Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Odilia'

Rhododendron (Japanese Azalea Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron (Japanse Azalea Grp) 'Odilia' is een compact groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren. In het voorjaar bloeit deze plant met prachtige trossen van felroze bloemen. De bloemen hebben een opvallende gele vlek in het midden. 'Odilia' is een winterharde en langbloeiende plant die goed gedijt in vochtige, zure grond en een beschutte standplaats. Deze Rhododendron is een populaire keuze voor in borders, rotstuinen en kleine tuinen vanwege zijn kleurrijke en langdurige bloei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Odilia' is groenblijvend en behoudt het hele jaar door zijn bladeren. Hierdoor zorgt deze plant voor kleur en structuur in de tuin, zelfs in de wintermaanden. Het is een mooie en sierlijke toevoeging aan iedere tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant bij extreme kou te bedekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Odilia' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Geef de plant regelmatig water en zorg voor een lichtzure grond. Snoei na de bloei voor een gezonde groei.

  De Rhododendron 'Odilia' heeft een ruimte nodig van ongeveer 1,5 tot 2 meter in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. Houd ook rekening met de groei van de wortels onder de grond.

  Ja, Rhododendrons groeien goed in de schaduw. Ze geven zelfs de voorkeur aan wat beschutting tegen de felle zon. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft en niet te nat wordt.

  De Rhododendron 'Odilia' heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Beperk water geven in de winter.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Rhododendron is niet bijzonder goed voor de biodiversiteit omdat het geen grote hoeveelheden nectar of pollen produceert voor bestuivende insecten. Het dichte bladerdak van de plant kan ook de groei van andere planten in de tuin belemmeren. Over het algemeen zijn inheemse planten beter voor de biodiversiteit.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer twee tot drie weken.

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Odilia' kan niet goed tegen de volle zon en groeit het beste in halfschaduw tot schaduwrijke plekken in de tuin. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle zonnestralen om verbranding van de bladeren te voorkomen. Deze tuinplant gedijt het beste in een wat koelere en vochtige omgeving.

  Nee, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Odilia' is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt sterk afgeraden om delen van de plant in te nemen. Het is belangrijk om de plant enkel te gebruiken voor decoratieve doeleinden in de tuin.

  Ja, Rhododendrons hebben dichte bladeren en houtachtige stelen die geluid kunnen absorberen en helpen bij het dempen van geluid. Hierdoor kan de plant enige geluidsdemping bieden in uw tuin.

 • Het is aan te raden om de Rhododendron na de bloei lichtjes te snoeien om de vorm en groei te bevorderen. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip de uitgebloeide bloemen weg. Zorg ervoor dat de plant niet te veel gesnoeid wordt, aangezien dit de bloei kan verminderen.

  Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Geef vooral water tijdens droge periodes en in de lente en zomer. Laat de grond niet uitdrogen tussen de gietbeurten door.

  De Rhododendron 'Odilia' gedijt het beste in zure, humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en regelmatig vochtig wordt gehouden. Voeg in het voorjaar wat organische meststof toe om de plant gezond en bloeiend te houden.

  Rhododendrons hebben een voorkeur voor zure, goed doorlatende grond met veel organisch materiaal. De bodemkwaliteit is belangrijk om de juiste groei en bloei te stimuleren. Zorg voor een pH-waarde tussen 4.5 en 6.

  De Rhododendron 'Odilia' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen felle middagzon om verbranding te voorkomen.

  Om Rhododendrons tijdens de winter te beschermen, is het belangrijk om mulch rond de basis van de plant aan te leggen. Hierdoor wordt de wortelzone beschermd tegen extreme temperaturen. Het kan ook helpen om de plant af te dekken met een speciale winterhoes of fleecedoek voor extra bescherming.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. Regelmatig water geven en bemesten in het voorjaar kan de groei en bloei bevorderen. Snoei dode takken en bloemen weg na de bloei om de vorm en gezondheid van de plant te behouden.

  Rhododendrons gedijen goed op zure grond en hebben behoefte aan voedingstoffen, zoals stikstof, fosfor en kalium. Het is aan te raden om speciale rhododendronmest te gebruiken om de plant gezond en bloeiend te houden. Bemest de plant in het voorjaar en nogmaals in het najaar voor optimale groei en bloei.

  Het is aan te raden om Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Odilia' te mulchen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Mulch beschermt ook de wortels tegen extreme temperaturen en helpt bij het behouden van voedingsstoffen in de bodem. Het mulchen van deze plant kan bijdragen aan een gezonde groei en bloei.

  Rhododendrons hebben een voorkeur voor een zure bodem met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6,0. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te testen en indien nodig aanpassingen te maken met behulp van speciale meststoffen. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot problemen zoals bladvergeling en een slechte groei.

  Rhododendrons kunnen vatbaar zijn voor aanvallen van bladluizen, trips en spint. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van ongedierte en indien nodig maatregelen te nemen om de plant te beschermen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  De Rhododendron (Japanse Azalea Grp) 'Odilia' is een compact groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren. In het voorjaar bloeit deze plant met prachtige trossen van felroze bloemen. De bloemen hebben een opvallende gele vlek in het midden. 'Odilia' is een winterharde en langbloeiende plant die goed gedijt in vochtige, zure grond en een beschutte standplaats. Deze Rhododendron is een populaire keuze voor in borders, rotstuinen en kleine tuinen vanwege zijn kleurrijke en langdurige bloei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.