Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Delta'

Rhododendron (Catawbiense Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Delta' is een groenblijvende heester met glanzende, donkergroene bladeren en een compacte groeiwijze. In het voorjaar bloeit deze plant met opvallende, paarsroze bloemen die een prachtig contrast vormen met het groene blad. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. De 'Delta' is goed winterhard en kan goed gedijen in zure, vochtige grond en in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Deze Rhododendron is een populaire keuze voor het aanplanten van borders, hagen of als solitaire plant in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Delta' is groenblijvend. Dit betekent dat de plant zijn bladeren in de winter behoudt. Het is een populaire plant voor in de tuin vanwege zijn mooie groene bladeren die het hele jaar door te zien zijn.

  Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Delta' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze soort tuinplant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor ons klimaat. Het is belangrijk om de plant wel goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, Rhododendrons zijn over het algemeen makkelijk te onderhouden en vereisen weinig speciale zorg. Ze gedijen goed in vochtige en goed doorlatende grond en kunnen goed groeien in de halfschaduw. Regelmatig snoeien na de bloei zal helpen om de plant gezond en compact te houden.

  Rhododendrons hebben veel ruimte nodig om goed te groeien en te bloeien. Zorg voor minstens 1,5 tot 2 meter afstand tussen de planten om voldoende luchtcirculatie te creëren. Plant ze op een plek waar ze voldoende zonlicht krijgen en beschut zijn tegen harde wind.

  Ja, Rhododendrons (Catawbiense Grp) groeien goed in de schaduw. Ze gedijen het best in gedeeltelijke schaduw of gefilterd licht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende bescherming hebben tegen de felle middagzon.

  Rhododendrons hebben ongeveer één keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden zonder dat de wortels te lang nat blijven. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten door.

  Ja, Rhododendrons zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders vanwege hun nectarrijke bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege het vermogen om deze bestuivers aan te trekken. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin die bijdraagt aan de biodiversiteit.

  Rhododendrons in het algemeen zijn aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders vanwege hun nectarrijke bloemen. Ze kunnen dus bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Het is echter belangrijk om te zorgen voor een gevarieerde beplanting om de biodiversiteit verder te stimuleren.

  De Rhododendron bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt gemiddeld twee tot drie weken.

  Ja, Rhododendrons kunnen goed tegen de volle zon, maar ze geven de voorkeur aan een lichte schaduwrijke plek. Het is belangrijk om voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Nee, Rhododendron planten zijn niet eetbaar. Het consumeren van de bladeren, bloemen of andere delen van de plant kan giftig zijn. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze planten te eten.

  Ja, Rhododendrons hebben dichte, groenblijvende bladeren die geluid kunnen absorberen en helpen bij het dempen van geluid in de tuin. Vooral wanneer ze in grotere aantallen geplant worden, kunnen ze een positief effect hebben op het verminderen van geluidsoverlast. Het is echter belangrijk om te weten dat ze niet alle geluiden volledig zullen dempen.

 • Rhododendrons kunnen het beste na de bloei gesnoeid worden, in de maanden juni tot juli. Verwijder dode takken en knip uitgebloeide bloemen weg. Zorg ervoor dat je niet te diep snoeit, omdat dit de groei en bloei van de plant kan belemmeren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef bij voorkeur water bij de wortels en niet op de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best in zure potgrond met een goede drainage. Gebruik bij voorkeur speciale rhododendron- of azaleagrond voor optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Rhododendrons gedijen het beste in vochtige, goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Ze verdragen geen natte, zware grond die snel water vasthoudt. Een bodem met een licht zure pH-waarde is ideaal voor de groei en bloei van rhododendrons.

  Zet de plant op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een humusrijke, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door het aanbrengen van een dikke laag mulch rond de basis. Daarnaast kan het helpen om de plant af te schermen tegen koude wind door een beschermende barrière te plaatsen. Snoei de plant niet in de herfst om vorstschade te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bloemen en takken in het voorjaar om de groei te bevorderen. Bemest de plant in het voorjaar met een speciale meststof voor zuurminnende planten.

  Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Delta' heeft baat bij een bemesting met een speciale rhododendron- of heideplantenmeststof. Deze meststof bevat weinig tot geen kalk, aangezien rhododendrons gevoelig zijn voor kalk. Bemest de plant in het voorjaar (maart-april) en eventueel nog eens in de zomer (juni-juli) voor een gezonde groei en bloei.

  Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te voorzien van een laag mulch om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik hiervoor organisch materiaal zoals bladeren of boomschors. Houd de mulch een paar centimeter van de stam van de plant af om schimmel en rotting te voorkomen.

  Rhododendrons groeien het best in zure grond, met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld tuinturf. Te zure grond kan leiden tot problemen met de groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je preventief korrels met slakkenbestrijdingsmiddel rond de plant strooien. Als je te maken krijgt met bladluizen, kan je deze besproeien met een oplossing van water en groene zeep. Daarnaast kan je ook kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen om ongedierte bij de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Delta' is een groenblijvende heester met glanzende, donkergroene bladeren en een compacte groeiwijze. In het voorjaar bloeit deze plant met opvallende, paarsroze bloemen die een prachtig contrast vormen met het groene blad. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin. De 'Delta' is goed winterhard en kan goed gedijen in zure, vochtige grond en in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Deze Rhododendron is een populaire keuze voor het aanplanten van borders, hagen of als solitaire plant in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.