Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Dusty Miller'

Rhododendron (Yakushimanum Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Dusty Miller' is een compacte en langzaam groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren. De bloemen zijn groot, klokvormig en hebben een zachte roze kleur met een vleugje wit. 'Dusty Miller' bloeit in het voorjaar en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant doet het goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Met zijn prachtige bloemen en aantrekkelijke blad is de Rhododendron 'Dusty Miller' een mooie toevoeging aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Rhododendrons behoren tot de groenblijvende planten. Ook deze specifieke variëteit behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is dus een mooie keuze voor je tuin als je op zoek bent naar wintergroene beplanting.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Rhododendrons zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen weinig speciale zorg. Zorg voor voldoende water, zure grond en een plekje in de halfschaduw voor de beste resultaten. Snoei en bemest de plant indien nodig om de gezondheid te behouden.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Dusty Miller' heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te kunnen uitgroeien tot zijn volledige formaat. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het planten in de tuin.

  Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Dusty Miller' groeit goed in de schaduw. Deze planten gedijen het beste in gedeeltelijke tot volledige schaduwrijke omgevingen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd direct zonlicht voor het beste resultaat.

  De Rhododendron 'Dusty Miller' heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te nat worden. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de watergift indien nodig aan.

  Ja, Rhododendrons zijn vlinder- en bijenlokkend vanwege hun nectarrijke bloemen. Deze plant in het bijzonder zal zeker insecten aantrekken in uw tuin. Rhododendrons zijn een waardevolle bron van voedsel voor bestuivers.

  Rhododendron yakushimanum 'Dusty Miller' is een prachtige toevoeging aan de tuin, maar draagt niet significant bij aan de biodiversiteit. Het is voornamelijk een decoratieve plant die niet als voedsel- of schuilplaats dient voor veel insecten of dieren. Voor een grotere biodiversiteit in de tuin zijn andere planten mogelijk geschikter.

  Deze Rhododendron bloeit in de maanden mei en juni. De bloei kan tot wel 3 weken duren.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Dusty Miller' kan beter niet in de volle zon geplaatst worden, omdat de bladeren kunnen verbranden. Deze plant heeft liever een plekje in de halfschaduw of schaduw. De bloemen en bladeren zullen dan langer mooi blijven.

  Nee, de Rhododendron is niet eetbaar. Het kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom niet aanbevolen om deze plant te eten.

  Ja, Rhododendrons hebben dichte bladeren die geluid kunnen dempen. Door het creëren van een barrière tussen uw tuin en de bron van geluid, kan het helpen om het geluid te verminderen. Het effect zal echter beperkt zijn.

 • Snoei de Rhododendron na de bloei in juni door uitgebloeide bloemen en eventueel takken weg te knippen. Verwijder ook dode of beschadigde takken om de groei te bevorderen. Gebruik scherpe snoeischaar voor een nauwkeurige snoei.

  De Rhododendron 'Dusty Miller' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant, niet op de bladeren.

  Deze plant houdt van zure potgrond met een goede drainage. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en de grond vochtig te houden. Het beste is om de potgrond jaarlijks te vervangen voor optimale groei.

  Rhododendrons gedijen het best in goed doorlatende zure grond met een laag pH-niveau. Een humusrijke bodem is ideaal voor deze planten, die ook profiteren van regelmatig mulchen met organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Vermijd felle zon en wind, en zorg voor een vochtige en goed doorlatende bodem. De plant kan goed groeien in een beschutte tuin of onder bomen.

  Om Rhododendrons te beschermen in de winter, kan je de planten voorzien van een laag mulch rond de wortels om ze te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint en vermijd het gebruik van kunstmest in de herfst. In koudere streken kan het plaatsen van een beschermende hoes over de plant ook helpen om deze te beschermen tegen barre winterse omstandigheden.

  De Rhododendron 'Dusty Miller' heeft weinig onderhoud nodig, maar het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast is het aan te raden om de plant jaarlijks te bemesten voor een gezonde groei en bloei. Snoei indien nodig de uitgebloeide bloemen weg om de plant er verzorgd uit te laten zien.

  Rhododendrons hebben specifieke behoeften als het gaat om bemesting. Gebruik een rhododendronmeststof in het voorjaar en volg de instructies op de verpakking. Vermijd het gebruik van meststoffen met een hoog stikstofgehalte en zorg voor een goede drainage om te voorkomen dat de wortels beschadigd raken.

  Mulch de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik bij voorkeur organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant ligt om schimmelvorming te voorkomen.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Dusty Miller' gedijt het beste in zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen door bijvoorbeeld het toevoegen van turf of speciale meststoffen voor zuurminnende planten. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en een slechte groei van de plant.

  Om ongedierte te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de plant te controleren op bladluizen, spintmijten en rupsen. Dit kan worden gedaan door de planten af en toe af te spoelen met water en indien nodig insecticiden te gebruiken. Het is ook goed om de plant gezond te houden door regelmatig voeding en water te geven.

 • Omschrijving

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Dusty Miller' is een compacte en langzaam groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren. De bloemen zijn groot, klokvormig en hebben een zachte roze kleur met een vleugje wit. 'Dusty Miller' bloeit in het voorjaar en trekt bijen en vlinders aan. Deze plant doet het goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Met zijn prachtige bloemen en aantrekkelijke blad is de Rhododendron 'Dusty Miller' een mooie toevoeging aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.