Rhododendron 'Lavendula'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Lavendula' is een mooie en kleurrijke struik met paarse bloemen die lijken op lavendel. Deze plant staat bekend om zijn prachtige bloei in het voorjaar en vroege zomer. De bladeren van de 'Lavendula' zijn donkergroen en zorgen voor een mooi contrast met de paarse bloemen. Deze Rhododendron houdt van een vochtige en zure grond en groeit het beste in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. De 'Lavendula' is een populaire plant in tuinen vanwege zijn spectaculaire bloei en aantrekkelijke uiterlijk.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhododendron 'Lavendula' is groenblijvend. De plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, zelfs in de winter. Het is een mooie toevoeging aan de tuin door zijn groenblijvende eigenschappen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld speciale plantenhoes.

  Ja, de Rhododendron 'Lavendula' is een makkelijke plant in onderhoud. Hij groeit goed op een plek met halfschaduw en vochtige, zure grond. Regelmatig snoeien en bemesten zorgt voor een gezonde groei.

  Rhododendron 'Lavendula' heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Het is aan te raden om de plant te planten op een plek waar hij zich vrij kan ontwikkelen zonder beperkingen. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten om concurrentie te voorkomen.

  De Rhododendron 'Lavendula' groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende bescherming krijgt tegen de felle zon om gezond te blijven. In de schaduw zal de plant goed gedijen en mooie bloemen produceren.

  Rhododendron 'Lavendula' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden door 1-2 keer per week water te geven. Zorg er wel voor dat de plant niet met zijn wortels in het water staat.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die veel nectar bevatten. Het is een goede keuze als je deze insecten in je tuin wilt aantrekken.

  Rhododendrons trekken bijen, vlinders en andere insecten aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt beschutting en voedsel voor verschillende soorten dieren. Het is dus een goede plant voor biodiversiteit in de tuin.

  De Rhododendron 'Lavendula' bloeit in de maanden mei en juni. De bloei kan tot wel 3 weken duren.

  De Rhododendron 'Lavendula' kan het beste geplant worden op een plek met halfschaduw of lichte schaduw. Directe zon kan de plant beschadigen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen de volle zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Alle delen van de plant zijn giftig bij inname en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om de plant niet te consumeren.

  Rhododendron 'Lavendula' heeft dichte bladeren en kan daardoor geluid enigszins dempen. Echter, het effect zal beperkt zijn in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen. Over het algemeen wordt aanbevolen om meerdere geluidsbronnen te combineren voor een beter resultaat.

 • Rhododendrons kunnen het beste gesnoeid worden na de bloei, om de nieuwe groei te stimuleren en de vorm van de plant te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig te grote takken terug. Zorg ervoor dat er altijd nog voldoende blad overblijft om de plant gezond te houden.

  De Rhododendron 'Lavendula' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelgroei te voorkomen.

  Rhododendron 'Lavendula' heeft een voorkeur voor zure grond en gedijt het beste in humusrijke en goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, maar ervoor te zorgen dat de wortels niet constant in natte grond staan. Zorg er ook voor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  Rhododendrons groeien het beste in vochtige, zure grond met een goede afwatering. Ze gedijen goed in een bodem met een lage pH-waarde en rijke organische stof. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig bij te mesten met speciale rhododendronmest.

  De Rhododendron 'Lavendula' groeit het beste op een standplaats in halfschaduw of schaduw. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig is en goed doorlatend, bijvoorbeeld door het toevoegen van compost. Bescherm de plant tegen harde wind om uitdroging te voorkomen.

  Het is belangrijk om de wortels van de plant te beschermen tegen vorst, bijvoorbeeld door mulch aan te brengen. Ook kan het helpen om de plant af te schermen met een windbreekgaas. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht heeft voor de winter.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende vochtig blijft door regelmatig water te geven. Gebruik daarbij bij voorkeur regenwater. Verwijder regelmatig dode bloemen en snoei indien nodig na de bloei.

  Rhododendrons hebben behoefte aan een zure bodem en kunnen bemest worden met speciale rhododendronmest. Bemest de plant in het voorjaar en in de zomer met organische meststoffen zonder kalk. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de wortels te voorkomen.

  Mulchen is belangrijk voor tuinplanten, omdat het de bodemtemperatuur stabiel houdt, onkruidgroei onderdrukt en vocht vasthoudt. Een laag van 5-10 cm mulch rond de plant wordt aanbevolen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers voor het mulchen.

  Rhododendrons groeien het best in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat blijft. Het toevoegen van turf kan de zuurgraad van de bodem verhogen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten zoals Rhododendrons, kan je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen aantrekken. Ook kan je regelmatig de planten inspecteren op eventuele plagen en deze handmatig verwijderen. Het gebruik van neemolie of een milieuvriendelijke insecticide kan ook helpen bij het bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Lavendula' is een mooie en kleurrijke struik met paarse bloemen die lijken op lavendel. Deze plant staat bekend om zijn prachtige bloei in het voorjaar en vroege zomer. De bladeren van de 'Lavendula' zijn donkergroen en zorgen voor een mooi contrast met de paarse bloemen. Deze Rhododendron houdt van een vochtige en zure grond en groeit het beste in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. De 'Lavendula' is een populaire plant in tuinen vanwege zijn spectaculaire bloei en aantrekkelijke uiterlijk.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.