zijn over het algemeen aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Ze bieden beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten. Daarom kunnen ze een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Rhododendron houdt van een standplaats in de halfschaduw of gefilterd zonlicht. Directe volle zon kan de bladeren verbranden. Optimaal is een plekje met ochtendzon en middag- of avondschaduw.

  Nee, Rhododendrons zijn giftig voor mensen en dieren wanneer ze worden ingenomen. Het eten van delen van de plant kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het wordt sterk afgeraden om Rhododendrons te consumeren.

  Rhododendrons hebben dichte bladeren die geluid enigszins kunnen dempen. Het effect is echter beperkt, omdat het voornamelijk afhankelijk is van de grootte en dichtheid van de plant. Over het algemeen zijn andere maatregelen effectiever voor geluidsdemping in de tuin.

 • Het snoeien van rhododendrons moet plaatsvinden direct na de bloei, om de vorm van de struik te behouden en de bloei te stimuleren voor het volgende jaar. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei tot net boven een naar buiten gericht oog. Vermijd het snoeien van te diep in het oude hout, omdat dit de bloei kan verminderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant vereist zure potgrond met een goede drainage voor een gezonde groei en bloei. Gebruik bij voorkeur een speciale rhododendron potgrond voor optimale resultaten. Voeg eventueel wat schors of perliet toe om de luchtcirculatie te verbeteren.

  Rhododendrons gedijen het best in een zure, goed doorlatende bodem met een hoge organische stof gehalte. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te drassig. Het is aan te raden om de bodem te voorzien van compost voor een optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats met halfschaduw tot volle schaduw. Zorg voor een beschutte plek in de tuin met een zure en goed doorlatende grond. Vermijd te felle zon en tochtige locaties.

  In de winter is het belangrijk om de wortels van tuinplanten, zoals rhododendrons, te beschermen tegen vorst. Dit kan door mulch aan te brengen rond de basis van de plant en door deze af te dekken met bijvoorbeeld jute of een speciale winterhoes. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken en bloemen af na de bloei. Voeden met rhododendronmest in het voorjaar en mulchen om vocht vast te houden.

  Rhododendrons kunnen het beste bemest worden met een speciale rhododendron voeding die rijk is aan stikstof en fosfor. Deze voeding kan in het voorjaar en najaar gegeven worden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is een laag organisch materiaal die je rondom de plant kan leggen om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grond te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Het helpt ook bij het voorkomen van ziektes en beschermt de wortels tegen vorst. Het is belangrijk om de mulch regelmatig te vernieuwen, vooral in het voorjaar en de herfst.

  Rhododendrons geven de voorkeur aan een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6.5. De zuurgraad van de bodem kan invloed hebben op de gezondheid en bloei van de plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld speciale meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij een Rhododendron plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Ook kan een regelmatige inspectie van de bladeren en stengels helpen om eventuele plagen vroegtijdig te signaleren. Daarnaast kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt als er sprake is van ernstige plaagproblemen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Britannia' is een prachtige en populaire groenblijvende struik met grote, opvallende bloemen in een heldere roze kleur. Deze soort behoort tot de Arboreum Groep en kan uitgroeien tot een middelgrote tot grote struik met een dichte en bossige groeiwijze. De bloemen bloeien in het voorjaar en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. De Rhododendron 'Britannia' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en een deels beschutte standplaats met lichte schaduw. Deze plant is een eyecatcher in elke tuin en trekt vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.