Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van Weerden Poelman'

Rhododendron (Catawbiense Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Van Weerden Poelman' is een compacte struik met glanzende, donkergroene bladeren en een rijke bloei van paarsroze bloemen in het voorjaar. Deze soort behoort tot de Catawbiense Groep en is zeer geschikt voor zowel solitaire beplanting als in groepen. De plant gedijt het beste op een beschutte plek in de halfschaduw en vereist vochtige, goed doorlatende bodem. Het is een winterharde en makkelijk te onderhouden soort die weinig snoei nodig heeft. Dankzij de opvallende bloemen en compacte groeiwijze is de Rhododendron 'Van Weerden Poelman' een mooie aanwinst voor de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendrons behoren tot de groenblijvende planten. Ze behouden hun bladeren het hele jaar door. Dit zorgt voor kleur en structuur in de tuin, zelfs in de winter.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van Weerden Poelman' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius en kan dus goed overleven in ons klimaat. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst en koude wind. Deze plant kan dus over het algemeen goed tegen de Nederlandse winters.

  Ja, de Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van Weerden Poelman' is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor een vochtige, zure grond en geef de plant regelmatig water. Snoei na de bloei om de vorm van de struik te behouden.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van Weerden Poelman' heeft ruimte nodig om zich uit te kunnen breiden en groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten en obstakels, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en geef deze voldoende ruimte om te groeien.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van Weerden Poelman' groeit het beste in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. De plant zal niet goed gedijen in direct zonlicht en kan zelfs verbranden. Het is daarom belangrijk om de plant te plaatsen op een plek waar hij voldoende schaduw krijgt.

  De Rhododendron wil graag vochtige grond, dus geef hem regelmatig water. In de zomer kan het nodig zijn om de plant meerdere keren per week water te geven, vooral bij warm weer. Het is belangrijk om de grond rondom de plant vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en nectar die ze produceert. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om biodiversiteit te bevorderen en bestuivers aan te trekken.

  Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van Weerden Poelman' trekt bijen en vlinders aan, wat goed is voor de biodiversiteit in de tuin. De dichte bladeren en bloemen bieden schuilplaatsen en voedsel voor verschillende insecten en kleine dieren. Het is belangrijk om ook andere plantensoorten te hebben om de biodiversiteit verder te bevorderen.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van Weerden Poelman' bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan beter tegen halfschaduw of schaduw dan tegen direct zonlicht. In de volle zon kunnen de bladeren verbranden en kan de plant uitdrogen. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij beschermd is tegen de volle zon.

  Nee, Rhododendrons zijn giftig en mogen niet gegeten worden. Het consumeren van delen van de plant kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om kinderen en huisdieren weg te houden van deze plant.

  De Rhododendron heeft een dichte en groenblijvende bladerkroon die geluid enigszins kan dempen. Echter, het effect van geluidsdemping is beperkt in vergelijking met andere plantspecies. Rhododendrons zijn voornamelijk bekend om hun prachtige bloemen en houden van een vochtige en zure grond.

 • Rhododendrons kunnen het best na de bloei gesnoeid worden, om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder dode of zieke takken en knip lichtjes terug om de groei te bevorderen. Wees voorzichtig met snoeien, aangezien nieuwe bloemknoppen zich al snel vormen na de snoei.

  Geef de Rhododendron regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet drassig. Vermijd dat de plant uitdroogt, maar let op dat de wortels niet te nat worden.

  Rhododendrons hebben zure potgrond nodig om goed te groeien. Vermijd kalkrijke grond en zorg voor een goede drainage. Gebruik speciale rhododendronpotgrond voor optimale groei.

  De Rhododendron gedijt het beste in zure, humusrijke grond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd stilstaand water rond de wortels. Eventueel kan de grond worden verbeterd met compost of schors.

  De Rhododendron (Catawbiense Grp) 'Van Weerden Poelman' gedijt het best op een standplaats met halfschaduw in vochtige, zure grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Vermijd direct zonlicht en droge, kalkrijke grond.

  Rhododendrons kunnen gevoelig zijn voor vorstschade, daarom is het aan te raden om ze in de winter te beschermen met bijvoorbeeld een laag mulch of een jute doek. Zorg er daarnaast voor dat de plant goed water krijgt voor de winterperiode, zodat hij sterk de kou in gaat. Het is belangrijk om dood blad en takken regelmatig te verwijderen om de plant gezond te houden en schimmels te voorkomen.

  De Rhododendron heeft weinig onderhoud nodig, maar het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is ook goed om jaarlijks te bemesten en de plant te snoeien na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder regelmatig dode bloemen en takken om de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten zoals deze rhododendron is het aan te raden om in het voorjaar te bemesten met een speciale rhododendronmest. Het is belangrijk om de juiste dosering te gebruiken om overbemesting te voorkomen. Houd de plant tijdens het groeiseizoen goed in de gaten en geef indien nodig extra voeding.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en voorkomt dat onkruid groeit rond de plant. Het kan ook helpen bij het reguleren van de bodemtemperatuur en het voeden van de plant. Kies bij voorkeur organische mulch zoals bladeren, stro of boomschors.

  Deze plant gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld speciale meststoffen. Het is aan te raden om de plant in een zure bodem te planten voor optimale groei en bloei.

  Het is belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, spint en trips bij deze tuinplant. Door regelmatig te controleren en indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, kunt u het ongedierte onder controle houden. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie rond de plant om de kans op plagen te verkleinen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Van Weerden Poelman' is een compacte struik met glanzende, donkergroene bladeren en een rijke bloei van paarsroze bloemen in het voorjaar. Deze soort behoort tot de Catawbiense Groep en is zeer geschikt voor zowel solitaire beplanting als in groepen. De plant gedijt het beste op een beschutte plek in de halfschaduw en vereist vochtige, goed doorlatende bodem. Het is een winterharde en makkelijk te onderhouden soort die weinig snoei nodig heeft. Dankzij de opvallende bloemen en compacte groeiwijze is de Rhododendron 'Van Weerden Poelman' een mooie aanwinst voor de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.