Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Gomer Waterer'

Rhododendron (Catawbiense Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron 'Gomer Waterer' is een compact groeiende struik met glanzende donkergroene bladeren. In het late voorjaar tot begin zomer bloeit deze plant rijkelijk met lila-roze bloemen die in grote trossen bij elkaar staan. De bloemen trekken vlinders en bijen aan. Deze Rhododendron gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende zure grond en kan zowel in de volle zon als halfschaduw staan. 'Gomer Waterer' is een populaire keuze voor tuinen vanwege de prachtige bloei en de gemakkelijke verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendrons uit de Catawbiense Groep zijn groenblijvend. Ze behouden hun blad gedurende het hele jaar en zijn dus wintergroen. Deze planten zorgen voor structuur en kleur in de tuin, zelfs in de koudere maanden.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Gomer Waterer' is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze tuinplanten kunnen goed tegen koude temperaturen en zijn geschikt voor ons klimaat. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Ja, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Gomer Waterer' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven, en een jaarlijkse snoeibeurt voor het behoud van de vorm en bloei. Deze plant doet het goed in vochtige, zure grond en halfschaduw.

  De Rhododendron 'Gomer Waterer' heeft ongeveer 1 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Plant ze op een plek waar ze voldoende ruimte hebben om zich uit te spreiden.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Gomer Waterer' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt op een plek met wat minder zonlicht. Zorg voor een plekje met voldoende licht, maar vermijd felle zon.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, dus geef de plant minstens 1 keer per week water. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Gomer Waterer' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een waardevolle plant voor het ondersteunen van de biodiversiteit in de tuin.

  Rhododendrons worden vaak bezocht door bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt ook schuilplekken voor kleine dieren zoals vogels en insecten. Het is daarom een goede toevoeging aan een biodiverse tuin.

  De Rhododendron bloeit van april tot juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 4 weken. De bloemen verschijnen in trossen en kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de soort.

  Rhododendrons (Catawbiense Grp) kunnen goed gedijen in de volle zon, maar ze hebben ook wat schaduw nodig om te voorkomen dat hun bladeren verbranden. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen intense middagzon en om voldoende water te geven tijdens warme periodes. Over het algemeen kunnen Rhododendrons goed groeien in lichte schaduw of halfschaduw.

  Nee, Rhododendrons zijn giftig voor mensen en worden niet aanbevolen om te eten. Het consumeren van delen van de plant kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om kinderen en huisdieren weg te houden van de plant.

  Rhododendrons hebben dichte, groenblijvende bladeren die geluid kunnen absorberen, maar zijn over het algemeen niet specifiek gekend om geluid te dempen. Het effect kan afhankelijk zijn van onder andere de grootte en densiteit van de plant.

 • Rhododendrons kunnen het beste direct na de bloei worden gesnoeid, om nieuwe bloemknoppen voor het volgende jaar te vormen. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik uit om licht en lucht door te laten. Houd de vorm van de struik in de gaten en snoei eventueel te lange takken terug.

  De Rhododendron houdt van vochtige grond, vooral tijdens droge periodes. Geef regelmatig water, vooral in de zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan wortelrot veroorzaken.

  De Rhododendron 'Gomer Waterer' groeit het beste in zure, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en de grond vochtig te houden. Vermijd kalkhoudende grond en geef de plant een beschutte plek in de halfschaduw.

  Rhododendrons gedijen het beste in vochtige, goed doorlatende en zure grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en vermijd zware kleigrond. Een pH-waarde tussen 4,5 en 6 is ideaal voor deze plantensoort.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Gomer Waterer' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind en fel zonlicht. De grond moet zuur en goed doorlatend zijn.

  Om de plant te beschermen tegen vorst, kan je mulch of bladeren rond de basis leggen. Sommige tuinders gebruiken ook een speciale winterhoes over de plant. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De Rhododendron vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant bij voorkeur water aan de voet om schimmelziekten te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig te bemesten voor een gezonde groei.

  Rhododendrons hebben behoefte aan zure grond en goede afwatering. Gebruik een speciale rhododendronmest in het voorjaar en na de bloei. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, wees dus voorzichtig met de hoeveelheid mest.

  Het is aan te raden om Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Gomer Waterer' te mulchen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag 5-10 cm dik is en vermijd om de mulch direct tegen de stam van de plant aan te brengen.

  Rhododendrons gedijen het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem voldoende zuur is voor een optimale groei en bloei van de plant. Het regelmatig testen van de bodem en indien nodig bijmesten met zure meststoffen kan helpen om de juiste zuurgraad te behouden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Houd de plant goed schoon en verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen. Als er toch ongedierte aanwezig is, kunt u ze bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  Rhododendron 'Gomer Waterer' is een compact groeiende struik met glanzende donkergroene bladeren. In het late voorjaar tot begin zomer bloeit deze plant rijkelijk met lila-roze bloemen die in grote trossen bij elkaar staan. De bloemen trekken vlinders en bijen aan. Deze Rhododendron gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende zure grond en kan zowel in de volle zon als halfschaduw staan. 'Gomer Waterer' is een populaire keuze voor tuinen vanwege de prachtige bloei en de gemakkelijke verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.