Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Purple Splendor'

Rhododendron (Japanese Azalea Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Purple Splendor' is een prachtige en kleurrijke plant uit de Japanse Azalea groep. Deze soort heeft dieppaarse bloemen die in de lente bloeien en een intense kleur toevoegen aan de tuin. De plant heeft een compacte groeiwijze en kan tot ongeveer 1 meter hoog worden. Het blad is groen en glanzend, waardoor het een mooie achtergrond vormt voor de opvallende bloemen. Deze Rhododendron is een aanwinst voor elke tuin en trekt vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Purple Splendor' is groenblijvend. Dit betekent dat de plant zijn bladeren het hele jaar door behoudt en dus ook in de winter groen blijft. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral tijdens de koude maanden.

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Purple Splendor' is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant kan dus matige vorst verdragen, maar het is aan te raden om hem tijdens strenge winters extra bescherming te bieden.

  Ja, de Rhododendron 'Purple Splendor' vraagt weinig onderhoud. Zorg voor een zure grond en een standplaats in de halfschaduw. Geef regelmatig water en meststoffen voor een gezonde groei en bloei.

  De Rhododendron heeft een gespreide groeiwijze en heeft ongeveer 1,5 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen en niet te dicht op andere planten staat. Het is aan te raden om regelmatig te snoeien om de vorm van de plant te behouden.

  Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Purple Splendor' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die het liefst in de halfschaduw staat. Zorg ervoor dat de plant wel voldoende licht krijgt om te bloeien.

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Purple Splendor' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven tijdens droge periodes.

  Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Purple Splendor' is populair bij vlinders en bijen vanwege de nectar die wordt afgescheiden. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers en draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  Rhododendrons zijn niet bijzonder goed voor biodiversiteit omdat ze weinig nectar produceren en weinig insecten aantrekken. Andere planten met veel bloemen en nectar zijn beter voor biodiversiteit in de tuin. Het is daarom aan te raden om een mix van planten aan te planten voor een gezonde tuinbiodiversiteit.

  De Rhododendron 'Purple Splendor' bloeit in de maanden mei en juni. De bloei kan gemiddeld 2 tot 4 weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze plant is een prachtige toevoeging aan de tuin tijdens de lente.

  Deze plant kan beter in halfschaduw of schaduw geplaatst worden en kan niet goed tegen de volle zon. De bladeren kunnen verbranden als de plant te veel zonlicht krijgt. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen direct zonlicht.

  Nee, de Azalea planten zijn niet eetbaar en bevatten giftige stoffen. Het consumeren van de bladeren of bloemen kan leiden tot buikpijn, braken en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om deze planten niet te eten.

  Ja, Rhododendrons hebben de eigenschap om geluid te dempen dankzij hun dichte en groenblijvende bladeren. Ze kunnen dus helpen om omgevingsgeluid te verminderen in je tuin. Rhododendrons zijn daarom een goede keuze als je op zoek bent naar een geluidswerende plant.

 • De Rhododendron 'Purple Splendor' kan het beste na de bloei gesnoeid worden, om de vorm en groei van de plant te bevorderen. Verwijder dode of zieke takken en knip uitgebloeide bloemen weg om nieuwe groei te stimuleren. Gebruik scherp snoeigereedschap en zorg voor goede luchtcirculatie na het snoeien.

  De Rhododendron houdt van vochtige grond, dus geef regelmatig water in droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan wortelrot veroorzaken. Geef bij voorkeur water bij de wortels en vermijd natte bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Purple Splendor' gedijt het beste in zure potgrond met veel organisch materiaal en goede drainage. Het is belangrijk om regelmatig meststoffen te gebruiken die speciaal zijn samengesteld voor zure planten om de plant gezond te houden. Ook is het aan te raden om regelmatig de potgrond te controleren op vochtigheid en indien nodig water te geven.

  Rhododendrons gedijen het best in vochtige, humusrijke en goed doorlatende grond. Het is belangrijk om zure grond te hebben met een pH tussen 4,5 en 6. Verbeter de bodem met organische stof en voorkom wateroverlast om de plant gezond te houden.

  De Rhododendron 'Purple Splendor' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vochtig blijft, maar niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  Het is belangrijk om de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) 'Purple Splendor' in de winter te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch rond de wortels aan te brengen. Ook kun je de plant beschermen tegen koude wind door een beschermende hoes of net over de struik heen te plaatsen. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht heeft voordat de winter begint, maar vermijd dat de grond te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  De Rhododendron 'Purple Splendor' heeft weinig onderhoud nodig. Snoei de plant na de bloei lichtjes en geef regelmatig water en mest in het voorjaar voor een gezonde groei. Plant de Rhododendron op een beschutte plek in vochtige, goed doorlatende grond voor het beste resultaat.

  Rhododendrons gedijen goed op zure grond en hebben behoefte aan een voedzame bemesting in het voorjaar. Gebruik een speciale rhododendronmeststof om de groei en bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de wortelzone wordt verdeeld en vermijd bemesting in de late zomer of herfst.

  Voor de Tuinplant Rhododendron 'Purple Splendor' wordt aangeraden om een mulchlaag rond de plant aan te brengen. Dit helpt om de grond vochtig te houden, de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, schors of compost als mulch.

  Rhododendrons hebben een voorkeur voor zure grond, met een pH tussen 4,5 en 6,0. Een pH-test kan worden uitgevoerd om de zuurgraad van de bodem te controleren voordat de plant wordt geplant. Het is belangrijk om de juiste pH-waarde te handhaven voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Ook kun je regelmatig de plant controleren op aanwezigheid van bladluizen en deze handmatig verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende water, zodat deze sterk en gezond blijft en minder vatbaar is voor plagen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Purple Splendor' is een prachtige en kleurrijke plant uit de Japanse Azalea groep. Deze soort heeft dieppaarse bloemen die in de lente bloeien en een intense kleur toevoegen aan de tuin. De plant heeft een compacte groeiwijze en kan tot ongeveer 1 meter hoog worden. Het blad is groen en glanzend, waardoor het een mooie achtergrond vormt voor de opvallende bloemen. Deze Rhododendron is een aanwinst voor elke tuin en trekt vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.