Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Sneezy'

Rhododendron (Yakushimanum Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Sneezy' is een compact groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door kunnen blijven zitten. In het voorjaar bloeit de plant met prachtige trossen van lichtroze tot witte bloemen, die een subtiele zoete geur verspreiden. 'Sneezy' is een langzaam groeiende soort die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Deze Rhododendron is wintergroen en vraagt weinig onderhoud, waardoor het een geliefde aanwinst is voor de tuin. Met zijn bloeiende en groenblijvende eigenschappen brengt de 'Sneezy' kleur en sfeer in de tuin gedurende meerdere seizoenen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Sneezy' is groenblijvend. Deze plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, waardoor hij ook in de winter zijn groene kleur behoudt. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de koudere maanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om tijdens strenge vorst bescherming te bieden. Rhododendrons zijn over het algemeen goed bestand tegen koude temperaturen.

  Rhododendrons hebben weinig onderhoud nodig, ze groeien goed in zure grond en kunnen goed tegen kou. Regelmatig water geven en snoeien na de bloei is voldoende voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zon en harde wind.

  Rhododendrons hebben ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich te verspreiden. Een afstand van ongeveer 1 tot 1,5 meter tussen planten is ideaal.

  Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Sneezy' groeit goed in de schaduw. Deze plant gedijt goed in halfschaduw tot schaduwrijke omstandigheden. Zorg voor voldoende vocht en voeding voor een gezonde groei.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Sneezy' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan omwortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant voldoende water krijgt.

  Ja, de Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Sneezy' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken. De bloemen zijn kleurrijk en zorgen voor een aantrekkelijke uitstraling in de tuin.

  Rhododendrons dragen bij aan de biodiversiteit in de tuin doordat ze vlinders en bijen aantrekken met hun nectarrijke bloemen. Ze bieden beschutting en voedsel voor verschillende insecten en kleine dieren. Door het planten van rhododendrons kan de diversiteit aan planten en dieren in de tuin vergroot worden.

  De Rhododendron bloeit gewoonlijk in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Rhododendrons kunnen in principe goed tegen de volle zon, maar ze hebben liever wat bescherming tegen de felle middagzon. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft en mulch de plant om uitdroging te voorkomen. Plant de Rhododendron op een plek met lichte schaduw voor het beste resultaat.

  Nee, rhododendrons zijn giftig voor mens en dier en mogen niet gegeten worden. Het consumeren van delen van de plant kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden en de plant niet te gebruiken als voedsel.

  Ja, Rhododendron planten kunnen geluid dempen door hun dichte bladerdek en grote bladeren. Deze eigenschap maakt ze ideaal voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin. Het planten van een haag of border met Rhododendrons kan helpen om geluidsoverlast te verminderen.

 • Het is mogelijk om de bloemknoppen en verouderde bloemen van deze plant te verwijderen na de bloei. Voor een compactere groei en een goede vertakking kan de plant in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Het is belangrijk om dode, beschadigde of zieke takken regelmatig te verwijderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De Rhododendron 'Sneezy' gedijt het beste in zure, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende humus bevat en voeg eventueel wat turf toe voor een optimale groei. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig vochtig te houden, maar voorkom dat de wortels in een te natte omgeving staan om wortelrot te voorkomen.

  Rhododendrons gedijen het beste in zure, goed doorlatende grond. Zorg voor een humusrijke bodem met voldoende voedingstoffen. Vermijd kalkrijke grond en zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Sneezy' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  Voor winterbescherming van tuinplanten zoals de Rhododendron kan gebruik worden gemaakt van mulch, zoals bladeren of stro, rond de basis van de plant om de wortels te beschermen tegen strenge vorst. Het is ook aan te raden om de planten in de winter af te dekken met een speciale beschermhoes of jute om te voorkomen dat ze beschadigd raken door koude temperaturen. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende vochtig blijft, vooral tijdens droge wintermaanden.

  Rhododendrons vereisen regelmatige bewatering, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bloemen en takken om de groei te bevorderen. Zorg voor goede drainage en voorkom wateroverlast.

  Rhododendrons hebben speciale rhododendron bemesting nodig die is afgestemd op de behoeften van de plant. Bemest de plant in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint en in de late zomer na de bloei. Gebruik geen kalkhoudende meststoffen, omdat rhododendrons van zure grond houden.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te remmen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of boomschors als mulch. Breng een laag van ongeveer 5 cm aan rondom de plant, maar houd de mulch ongeveer 5 cm van de stam af om rotting te voorkomen.

  Rhododendrons geven de voorkeur aan zure bodems met een pH tussen de 4,5 en 6,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf. Een te hoge pH kan leiden tot chlorose en groeiproblemen bij de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u preventief werken door regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van plagen. Bij een eventuele plaag kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Het is belangrijk om niet chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de plant en het milieu.

 • Omschrijving

  De Rhododendron (Yakushimanum Grp) 'Sneezy' is een compact groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door kunnen blijven zitten. In het voorjaar bloeit de plant met prachtige trossen van lichtroze tot witte bloemen, die een subtiele zoete geur verspreiden. 'Sneezy' is een langzaam groeiende soort die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Deze Rhododendron is wintergroen en vraagt weinig onderhoud, waardoor het een geliefde aanwinst is voor de tuin. Met zijn bloeiende en groenblijvende eigenschappen brengt de 'Sneezy' kleur en sfeer in de tuin gedurende meerdere seizoenen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.