Rhododendron (Forrestii Grp) 'Bengal'

Rhododendron (Forrestii Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron (Forrestii Grp) 'Bengal' is een prachtige en opvallende struik met grote en dieprode bloemen. De bloemen hebben een opvallende gele vlek en bloeien in het voorjaar. De 'Bengal' heeft een compacte groeiwijze en kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter. Deze Rhododendron houdt van een standplaats in de halfschaduw en gedijt goed in zure, goed doorlatende grond. Ideaal voor in een border of als solitaire plant in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendrons zijn groenblijvende planten. Ze behouden hun bladeren het hele jaar door, wat zorgt voor kleur en interesse in de tuin, zelfs in de winter. Rhododendrons zijn daarom een populaire keuze voor tuinen en kunnen een mooie toevoeging zijn aan elke tuin.

  Rhododendron (Forrestii Grp) 'Bengal' is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant kan dus redelijk goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor de tuin in Nederland. Het is wel belangrijk om de plant tijdens vorstperiodes te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek.

  De Rhododendron 'Bengal' is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud en vereist slechts regelmatig water geven en een jaarlijkse bemesting. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zon en vorst in de winter. Verwijder regelmatig dode bloemen om de gezondheid van de plant te behouden.

  Rhododendrons hebben veel ruimte nodig om te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat ze minstens 1,5 tot 2 meter van andere planten of obstakels worden geplant. Het is belangrijk om voldoende ruimte te voorzien zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en volledig tot zijn recht kan komen in de tuin.

  De Rhododendron (Forrestii Grp) 'Bengal' groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek uit de felle zon om de plant optimaal te laten gedijen. Te veel direct zonlicht kan schade veroorzaken aan de bladeren van de plant.

  De Rhododendron 'Bengal' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet drassig. In droge periodes kan vaker water geven nodig zijn.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die wordt geproduceerd. Hierdoor kan het een mooie toevoeging zijn voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Rhododendrons worden vaak bezocht door bijen en andere insecten, waardoor ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit in de tuin. De struik biedt ook beschutting en voedsel voor vogels en kleine dieren. Door zijn bladeren en bloemen kan de plant bijdragen aan een gezond ecosysteem in de tuin.

  De 'Forrestii Grp' variant bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Rhododendrons kunnen niet goed tegen de volle zon. Ze hebben liever een plek in de halfschaduw of schaduw. Te veel zon kan de bladeren doen verbranden.

  Nee, de Rhododendron-soorten zijn niet eetbaar en kunnen giftig zijn als ze worden geconsumeerd. Het wordt sterk afgeraden om deze planten te eten.

  Rhododendrons hebben geen specifieke geluidsdempende eigenschappen, maar ze kunnen helpen om geluid te absorberen en te verzachten. Door hun dichte bladerdek kunnen ze een bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin. Het is echter geen plant die specifiek ontworpen is om geluid te dempen.

 • Rhododendrons kunnen het best gesnoeid worden direct na de bloei, om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dood hout en dun de struik uit om de lucht- en lichtcirculatie te verbeteren. Vermijd het snoeien van te veel groen, omdat Rhododendrons langzaam herstellen van snoei.

  Geef deze tuinplant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond rond de wortels niet uitdroogt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  De Rhododendron (Forrestii Grp) 'Bengal' gedijt het beste in zure potgrond. Deze potgrond moet goed doorlatend zijn en rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te bemesten om de groei en bloei van de plant te bevorderen.

  Rhododendrons gedijen het best in een zure bodem met een goede drainage. Zorg voor een humusrijke bodem met voldoende voedingsstoffen. Vermijd compacte kleigrond en kalkrijke bodems.

  De plant groeit het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst, vooral wanneer de temperaturen onder nul dalen. Mulch de grond rondom de plant met bladeren of stro om de wortels te beschermen. Bescherm de plant desgewenst met een vliesdoek of speciale winterhoes.

  Rhododendrons hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Gebruik organische mest in het voorjaar en knip uitgebloeide bloemen weg om nieuwe groei te stimuleren. Bescherm de plant tegen felle zon en harde wind.

  Voor tuinplanten zoals de Rhododendron (Forrestii Grp) 'Bengal' is het belangrijk om te bemesten met een speciale Rhododendronmest in het voorjaar. Gebruik geen mest met te veel stikstof, omdat dit de bloemknopvorming kan belemmeren. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verspreid wordt rond de wortelzone en niet direct tegen de stam.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom tuinplanten te bedekken en vocht vast te houden, terwijl het onkruid onderdrukt. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de bodemstructuur en het toevoegen van voedingsstoffen. Bij het toepassen van mulch is het belangrijk om voldoende afstand te houden van de stam van de plant om verstikking te voorkomen.

  Rhododendrons hebben een voorkeur voor zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6. Als de bodem te basisch is, kunnen de planten moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel bij te sturen met speciale meststoffen.

  Bij de ongediertebestrijding van tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de plant te controleren op eventuele plagen zoals bladluizen, spintmijten of wolluizen. Mocht er sprake zijn van ongedierte, dan kan dit behandeld worden met bijvoorbeeld een biologisch bestrijdingsmiddel of door de plant af te spoelen met water. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende vocht, zodat deze gezond en weerbaar blijft tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  De Rhododendron (Forrestii Grp) 'Bengal' is een prachtige en opvallende struik met grote en dieprode bloemen. De bloemen hebben een opvallende gele vlek en bloeien in het voorjaar. De 'Bengal' heeft een compacte groeiwijze en kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter. Deze Rhododendron houdt van een standplaats in de halfschaduw en gedijt goed in zure, goed doorlatende grond. Ideaal voor in een border of als solitaire plant in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.