Rhododendron (Williamsianum Grp) 'Linda'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron 'Linda' er en langsomt voksende busk med en kompakt vækst og en opadgående form. Bladene er mørkegrønne og blanke, hvilket skaber en flot kontrast til de iøjefaldende blomster. 'Linda's blomster er store, klokkeformede og har en lilla-rosa farve med en gulorange plet på den øverste læbe. Denne Rhododendron blomstrer om foråret og tiltrækker sommerfugle og bier. 'Linda' trives bedst i fugtig, veldrænet sur jord og et sted i halvskygge til fuld sol.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, Rhododendron planter tilhører de stedsegrønne planter og beholder deres blade hele året. Denne egenskab gør dem ideelle til haver, der har brug for et grønt accent hele året rundt.

  Rhododendron (Williamsianum Grp) 'Linda' er vinterhærdfør ned til cirka -15 grader Celsius. Denne plante kan derfor modstå temperaturer ned til -15 grader Celsius om vinteren. Det er vigtigt at give tilstrækkelig beskyttelse ved lavere temperaturer.

  Rhododendroner er lette at vedligeholde så længe de plantes i fugtig, veldrænet jord og halvskygge. Regelmæssig beskæring og gødning fremmer vækst og blomstring.

  Rhododendron 'Linda' har brug for masser af plads til at vokse og blomstre ordentligt. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at udvikle sig fuldt ud. Hold mindst 1,5 til 2 meter afstand mellem denne plante og andre planter i haven.

  Rododendron trives bedst i halvskygge, hvor de er beskyttet mod den skarpe eftermiddagssol. I fuld skygge vil de blomstre mindre godt og være mere modtagelige for sygdomme. Sørg for en veldrænet jord og tilstrækkelig fugtighed for optimal vækst.

  Rhododendroner har brug for vand ca. 1-2 gange om ugen, afhængigt af jordbundsforholdene og vejret. Det er vigtigt at holde jorden godt fugtig, men undgå at lade den drukne. Giv lidt mere vand i varmt vejr og under blomstringsperioden.

  Ja, Rhododendron (Williamsianum Grp) 'Linda' tiltrækker sommerfugle og bier på grund af de nektarfyldte blomster. Dette gør planten til et værdifuldt bidrag til en have, der sigter mod at tiltrække bestøvere.

  Rhododendroner er elsket af bier og sommerfugle på grund af deres nektarfyldte blomster, hvilket bidrager til biodiversiteten i haven. Derudover giver plantens tætte blade ly for og redeplads til små dyr. Det er en værdifuld tilføjelse til en biodivers have.

  Denne plante blomstrer i månederne april og maj. Blomstringsperioden kan vare cirka 2 til 3 uger. Blomsterne er smukke og tiltrækker ofte bier og sommerfugle.

  Rhododendron generelt kan ikke tåle fuld sol og foretrækker et let skyggefuldt sted. For meget direkte sollys kan beskadige bladene. Det optimale er et sted med morgensol og eftermiddags- eller aften skygge.

  Nej, Rhododendron planter er ikke spiselige og kan være giftige, hvis de bliver indtaget. At spise dele af planten kan føre til alvorlige sundhedsmæssige problemer hos både mennesker og dyr. Det anbefales derfor stærkt ikke at spise disse planter.

  Rhododendroner kan absorbere lyd gennem deres tætte blade og grene, men de betragtes generelt ikke som specifikt lyddæmpende planter i forhold til f.eks. bambus eller træer med tykkere stammer. Dog kan tilføjelsen af Rhododendroner til din have bidrage til en generel reduktion af omgivende støj.

 • Rhododendroner behøver normalt ikke beskæres, undtagen for at fjerne døde eller beskadigede grene. Hvis busken bliver for stor, kan du om foråret efter blomstringen fjerne nogle af de ældste grene helt. Skær altid med skarpt værktøj for at undgå skade på planten.

  Rhododendroner har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid forbliver fugtig, men ikke gennemblødt. Vand planten ved basen for at forebygge svampesygdomme.

  Velegnet pottejord til denne plante er sur, fugtig og veldrænet pottejord. Dette hjælper med at opretholde plantens sundhed og vækst. Sørg for at holde pottejorden regelmæssigt fugtig, men undgå at rødderne står for længe i vand.

  En Rhododendron har brug for en sur og veldrænet jord. Det er vigtigt, at jorden er rig på humus og holder tilstrækkeligt med fugt. En pH-værdi mellem 4,5 og 5,5 er ideel for denne plante.

  Rhododendron 'Linda' trives bedst på en placering i halvskygge til skygge. Sørg for en fugtig, veldrænet jord og beskyt planten mod skarp eftermiddagssol. Det anbefales at placere planten uden for vinden for at undgå beskadigelse af blade.

  Det anbefales at beskytte Rhododendron mod kold vind og frost om vinteren. Dette kan for eksempel gøres ved at pakke dem ind i jute eller ved at dække dem med blade eller halm. Sørg for, at jorden omkring planten forbliver godt fugtig i løbet af vintermånederne.

  Planten skal vandes regelmæssigt, især i tørre perioder. Derudover anbefales det at gøde planten årligt med organisk gødning og beskære den efter blomstring for at bevare formen og størrelsen. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt lys, og plant den i veldrænet jord.

  Rhododendroner har brug for en speciel gødning til sur jord. Brug helst en gødning med et højere kaliumindhold for at fremme blomstringen. Gød planten om foråret og eventuelt i sommermånederne.

  Dæk rododendronbuske muldjord om foråret med et lag organisk materiale for at holde på fugt og hæmme ukrudtsvækst. Brug helst barkflis, blade muld eller kompost. Sørg for, at muldlaget ikke kommer i kontakt med plantens stamme.

  Rhododendron trives bedst i sur jord med en pH-værdi mellem 4,5 og 6. Sur jord sikrer, at næringsstoffer bedre kan optages af planten. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den med f.eks. haveugt.

  Rhododendron er følsom over for bladlus og spindemider. For at bekæmpe disse skadeinsekter kan naturlige fjender såsom mariehøns bruges. Derudover kan der også anvendes specielle insektmidler. Vær dog opmærksom på, at disse ikke forårsager skade på andre planter eller miljøet.

 • Beskrivelse

  Rhododendron 'Linda' er en langsomt voksende busk med en kompakt vækst og en opadgående form. Bladene er mørkegrønne og blanke, hvilket skaber en flot kontrast til de iøjefaldende blomster. 'Linda's blomster er store, klokkeformede og har en lilla-rosa farve med en gulorange plet på den øverste læbe. Denne Rhododendron blomstrer om foråret og tiltrækker sommerfugle og bier. 'Linda' trives bedst i fugtig, veldrænet sur jord og et sted i halvskygge til fuld sol.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.