Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Favorite'

Rhododendron (Japanese Azalea Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Favorite' is een compacte struik met glanzende, donkergroene bladeren en een opvallende bloei in de lente. De bloemen zijn roze tot paars van kleur en vormen dichte trossen aan het uiteinde van de takken. Deze plant houdt van een zure grond en een beschutte standplaats in de halfschaduw. 'Favorite' is een winterharde en langbloeiende Rhododendron die een mooie aanwinst is voor de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Favorite' is groenblijvend. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, zelfs in de wintermaanden. Dit zorgt voor een mooi en groen effect in de tuin.

  Rhododendrons zijn over het algemeen winterhard tot -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen bij temperaturen onder de -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst.

  Ja, de Rhododendron is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende water en een plekje in de halfschaduw en de plant zal goed gedijen. Regelmatig snoeien en bemesten bevordert de bloei.

  De Rhododendron 'Favorite' heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om te groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om uit te kunnen groeien tot een volwassen formaat. Zorg dus voor voldoende plantafstand in uw tuin.

  Deze plant groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zon en hete temperaturen. In de schaduw zal de plant goed gedijen en gezond blijven.

  De Rhododendron 'Favorite' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende, maar dit kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Favorite' is vlinder- en bijenlokkend. Deze plant trekt deze insecten aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuiving.

  Rhododendrons bieden nectar en stuifmeel voor bijen en andere bestuivende insecten, wat de biodiversiteit in de tuin kan bevorderen. Daarnaast kunnen vogels schuilen in de dichte bladeren van de struik. Over het algemeen kan worden gesteld dat rhododendrons een positieve bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april, mei en juni en de bloei kan tot wel 3 weken duren.

  Deze plant kan beter in halfschaduw geplaatst worden en moet beschermd worden tegen felle zon. Te veel direct zonlicht kan schade veroorzaken aan de bladeren en bloemen. Het beste is om de plant te plaatsen op een plek waar hij wat schaduw krijgt, vooral tijdens de heetste uren van de dag.

  Nee, de bladeren en bloemen van de Rhododendron zijn giftig en niet eetbaar. Het consumeren van deze plant kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen bij mens en dier. Het is daarom belangrijk om deze plant niet in de buurt van eetbare gewassen te planten.

  Ja, de Rhododendron heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen. Hierdoor kan de plant een geluidsdempend effect hebben in de tuin.

 • De Rhododendron kan het beste na de bloei gesnoeid worden, om de vorm en grootte van de struik te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei eventueel te lange scheuten terug. Snoei niet te diep, omdat de knoppen voor de bloei zich al aan het einde van de takken bevinden.

  De Rhododendron 'Favorite' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Favorite' groeit het beste in zure potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Een mix van tuinturf, compost en scherp zand is ideaal.

  Rhododendrons gedijen het beste in zure en goed doorlatende grond. Zorg voor een humusrijke bodem en vermijd kalkrijke grond. Het is belangrijk dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat.

  Deze plant houdt van een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek uit de harde wind. De grond moet goed doorlatend en zuur zijn.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en harde wind. Dit kan bijvoorbeeld door de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  De Japanse Azalea 'Favorite' heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, zure grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes, en om dode bloemen en bladeren te verwijderen om de bloei te bevorderen. Snoei de plant na de bloei om de vorm en de gezondheid te behouden.

  De Tuinplanten hebben behoefte aan regelmatige bemesting in het voorjaar en de zomer. Gebruik een speciale meststof voor zuurminnende planten om de groei en bloei te stimuleren. Let op dat de bemesting niet te rijk is om verbranding van de wortels te voorkomen.

  Mulchen helpt om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors. Breng een laag van 5-10 cm aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de mulch de stam niet raakt om schimmel te voorkomen.

  Rhododendrons prefereren zure grond met een pH tussen 4,5 en 6. Dit helpt bij het opnemen van voedingsstoffen en voorkomt dat de plant gele bladeren krijgt. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld tuinturf.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op plagen, zoals bladluizen en spint. Deze kunnen behandeld worden met behulp van een milieuvriendelijke insecticide of door de plant regelmatig af te spoelen met water. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door te zorgen voor voldoende licht, water en voedingsstoffen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Favorite' is een compacte struik met glanzende, donkergroene bladeren en een opvallende bloei in de lente. De bloemen zijn roze tot paars van kleur en vormen dichte trossen aan het uiteinde van de takken. Deze plant houdt van een zure grond en een beschutte standplaats in de halfschaduw. 'Favorite' is een winterharde en langbloeiende Rhododendron die een mooie aanwinst is voor de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.