Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Grumpy'

Rhododendron (Yakushimanum Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhododendron 'Grumpy' is een compact groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren en prachtige bloemen in tinten van roze tot lila. De bloemen vormen grote trossen die de hele struik bedekken en zorgen voor een spectaculaire bloei in het voorjaar. Deze plant behoort tot de Yakushimanum groep en is bekend om zijn goede winterhardheid en weerstand tegen ziekten. 'Grumpy' gedijt het best in zure, goed doorlatende grond en een plekje in de halfschaduw. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter en is een opvallende toevoeging aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Grumpy' is groenblijvend. Deze plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, zelfs in de winter. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, omdat het kleur en interesse toevoegt, zelfs wanneer andere planten hun bladeren verliezen.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst. Deze plant kan het beste op een beschutte plek geplant worden.

  Rhododendrons zijn over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud en vereisen relatief weinig aandacht. Ze hebben vooral behoefte aan zure grond, regelmatig water en bescherming tegen felle zon en harde wind. Het snoeien van Rhododendrons is meestal minimaal en alleen nodig om de vorm te behouden.

  De Rhododendron Yakushimanum Grp 'Grumpy' heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten, zodat de Rhododendron voldoende licht en lucht krijgt. Houd bij het planten rekening met de uiteindelijke grootte van de Rhododendron.

  Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Grumpy' groeit goed in de schaduw. Deze plant is goed bestand tegen schaduwrijke omstandigheden en gedijt daar goed. Het is belangrijk om de plant wel voldoende water te geven, ook al staat hij in de schaduw.

  De Rhododendron 'Grumpy' heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Grumpy' lokt vlinders en bijen met zijn bloemen. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Rhododendrons zijn over het algemeen niet erg bevorderlijk voor biodiversiteit, omdat ze weinig voedingswaarde bieden aan insecten en andere dieren. Het is daarom aan te raden om ook andere planten aan te planten die wel voedsel en schuilplaatsen bieden voor verschillende soorten fauna.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan tot wel drie weken duren.

  Deze plant kan niet goed tegen de volle zon en heeft liever een plekje in de halfschaduw tot schaduw. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen de felle zon in de middaguren.

  Nee, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Grumpy' is niet eetbaar. Het eten van delen van deze plant kan leiden tot vergiftiging. Het is belangrijk om alleen planten te consumeren die als eetbaar worden aangeduid.

  Ja, Rhododendrons hebben grote, dikke bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen en reflecteren, waardoor ze een zekere mate van geluidsdemping bieden in de tuin. Het effect is echter niet zo sterk als bij specifieke geluidsdempende materialen of structuren.

 • Rhododendrons moeten na de bloei licht worden teruggesnoeid in de vorm die je wenst. Verwijder de uitgebloeide bloemen om zaadvorming te voorkomen en de groei te stimuleren. Verwijder eventuele dode of zieke takken.

  Deze plant houdt van vochtige grond en heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt tussen de gietbeurten. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd het natmaken van de bladeren om schimmelziektes te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in zure, goed doorlatende potgrond. Zorg voor een vochtige bodem en vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Voeg regelmatig meststoffen toe om de plant gezond te houden.

  De Rhododendron houdt van een zure, goed doorlatende bodem. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat. Een humusrijke bodem is ideaal voor deze plantensoort.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Grumpy' gedijt het beste op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft staan. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de grond rondom de plant te bedekken met een laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen de kou. Bij extreme vorst kan het handig zijn om de plant af te dekken met een jute zak of fleece om vorstschade te voorkomen. Het is ook aan te raden om de plant uit de wind te plaatsen om uitdroging van de bladeren te voorkomen.

  De Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de vorm en gezondheid te behouden. Gebruik een speciale rhododendron meststof voor een goede groei en bloei.

  Rhododendrons hebben behoefte aan zure grond en kunnen baat hebben bij bemesting met een speciale rhododendronmeststof. Gebruik deze meststof in het voorjaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking, om de plant te voorzien van de juiste voedingsstoffen voor een gezonde groei en bloei.

  Het is aan te raden om een mulchlaag aan te brengen rondom de plant. Dit helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik hiervoor organisch materiaal zoals compost of boomschors.

  Deze plant heeft een voorkeur voor zure bodem met een pH tussen 4,5 en 6. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en vermijd natte grond. Voeg indien nodig organische materialen toe om de zuurgraad van de bodem te verhogen.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte zoals bladluizen, spint en witte vlieg. Indien nodig kunnen deze worden bestreden met bijvoorbeeld een biologisch bestrijdingsmiddel of door ze met de hand te verwijderen. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te inspecteren en te zorgen voor een goede luchtcirculatie om het risico op plagen te verminderen.

 • Omschrijving

  Rhododendron 'Grumpy' is een compact groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren en prachtige bloemen in tinten van roze tot lila. De bloemen vormen grote trossen die de hele struik bedekken en zorgen voor een spectaculaire bloei in het voorjaar. Deze plant behoort tot de Yakushimanum groep en is bekend om zijn goede winterhardheid en weerstand tegen ziekten. 'Grumpy' gedijt het best in zure, goed doorlatende grond en een plekje in de halfschaduw. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,5 meter en is een opvallende toevoeging aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.