Rhododendron (Fortunei Grp) 'Halfdan Lem'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Halfdan Lem' is een compact groeiende plant met donkergroene bladeren en een dichte vertakking. Het is een winterharde struik die in het voorjaar bloeit met prachtige paarsroze bloemen. De bloemen hebben een lichte geur en vormen dichte trossen aan het einde van de takken. Deze Rhododendron is geschikt voor zowel de border als in een pot op het terras en kan goed gedijen in zure, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Fortunei Grp) 'Halfdan Lem' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter wanneer de meeste andere planten kaal zijn. Rhododendrons staan bekend om hun sierlijke en kleurrijke bloemen in het voorjaar.

  Rhododendrons (Fortunei Grp) zijn in het algemeen winterhard tot -15˚C. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Deze tuinplant kan dus goed overwinteren in ons klimaat.

  De Rhododendron is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig water geven en bemesten is voldoende om de plant gezond te houden. Zorg voor de juiste standplaats en snoei indien nodig in het voorjaar na de bloei.

  Rhododendrons hebben voldoende ruimte nodig om goed te groeien en bloeien. Zorg voor een plantafstand van ongeveer 1,5 tot 2 meter. Zorg er ook voor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  Ja, de Rhododendron Fortunei groep 'Halfdan Lem' groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden tuinplant die goed gedijt in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is en de plant zal gezond en weelderig groeien.

  De Rhododendron 'Halfdan Lem' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. In droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, Rhododendrons zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke bloemen. Ze spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van de biodiversiteit in de tuin.

  Rhododendrons trekken bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De bloemen kunnen ook andere insecten aantrekken die helpen bij de bestuiving van planten. De dichte bladeren bieden beschutting voor verschillende diersoorten.

  De Rhododendron (Fortunei Grp) 'Halfdan Lem' bloeit in de maanden mei en juni. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Rhododendron (Fortunei Grp) 'Halfdan Lem' kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij blootstelling aan de volle zon. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de Rhododendron planten zijn niet eetbaar en kunnen giftig zijn voor mens en dier. Het consumeren van delen van deze planten kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en geen delen van de plant te eten.

  Rhododendrons hebben dichte bladeren die geluid enigszins kunnen dempen. Echter, ze zullen geluid niet volledig absorberen zoals bijvoorbeeld een geluidswal dat zou doen. Het effect zal dus beperkt zijn.

 • Het snoeien van Rhododendrons (Fortunei Grp) kan het beste plaatsvinden direct na de bloei. Verwijder dode en zieke takken en knip de plant lichtjes in vorm. Snoei niet te diep, omdat dit de bloei kan beïnvloeden.

  De Rhododendron 'Halfdan Lem' uit de Fortunei Groep heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en niet bovenop de bladeren.

  Deze plant heeft zure potgrond nodig met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een potgrond speciaal voor zuurminnende planten voor de beste resultaten.

  De Rhododendron (Fortunei Grp) 'Halfdan Lem' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende zure grond. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren op verzuring en indien nodig bij te mesten. Een organische mulchlaag kan helpen bij het behouden van de bodemvochtigheid en het verminderen van onkruidgroei.

  De Rhododendron (Fortunei Grp) 'Halfdan Lem' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen de felle middagzon. Deze tuinplant groeit goed in zure, humusrijke grond.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen de kou. Dit kan door mulch aan te brengen rond de wortels en de plant af te dekken met bijvoorbeeld jute of vliesdoek. Daarnaast is het aan te raden om bij strenge vorst de plant eventueel af te schermen met een beschermhoes.

  De Rhododendron houdt van een vochtige, goed doorlatende grond en een plek in de halfschaduw. Snoei na de bloei en geef regelmatig extra voeding voor een gezonde groei en bloei. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de plant te stimuleren nieuwe knoppen te vormen.

  Rhododendrons houden van zure grond en hebben behoefte aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik een speciale rhododendronmeststof voor een gezonde groei en bloei. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen met organisch materiaal, zoals bladeren of boomschors. Dit zal helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Mulch ook in de winter om de plant te beschermen tegen vorst.

  Rhododendrons gedijen het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Dit zorgt voor een optimale opname van voedingsstoffen. Om de groei en bloei te bevorderen, is het belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Rhododendrons kunnen last hebben van bladluizen, spintmijten en taxuskevers. Bestrijd deze met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Halfdan Lem' is een compact groeiende plant met donkergroene bladeren en een dichte vertakking. Het is een winterharde struik die in het voorjaar bloeit met prachtige paarsroze bloemen. De bloemen hebben een lichte geur en vormen dichte trossen aan het einde van de takken. Deze Rhododendron is geschikt voor zowel de border als in een pot op het terras en kan goed gedijen in zure, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.