Rhododendron 'Scintillation'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Scintillation' is een prachtige struik met grote, lichtroze bloemen die in trossen aan de takken hangen. De bloemen hebben een opvallende gele vlek in het midden, wat voor een mooi contrast zorgt. Deze plant bloeit in het voorjaar en trekt veel bijen en vlinders aan. De bladeren zijn donkergroen en glanzend, en blijven het hele jaar door aan de struik zitten. 'Scintillation' groeit het beste op een zure, goed doorlatende bodem en gedijt goed in halfschaduw tot schaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn blad gedurende het hele jaar. Hierdoor blijft hij ook in de winter mooi groen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, zelfs in de koudere maanden.

  Rhododendron 'Scintillation' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus overleven in koude temperaturen, maar bescherming tegen strenge vorst kan toch nuttig zijn.

  Rhododendrons in het algemeen zijn redelijk gemakkelijk in onderhoud en vereisen weinig speciale aandacht. Zolang ze op de juiste plek staan met voldoende zonlicht en vochtige, zure grond, zullen ze goed gedijen. Regelmatig snoeien en bemesten kan bijdragen aan een gezonde groei.

  De Rhododendron 'Scintillation' heeft een ruimte nodig van ongeveer 1,5 tot 2 meter in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en luchtcirculatie krijgt. Het is raadzaam om de plant niet te dicht op andere planten te plaatsen om overbevolking te voorkomen.

  Rhododendrons groeien het beste in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan felle zonnestralen, dit kan leiden tot verbranding van de bladeren. Goede schaduwrijke plekken zijn onder hoge bomen of aan de noordkant van een gebouw.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant eens per week water te geven, waarbij de grond goed vochtig moet zijn maar niet doorweekt. Let op dat de plant niet uitdroogt, maar vermijd tegelijkertijd te veel water.

  Ja, Rhododendrons zijn bekend om hun bloemen die vlinders en bijen aantrekken vanwege hun nectar en kleurrijke bloemblaadjes. Ze dragen bij aan de biodiversiteit in de tuin en stimuleren bestuiving door insecten. Het is een prachtige toevoeging aan elke tuin die vlinders en bijen aantrekt.

  Rhododendron 'Scintillation' draagt niet bij aan de biodiversiteit, omdat het een gecultiveerde sierplant is die weinig waarde heeft voor inheemse dieren. Er zijn andere planten die beter geschikt zijn om de biodiversiteit te ondersteunen in de tuin.

  De Rhododendron 'Scintillation' bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloeiperiode van deze plant kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, Rhododendrons kunnen goed gedijen in de volle zon, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem vochtig blijft. Ze kunnen echter ook goed groeien in halfschaduw.

  Nee, Rhododendron-soorten zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn als ze worden geconsumeerd. Het wordt sterk afgeraden om delen van deze plant in te nemen. Het is belangrijk om kinderen en huisdieren weg te houden van deze planten.

  Ja, Rhododendron planten kunnen geluidsdempend werken door hun dikke bladeren en dichte groeiwijze. Dit kan helpen om geluid te absorberen en de akoestiek in de tuin te verbeteren. Het effect hangt af van de grootte van de plant en de omgeving waarin deze geplant is.

 • Rhododendron 'Scintillation' moet na de bloei gesnoeid worden, binnen 6 weken. Door te snoeien voorkom je dat de plant te groot wordt en stimuleer je nieuwe groei en bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de uitgebloeide bloemen weg om de plant gezond te houden.

  De Rhododendron 'Scintillation' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water bij de wortels en vermijd bladnattigheid om schimmelziekten te voorkomen.

  De Rhododendron 'Scintillation' gedijt het best in zure potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende humus bevat. Het is belangrijk om regelmatig de zuurtegraad van de potgrond te controleren en eventueel bij te sturen.

  Rhododendrons groeien het beste in zure, vochtige en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en vermijd kalkrijke grond. Een goede bodemkwaliteit zorgt voor gezonde groei en bloei van de plant.

  De Rhododendron 'Scintillation' gedijt het best op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond zuur en goed doorlatend is. Vermijd te veel direct zonlicht en bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant af te dekken met een jutezak of speciale winterbescherming. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  Rhododendron 'Scintillation' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor goed doorlatende grond en breng jaarlijks een laag mulch aan rond de plant om vocht vast te houden. Snoei dode takken en bloemen na de bloei om de vorm en gezondheid van de plant te bevorderen.

  Rhododendrons hebben baat bij bemesting met speciale rhododendronmeststof om de groei en bloei te bevorderen. Gebruik deze meststof in het voorjaar en de zomer volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Te veel mest kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met het gebruik ervan.

  Het is belangrijk om Rhododendrons te mulchen om de grond vochtig en koel te houden. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of bladeren om onkruidgroei te verminderen en voedingsstoffen toe te voegen. Mulch moet elk voorjaar worden vernieuwd.

  Voor tuinplanten zoals de Rhododendron is het belangrijk dat de bodem zuur is, met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Dit zorgt ervoor dat de plant optimaal kan groeien en bloeien. Het is aan te raden om regelmatig de zuurgraad van de bodem te testen en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Rhododendrons zijn vaak gevoelig voor bladluizen, spintmijten en larven van de taxuskever. Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten kan helpen bij de bestrijding van ongedierte. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen en het handmatig verwijderen ervan kan ook effectief zijn.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Scintillation' is een prachtige struik met grote, lichtroze bloemen die in trossen aan de takken hangen. De bloemen hebben een opvallende gele vlek in het midden, wat voor een mooi contrast zorgt. Deze plant bloeit in het voorjaar en trekt veel bijen en vlinders aan. De bladeren zijn donkergroen en glanzend, en blijven het hele jaar door aan de struik zitten. 'Scintillation' groeit het beste op een zure, goed doorlatende bodem en gedijt goed in halfschaduw tot schaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.