Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple'

Rhododendron (Catawbiense Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple' is een groenblijvende struik met donkergroene bladeren en een compacte groeiwijze. De bloemen zijn groot, donkerpaars van kleur en verschijnen in de lente. Deze Rhododendron heeft een sterke en gezonde groei en is goed winterhard. 'Lee's Dark Purple' is ideaal voor in een border, als solitaire plant of in een heesterborder. Geschikt voor zowel zon als halfschaduw en gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Deze plant is ideaal voor het creëren van wintergroene accenten in de tuin.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple' is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20°C verdragen. Deze plant is dus geschikt voor koudere klimaten en kan goed gedijen in Nederlandse tuinen.

  Rhododendrons zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen een vochtige en zure grond. Ze hebben regelmatig water nodig en kunnen het beste geplant worden op een beschutte plek. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en te snoeien om de groei en bloei te bevorderen.

  Rhododendrons hebben veel ruimte nodig en kunnen uitgroeien tot een grote struik of kleine boom. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten en objecten om de groei niet te belemmeren. Houd rekening met de uiteindelijke grootte en vorm van de plant bij het planten in de tuin.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple' groeit het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Het liefst staat deze plant niet in de volle zon. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt en goed gedraineerde grond heeft.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer de grond voordat je water geeft, de grond moet vochtig maar niet te nat zijn. In de zomer kan het nodig zijn om de plant meerdere keren per week water te geven.

  Ja, Rhododendrons trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Rhododendrons zijn over het algemeen niet erg bevorderlijk voor biodiversiteit, omdat ze weinig voedsel of schuilplaatsen bieden voor dieren. Het is beter om inheemse planten te kiezen die de lokale biodiversiteit ondersteunen. Overweeg bijvoorbeeld het planten van wilde bloemen of struiken die specifiek zijn afgestemd op inheemse dieren.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple' bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan tot wel vier weken duren.

  Ja, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme zomerdagen.

  Nee, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple' is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om delen van deze plant te eten. Het is belangrijk om te voorkomen dat kinderen of huisdieren deze planten per ongeluk eten.

  Ja, Rhododendron planten hebben dichte bladeren en grote, lederachtige bladeren die geluid kunnen dempen. Het planten van een Rhododendron kan helpen om geluid te absorberen en te dempen in uw tuin. Het effect is echter niet zo sterk als bij speciale geluidsdempende planten.

 • Rhododendrons kunnen het beste na de bloei worden gesnoeid om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en knip eventuele uitlopers terug naar de hoofdtakken. Zorg ervoor dat de plant na het snoeien voldoende water en voedingsstoffen krijgt om te herstellen.

  De Rhododendron houdt van vochtige grond, dus geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten om de plant gezond te houden. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  Deze plant gedijt het beste in zure grond. Het is belangrijk om potgrond te gebruiken die speciaal is ontworpen voor zuurminnende planten. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple' gedijt het best in zure, goed doorlatende grond met een goede vochtretentie. Een bodem met een hoog organisch materiaalgehalte is ook gunstig voor de groei en bloei van deze plant. Het is belangrijk om regelmatig te mulchen om de bodemkwaliteit te behouden.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en zuur tot neutraal van pH. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  Om de winter goed door te komen kan het helpen om de plant te beschermen tegen vorst, wind en sneeuw. Dit kan door mulch rondom de plant te leggen en de plant in te pakken met een speciale winterhoes. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vochtig blijft en niet uitdroogt tijdens de winter.

  Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft en geef regelmatig meststoffen die speciaal zijn samengesteld voor zuurminnende planten. Snoei de plant na de bloei om de vorm en grootte te behouden en verwijder dode takken indien nodig. Besproei de plant regelmatig met water om insecten en ziektes te voorkomen.

  Rhododendrons hebben behoefte aan een zure bodem, dus het is belangrijk om meststoffen te gebruiken die speciaal zijn samengesteld voor zure liefhebbers. Een meststof met een lage pH zoals rhododendronmeststof kan helpen bij het behouden van de juiste zuurgraad in de grond. Bemest de plant in het voorjaar voordat de groei begint en nogmaals in de zomer voor een gezonde ontwikkeling.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemstructuur. Het is aan te raden om organische mulch te gebruiken, zoals boomschors of compost. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 centimeter rondom de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam wordt gelegd.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple' gedijt het beste in zure tot neutrale grond. Het is belangrijk dat de bodem een pH-waarde heeft tussen 4,5 en 6.5 voor een optimale groei en bloei. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel bij te sturen met bijvoorbeeld speciale meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen verschillende methoden worden toegepast zoals het regelmatig controleren op luizen, spintmijten en rupsen en indien nodig deze handmatig verwijderen. Daarnaast kan ook preventief gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of het besproeien met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door voldoende water te geven en regelmatig te bemesten.

 • Omschrijving

  Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Lee's Dark Purple' is een groenblijvende struik met donkergroene bladeren en een compacte groeiwijze. De bloemen zijn groot, donkerpaars van kleur en verschijnen in de lente. Deze Rhododendron heeft een sterke en gezonde groei en is goed winterhard. 'Lee's Dark Purple' is ideaal voor in een border, als solitaire plant of in een heesterborder. Geschikt voor zowel zon als halfschaduw en gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.